Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να αφήσουν τη Βρετανία χωρίς "fish and chips"

LukeL / pixabay
Περίπου 5.000 από τα 10.500 καταστήματα fish and chips της Βρετανίας ενδέχεται να αναγκαστούν να κλείσουν λόγω των αυξανόμενων τιμών των συστατικών και της ενέργειας που προκαλούνται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα κυβερνητικά στοιχεία.

Τα καταστήματα ήταν ήδη υπό πίεση, αλλά η κατάσταση έχει γίνει ακόμη χειρότερη αφού οι αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς 35% στα θαλασσινά από τη Ρωσία.

«Αυτοί οι επιπλέον δασμοί θα ωθήσουν χιλιάδες καταστήματα στα άκρα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Φριτέζων Ψαριών, Andrew Crook.

Σύμφωνα με τον Crook, η τιμή ενός κιλού μπακαλιάρου έχει ήδη αυξηθεί από 8 £ (περίπου 10 $) σε 14 £ (17 $).

Περίπου το ένα τρίτο των λευκών ψαριών της Βρετανίας προέρχεται από τη Ρωσία. Για να παραμείνουν στη ζωή, τα καταστήματα μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσουν τον παραδοσιακό μπακαλιάρο με άλλα φθηνότερα είδη ψαριών.

Ο Bally Singh, ο οποίος πουλά fish and chips στο δυτικό Λονδίνο, είπε στην Daily Express ότι πολλοί πελάτες μπαίνουν στο κατάστημα και φεύγουν γρήγορα αφού δουν τις τιμές.

«Κάποτε το ψάρι ήταν ένα από τα φθηνότερα γεύματα. Τώρα είναι ένα από τα πιο ακριβά», είπε.

Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για αυτόν να παραμείνει στην επιχείρηση, καθώς «τα ψαροκιβώτια έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Το πετρέλαιο αυξάνεται όπως και η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο», είπε ο Σινγκ. "Το ερώτημα σχετικά με το κλείσιμο τίθεται".

Σύμφωνα με τη Sun, υπάρχει έλλειψη ενότητας για το νέο ρωσικό φόρο για τα θαλασσινά εντός του υπουργικού συμβουλίου. « Όλοι θέλουμε να τιμωρήσουμε τον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν, αλλά αυτό απομακρύνει τους ανθρώπους από τις επιχειρήσεις σε μια κρίση κόστους ζωής», είπε μια κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα.

Αλλά δεν είναι όλοι απαισιόδοξοι. Ο επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ψαράδων, Barrie Deas, λέει πως η τρέχουσα κατάσταση παρέχει «μια μεγάλη ευκαιρία να αυξηθούν τα αλιεύματα της Βόρειας Θάλασσας όπως ο μπακαλιάρος και το νταούκι του Ατλαντικού».

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ γνώριζε πως «τα καταστήματα με ψάρια και πατάτες είναι μια αγαπημένη βρετανική παράδοση» και «συνεργάζεται στενά με τη βιομηχανία για να μετριάσει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτές οι κυρώσεις στις βρετανικές επιχειρήσεις».

Ωστόσο, επέμεινε ότι το Λονδίνο «στέκεται ώμο με ώμο με την Ουκρανία και θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για να απομονώσει τη ρωσική οικονομία και να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά στο καθεστώς του Πούτιν».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail