Η Σλοβακία δηλώνει έτοιμη να προμηθεύσει τα μαχητικά της MiG-29 στην Ουκρανία

MiG-29AS ‘0921’ at Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap 2010, flown by Lt. Col Marian ‘Buker’ Bukovsky, 7 August 2010. By Wikimedia user KGyST
Η Σλοβακία είναι έτοιμη να μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ σε συνέντευξή του στο τσεχικό κανάλι ST24 στις 3 Ιουλίου.

«Δε θέλω να μιλήσω για αυτό λεπτομερώς, γιατί η Ουκρανία μας ζήτησε να μην μπούμε σε λεπτομέρειες», είπε ο Χέγκερ. Μαζί του έδωσε συνέντευξη ο Τσέχος πρωθυπουργός Πέτερ Φιάλα.

Οι ηγέτες των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι από τον Σεπτέμβριο η Τσεχία θα βοηθήσει τη Σλοβακία να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της.

«Δε βλέπω κανένα πρόβλημα, η κυβέρνηση σίγουρα θα το εγκρίνει», είπε ο Φιάλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Η ανακοίνωση του Χέγκερ είναι μια ακόμη προσπάθεια υποστήριξης των δυνάμεων του Κιέβου απέναντι στο ρωσικό στρατό που διεξάγει ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Σλοβακική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει εννέα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29AS και ένα εκπαιδευτικό MiG-29UBS που κληρονόμησε από την Πολεμική Αεροπορία της Τσεχοσλοβακίας. Τα μαχητικά αεροσκάφη αναβαθμίστηκαν από τη ρωσική RAC MiG και δυτικές εταιρείες, ξεκινώντας από το 2005.

Τα MiG-29 ήταν εξοπλισμένα με συστήματα πλοήγησης και επικοινωνιών από τη Rockwell Collins, ένα σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού από την BAE Systems, νέο γυάλινο πιλοτήριο με οθόνες LC πολλαπλών λειτουργιών και ψηφιακούς επεξεργαστές. 

Η Σλοβακία παρήγγειλε 14 μαχητικά αεροσκάφη F-16V από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018 για να αντικαταστήσει τα MiG-29 της. Τα πρώτα αεροπλάνα αναμενόταν να φτάσουν φέτος και η αποστολή να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο, αλλά η παράδοση θεωρείται πλέον ότι θα γίνει το 2024.

Τον Απρίλιο, η Σλοβακία έστειλε το μοναδικό της σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300PMU στην Ουκρανία. Το σύστημα φέρεται να καταστράφηκε λίγες μέρες μετά την παράδοση ως αποτέλεσμα ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο Dnipro.


Ενώ η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία εξακολουθεί να επιχειρεί σε χαμηλή κλίμακα, δε φαίνεται να είναι σε θέση να διεξάγει σημαντικές επιχειρήσεις. Η προμήθεια πρόσθετων μαχητικών αεροσκαφών από τη Σλοβακία δε θα αποτελέσει πιθανότατα πρόκληση για τη ρωσική αεροπορική υπεροχή έναντι της Ουκρανίας.

* πληροφορίες southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail