Η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση χρέους της Τουρκίας σε «Β» από «Β+»

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Παρασκευή την αξιολόγηση του χρέους της Τουρκίας σε «Β» από «Β+», επικαλούμενος τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τις ευρείες ανησυχίες για την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και των παρεμβατικών πολιτικών, ανέφερε το Reuters.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας υπερέβη το 78% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνοντας υψηλό 24 ετών. Η άνοδος των τιμών καταναλωτή έχει πλήξει σκληρά τον πληθυσμό των 84 εκατομμυρίων της Τουρκίας, με ελάχιστες ελπίδες για βελτίωση στο εγγύς μέλλον, καθώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων, απότομη υποτίμηση της λίρας και τις συνέπειες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η Fitch επιβεβαίωσε την προοπτική της αξιολόγησης σε «αρνητική», σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι προβλέπει πως η κατανάλωση της Τουρκίας θα επιβραδυνθεί υπό το φως της αύξησης του πληθωρισμού, της ασθενέστερης συναλλαγματικής ισοτιμίας και της μείωσης της εγχώριας εμπιστοσύνης.

Ο Οίκος είπε ότι οι «πολιτικές της Άγκυρας γίνονται όλο και πιο παρεμβατικές όσο και απρόβλεπτες», αναφερόμενος σε ένα μέτρο που εισήχθη τον περασμένο μήνα, το οποίο απαγορεύει τα δάνεια σε εταιρείες που θεωρούνται ότι πληρούν τα μετρητά σε συνάλλαγμα.

«Η εστίαση της κυβέρνησης στη διατήρηση της υψηλής ανάπτυξης τροφοδοτεί τη ζήτηση συναλλάγματος, τις πιέσεις υποτίμησης στη λίρα, τη μείωση των διεθνών αποθεμάτων και τον σπειροειδή πληθωρισμό και αποθαρρύνει τις εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του υψηλότερου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών», σύμφωνα με τη Fitch.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail