Η γερμανική κυβέρνηση σώζει την Uniper από την ενεργειακή κρίση

Ο ενεργειακός γίγαντας της Γερμανίας και προβληματική εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, η οποία είναι μεταξύ των εταιρειών που είναι πολύ εκτεθειμένες στη ρωσική NatGas, εξασφάλισε μια διάσωση με τη γερμανική κυβέρνηση, ανέφερε το Bloomberg.

Οι όροι διάσωσης απαιτούν από τον κρατικό δανειστή KfW να λάβει μερίδιο 30% στη Uniper για 267 εκατομμύρια ευρώ με επιπλέον κεφάλαιο έως 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι της έκδοσης υποχρεωτικών μετατρέψιμων μέσων. Η KfW θα παράσχει διευρυμένη πιστωτική γραμμή 9 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ.

Η γερμανική κυβέρνηση θα εισαγάγει έναν μηχανισμό απορρόφησης κόστους, ο οποίος θα καλύπτει το 90% όλων των απωλειών που προκύπτουν από τις ζημίες της Uniper που προκύπτουν από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους των αγορών φυσικού αερίου καθώς μειώθηκαν οι ροές του Nord stream.

Η Fortum Oyj, ο κορυφαίος μέτοχος της Uniper, θα διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών, αλλά θα μειωθεί στο 56% από 80%. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Fortum Markus Rauramo δημοσίευσε αυτή τη δήλωση σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης και τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση στη Γερμανία.

«Ζούμε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που απαιτεί ισχυρά μέτρα. Μετά από εντατικές αλλά εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, βρήκαμε μια λύση που με αποδεκτό τρόπο ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον όλων των εμπλεκομένων μερών.

«Μας οδηγούσε η επείγουσα ανάγκη και η ανάγκη να προστατεύσουμε την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης σε περίοδο πολέμου».

Οι μετοχές της Uniper σημείωσαν άνοδο έως και 7% αφού το Bloomberg ανέφερε πως η συμφωνία ήταν στο τελικό στάδιο νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, αλλά έκτοτε έχουν αντιστραφεί και υποχωρούσαν κατά 16%. Οι μετοχές της εταιρείας κοινής ωφέλειας έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 78% φέτος, αποτιμώντας την εταιρεία στα 3,2 δισ. ευρώ.

Η Uniper αιμορραγούσε σε μετρητά και είχε ήδη τραβήξει μια πιστωτική γραμμή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την KfW καθώς οι συζητήσεις για μια διάσωση αναφέρθηκαν για πρώτη φορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η εταιρεία κοινής ωφέλειας είχε λάβει μόνο ένα κλάσμα των συμβατικών όγκων φυσικού αερίου της από τη Gazprom, αναγκάζοντάς την να αγοράσει αέριο σε υψηλότερες αγορές spot -- αυτό είναι το ζήτημα που οδήγησε στην κατάρρευσή της.

Η Γερμανία δεν μπορούσε να αφήσει την Uniper να καταρρεύσει, καθώς οι επιπτώσεις θα ταράξουν την οικονομία, η οποία ήδη διολισθαίνει σε ύφεση. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε πρόσφατα πως η ενεργειακή κρίση της Γερμανίας κινδυνεύει από μια μετάδοση που θα μοιάζει με τη Lehman Brothers.

Η κίνηση της κυβέρνησης για διάσωση της Uniper θα αποτρέψει την οικονομική αναταραχή σώζοντας την εταιρεία κοινής ωφέλειας και θα της επιτρέψει να συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο, ακόμη και με ζημία, για να διασφαλίσει ότι ο στόχος αποθήκευσης του 90% θα επιτευχθεί μέχρι τον Νοέμβριο.  

* photo: dialogos.com.cy/i-uniper-aperripse-tis-dikaiologies-tis-gazprom-gia-ti-meiosi-tis-rois-fysikoy-aerioy/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail