Ιαπωνία: Δημόσιο Χρέος 266% του ΑΕΠ καί δεν τρέχει τίποτα! Γιατί;

sofi5t / pixabay
Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας είναι το υψηλότερο χρέος που έχει χώρα στον πλανήτη μας. Θα προσεγγίσει το 2022, σε δολάρια ΗΠΑ, τα 12,2 τρις εκατ. ή το 266% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας. Οι αγορές όμως το αντιμετωπίζουν σαν να μην τρέχει τίποτα, σε αντίθεση με τα χρέη των κρατών της ευρωζώνης.

Σπύρος Στάλιας, οικονομολόγος

Το χρέος της Ιαπωνίας κατά 45% διακατέχεται απο την Κεντική Τράπεζα της Ιαπωνίας και το υπολοιπο 55% απο το κοινό, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, άλλα κράτη κτλ. Μην ξεχνάμε οτι η Ιαπωνία ειναι χώρα που εκδίδει το δικό της νόμισμα.

Tι είναι τέλος πάντων είναι αυτό το πράγμα που λέγεται δημόσιο χρέος; 

Διαβάστε προσεκτικά:

Το δημόσιο χρέος δεν είναι τίποτα περισσότερο από όλα τα γιέν που δαπανά η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, και κάθε άλλη κυβέρνηση χώρας που εκδίδει το νομισμά της, και τα οποία χρήματα δεν έχουν φορολογηθεί. 

Άλλη μια φορά.

Το δημόσιο χρέος δεν είναι τίποτα περισσότερο από όλα τα χρήματα που δαπανά μια κυβέρνηση που δεν έχουν ακόμα φορολογηθεί. Αυτός είναι ο καλύτερος ορισμός για το δημόσιο χρέος.

Όταν το κράτος δαπανά, και το κράτος δε μαζεύει πίσω αυτά τα χρήματα μέσω της φορολογίας, αυτά τα χρήματα παραμένουν στην οικονομία. 

Ας το πάμε αλλιώς. Όταν η κυβέρνηση δαπανά μια νομισματική μονάδα (ένα ρούβλι, ένα γιέν, ένα δολλάριο κτλ), κάποιος πρέπει να την πάρει. Αν όμως φορολογήσει αυτή τη μοναδιαία δαπάνη, αυτό το ένα νόμισμα θα πει αντίο στην οικονομία, θα φύγει από την οικονομία.

Αλλά αν η κυβέρνηση δαπανήσει και δεν το φορολογήσει, αυτά τα χρήματα παραμένουν στην οικονομία ως αποταμιεύσεις. Και πάνω απ' όλα αυτές οι αποταμιεύσεις είναι εκεί, στην Κεντρική Τράπεζα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς που αποκαλούμε γενικώς ομόλογα. 

Ναι, όλα αυτά τα συνταξιοδοτικά ταμεία, επικουρικά ταμεία, προσωπικές αποταμιεύσεις, είναι, στην περιπτωση μας, απλά γιέν, σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου στην Κεντρική Τράπεζα και δη σε ονομαστικούς. 

Άρα το δημόσιο χρέος, σε μια χώρα που εκδίδει το νόμισμα της, αποτελεί Εθνική Αποταμίευση και γι' αυτό οι αγορές δεν ανησυχούν. Δεν ανησυχούν επειδή μια χώρα με το δικό της νόμισμα είναι αδύνατον να πτωχεύσει. Τα λεφτά είναι εκεί. 

Αντίθετα οι χώρες της ευρωζώνης, ως χρήστες ξένου νομίσματος, για να βρούν ευρώ, κατ' ανάγκη θα φορολογήσουν και θα δανειστούν για να δαπανήσουν και πάντα θα βρίσκονται στο έλεος των αγορών.

Να γιατί ανησυχούν οι αγορές για χρέη πολύ μικρότερα απο της Ιαπωνίας. Οι χώρες της ευρωζώνης μπορεί να πτωχεύσουν. Το δημόσιο χρέος εδω είναι πραγματικό χρέος σε ιδιωτικές τράπεζες.

Τι είναι καλύτερο ή χειρότερο το αφήνω σε σας!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail