Τέσσερα HIMARS καταστράφηκαν σε δύο εβδομάδες: Γιατί το Κίεβο και η Ουάσιγκτον φοβούνται να παραδεχτούν τις απώλειες

Freepen.gr - Στην καθημερινή του ενημέρωση στις 22 Ιουλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε τον αριθμό των αμερικανικής κατασκευής HIMARS που καταστράφηκαν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την έκθεση, τέσσερις εκτοξευτές και ένα όχημα μεταφοράς-φόρτωσης των συστημάτων καταστράφηκαν από τις 5 έως τις 20 Ιουλίου.

Η έκθεση αντιστοιχεί στους προηγούμενους ισχυρισμούς του ρωσικού στρατού, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από βίντεο που δείχνουν την καταστροφή των συστημάτων στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, υπογραμμίζει το southfront.org.

«Από αυτούς, δύο εκτοξευτές καταστράφηκαν στην περιοχή του οικισμού Malotaranovka, ένας άλλος HIMARS και ένα όχημα μεταφοράς — στην περιοχή Krasnoarmeysk, ο τέταρτος εκτοξευτής — στα ανατολικά προάστια της Konstantinovka, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ». – αναφέρει η έκθεση.

Οι δύο πρώτοι εκτοξευτές HIMARS καταστράφηκαν στις 6 Ιουλίου. Στις 17 Ιουλίου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε το τρίτο σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS στην Ουκρανία. 

Η καταστροφή του τέταρτου συστήματος δεν είχε προηγουμένως ανακοινωθεί και κανένα βίντεο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς δεν παρασχέθηκε από το Υπουργείο Άμυνας.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους τους θα δώσουν στην Ουκρανία περισσότερα από 20 HIMARS, 12 από αυτά έχουν ήδη μεταφερθεί. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι.

Νωρίτερα, στις 20 Ιουλίου, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν άλλα τέσσερα HIMARS στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς δημοσιογράφους των ΗΠΑ, κανείς δεν έχει καταστρέψει ποτέ το HIMARS σε συνθήκες μάχης στο παρελθόν. Ο ρωσικός στρατός ήταν ο πρώτος που κατέστρεψε αυτόν τον τύπο στρατιωτικού εξοπλισμού.

Διάφοροι Αμερικανοί και Ουκρανοί εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι ήταν μάλλον επιφυλακτικοί σχετικά με την καταστροφή των εκτοξευτών. Ουκρανοί πολιτικοί διαψεύδουν δημοσιεύματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για την καταστροφή των αμερικανικών HIMARS. Το Γενικό Επιτελείο της AFU αποκάλεσε τα ρωσικά βίντεο «ψεύτικα».



Ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Mark Milley, ισχυρίστηκε: «Μέχρι σήμερα, αυτά τα συστήματα δεν έχουν εξαλειφθεί από τους Ρώσους και χτυπάω ξύλο κάθε φορά που λέω κάτι τέτοιο», είπε ο Milley.

Ωστόσο, οι λόγοι για τους οποίους η Ουάσιγκτον και το Κίεβο δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις απώλειες των σύγχρονων συστημάτων μπορεί να είναι η απότομη πτώση των μετοχών της Lockheed Martin, κατασκευαστή της HIMARS, σημειώνει το southfront.org.



Κάντε κλικ στην εικόνα για πλήρες μέγεθος

Σήμερα, η τιμή της μετοχής επέστρεψε στα προπολεμικά της επίπεδα στις 23 Φεβρουαρίου. Η πτώση ξεκίνησε μετά από ηχηρές δηλώσεις για παράδοση του HIMARS MLRS στην Ουκρανία καθώς και μετά από ανεπιβεβαίωτες αναφορές για αγορά HIMARS από τη ρωσική πλευρά και μεταγενέστερες δηλώσεις από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με την καταστροφή τους στην Ουκρανία.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον και το Κίεβο προσπαθούν με κάθε τρόπο να δοξάσουν τα αμερικανικά συστήματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail