Ένας ακόμη πολιτικός σεισμός στη Δύση - Ο Μακρόν μπροστά στην παραίτηση λόγω του σκανδάλου της Uber

Έχουν περάσει μόνο μερικές μέρες από τότε που ο Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, παραιτήθηκε από αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, και όμως, μια άλλη κρίση πολιτικής ηγεσίας ταρακουνά τη συλλογική Δύση. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει φρενήρεις εκκλήσεις παραίτησης καθώς αποκαλύφθηκε ότι υπέγραψε μυστικές συμφωνίες για να προωθήσει τα συμφέροντα της «Uber» στη Γαλλία και αλλού στην Ευρώπη.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Uber Technologies, Inc. ή απλά "Uber" είναι μια εξέχουσα αμερικανική εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία κυριαρχεί στην αγορά των δημόσιων συγκοινωνιών για πάνω από μια δεκαετία, δραστηριοποιούμενη σε τουλάχιστον 70 χώρες και πάνω από 10.000 πόλεις. Ο σημερινός Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε την ανάπτυξη της αμερικανικής εταιρείας στη Γαλλία υπογράφοντας συμφωνία ενώ ήταν υπουργός Οικονομίας από το 2014 έως το 2016. Τα ευρήματα διέρρευσαν μετά την έναρξη επίσημης έρευνας και βασίζονται σε περίπου 124.000 εμπιστευτικά εσωτερικά έγγραφα της "Uber". Η αποκάλυψη προκάλεσε σωρεία εκκλήσεων για παραίτηση του Μακρόν.

Ο Florian Philippot, ο ηγέτης των Les Patriotes, ενός από τα πιο εξέχοντα ευρωσκεπτικιστικά πολιτικά κόμματα στη χώρα, δήλωσε: "Ο Μακρόν πρέπει να παραιτηθεί! Πρόδωσε τη Γαλλία, τις εταιρείες της, το κράτος, τη δικαιοσύνη, το λαό! Έξω!" Πρόσθεσε επίσης: "Αν μετά τα #UberFiles οι της αντιπολίτευσης δεν ψηφίσουν "μη εμπιστοσύνη" σήμερα, δεν ξέρω τι (άλλο) χρειάζονται! Να είστε υπεύθυνοι και να το ψηφίσετε! Βάλτε το Macronie κάτω!".

Ο ευρωβουλευτής του Εθνικού Ράλι (πρώην Εθνικό Μέτωπο) Τζόρνταν Μπαρντέλα δήλωσε: "Ήταν κοινή γνώση, τα #UberFiles το αποδεικνύουν για άλλη μια φορά. Παρά το μόνιμο "ταυτόχρονα", η καριέρα του Εμανουέλ Μακρόν έχει μια συνέπεια, ένα κοινό νήμα: για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, συχνά ξένων, έναντι των εθνικών συμφερόντων».


Η κριτική δεν περιορίστηκε μόνο στα δεξιά πολιτικά κόμματα, όπως έδειξε η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Μανόν Ομπρί, η οποία επίσης κατακεραύνωσε τον Γάλλο ηγέτη. Είπε: "(Χάρη στις) αποκαλύψεις για μια μυστική συμφωνία μεταξύ Μακρόν και Uber, καταλαβαίνουμε επίσης καλύτερα το ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία στο μπλοκάρισμα κάθε ευρωπαϊκής ρύθμισης των πλατφορμών! Δεν είναι ένας πρόεδρος που κυβερνά τη Γαλλία, αλλά ένα λόμπι!".

Ο αρχηγός του Debout La France, Nicolas Dupont-Aignan επέκρινε επίσης τον νυν Γάλλο πρόεδρο: "Ο Emmanuel Macron, πιστός υποστηρικτής της Uber. Υπουργός Οικονομίας, ήδη πρόδιδε τη Γαλλία υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα μιας αμερικανικής εταιρείας!".

Σύμφωνα με την επίσημη έρευνα, ο Μακρόν υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία για «να κάνει τη Γαλλία να εργαστεί για την Uber, ώστε η Uber να μπορεί να εργαστεί στη Γαλλία και για τη Γαλλία όσον αφορά τις νομικές απαιτήσεις για την απόκτηση άδειας κοινής χρήσης οδήγησης».

Σύμφωνα με την Express, η «Uber» άσκησε κρυφά πιέσεις σε υπουργούς για να επηρεάσουν την πολιτική μεταφορών του Λονδίνου. Έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ομάδες συμφερόντων για την εταιρεία εφαρμογών κοινής χρήσης διαδρομής συναντήθηκαν με τον τότε καγκελάριο Τζορτζ Όσμπορν και άλλους υπουργούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC . Οι «αδήλωτες» συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν αφού ο Μπόρις Τζόνσον, ως δήμαρχος του Λονδίνου, είχε υποσχεθεί να ξεκινήσει μια αναθεώρηση που θα μπορούσε να περιορίσει την επέκταση της Uber στην πρωτεύουσα. Η συνάντηση με τον κ. Όσμπορν έγινε σε ιδιωτικό δείπνο στην πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου εδρεύει η «Uber». Ένα εσωτερικό email της "Uber" ανέφερε πως αυτό ήταν καλύτερο από μια συνάντηση στο Λονδίνο επειδή "αυτή είναι μια πολύ πιο ιδιωτική υπόθεση χωρίς υπαλλήλους ή αξιωματούχους", ανέφερε το BBC.

Πραγματοποιήθηκαν και άλλες συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων συμφερόντων της «Uber» και νυν ή πρώην υπουργών, συμπεριλαμβανομένων των Priti Patel, Sajid Javid, Matt Hancock και Michael Gove, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο κ. Τζόνσον τελικά εγκατέλειψε την κριτική του και η «Uber» μπόρεσε να αυξήσει τον αριθμό των οδηγών της στο Λονδίνο. Η «Uber» αρνείται ότι το λόμπι της ήταν μυστικό και οι «υπουργοί επιμένουν πως τηρήθηκαν οι κανόνες», ανέφερε το BBC. Τα αρχεία διέρρευσαν στον Guardian και κοινοποιήθηκαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων και σε αρκετούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του BBC Panorama. Σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν επίσης εκτεταμένο λόμπι άλλων Ευρωπαίων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν τον Αύγουστο του 2014, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και πρώην Επίτροπος της ΕΕ Neelie Kroes.

Αν και οι αναφορές δείχνουν ξεκάθαρα την εμπλοκή ορισμένων κορυφαίων ηγετών στην πολιτική Δύση, το θέμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλά ζητήματα στο εσωτερικό. Αυτό συνέβαινε πριν από την επανεκλογή του στα τέλη Απριλίου, αλλά ιδιαίτερα μετά, καθώς αναγκάζεται να ασχοληθεί με πολιτικά ζητήματα, ενώ κανένας πρόεδρος στην πρόσφατη ιστορία της Γαλλίας δε χρειάστηκε να το κάνει. Στα μέσα Ιουνίου, η Γαλλία διεξήγαγε βουλευτικές εκλογές, όπου για πρώτη φορά μετά από ένα τέταρτο του αιώνα ο εν ενεργεία πρόεδρος της Γαλλίας δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας. Κανένας συνασπισμός δεν κέρδισε πλειοψηφία για πρώτη φορά από το 1988, με αποτέλεσμα την πολιτική αναταραχή και την πιο ασταθή γαλλική κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες.

Καθώς η Γαλλία διέρχεται μια σοβαρή, περισσότερο από μισή δεκαετία κοινωνικοοικονομική κρίση, με ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα στις αστικές περιοχές και αυξανόμενη κρατική πίεση στις εσωτερικές επαρχίες και περιφέρειές της με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά δυσμενή άποψη για τις πολιτικές ελίτ της χώρας, δεν είναι σαφές ποιος θα ήταν έτοιμος να πάρει ακόμη και την πολιτική «καυτή πατάτα» από τα χέρια του Μακρόν. Επιπλέον, το μπούμερανγκ των κυρώσεων καταστρέφει τις οικονομίες της ΕΕ, αλλά η κρίση δεν πλησιάζει καν στο ζενίθ της, καθώς απέχουμε ακόμη μερικούς μήνες από το χειμώνα. Με την κατάσταση να επιδεινώνεται πολύ, κατά ειρωνικό τρόπο, ο Μακρόν μπορεί να είναι «τυχερός» και να κρατήσει το αξίωμα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, αλλά το πολιτικό του μέλλον κρέμεται από μία κλωστή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail