Τα σμήνη δοκιμών drone στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση

Η αεροπορική υπεροχή είναι ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική Δύση διεξάγει τον πόλεμο. Η αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν καθοριστική σε όλους τους πολέμους που διεξήγαγαν οι δύο κορυφαίες δυτικές ιμπεριαλιστικές θαλασσοκρατίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, αν και υπήρχε δογματικά τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1920. Αυτό είναι τόσο ριζωμένο στην αντίληψή τους για τον πόλεμο που θεωρείται σχεδόν αδύνατο για αυτούς να οδηγήσουν μια επιτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία χωρίς αυτήν. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα περισσότερα άλλα παρόμοια στρατιωτικά δόγματα, ιδιαίτερα το ρωσικό.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ναζιστική επίθεση που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της αεροπορικής τους δύναμης προτού της δοθεί η ευκαιρία να απογειωθεί για πάντα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι Ρώσοι βλέπουν την αεροπορική δύναμη. Η συνειδητοποίηση της (υπερ)εξάρτησης από αυτό μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές συνέπειες των αμερικανικών και βρετανικών βομβαρδισμών γερμανικών πόλεων, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν αποτέλεσμα όχι λιγότερο καταστροφικό από τα πυρηνικά όπλα (μείον την ακτινοβολία), η Ρωσία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υιοθέτησε στρατιωτικό δόγμα με μια ξεχωριστή και (μέχρι πρόσφατα) μοναδική εστίαση στην προηγμένη αεράμυνα. Από τότε, η Ρωσία αναπτύσσει κορυφαία συστήματα SAM (πύραυλοι επιφανείας-αέρος), μερικά από τα οποία είναι τόσο προηγμένα που ουσιαστικά ακυρώνουν ολόκληρη την έννοια της κυριαρχίας του δυτικού αέρα. Και παρόλο που τα δυτικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αγαπούν να το υποβαθμίζουν αυτό, το ίδιο το γεγονός πως η νομοθεσία των ΗΠΑ άμεσα και πολύ συγκεκριμένα στοχεύει αυτά τα συστήματα με κυρώσεις, λέει πολλά.

Η εξάπλωση αυτών των συστημάτων είναι ένας στρατηγικός εφιάλτης για τους επιθετικούς δυτικούς σχεδιαστές, οι οποίοι δεν μπορούν απλώς να τους παρακάμψουν χωρίς να υποστούν «απαράδεκτες απώλειες». Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά SAM, τα Δυτικά Στρατιωτικά-Βιομηχανικά Συγκροτήματα εργάζονται σε μια πληθώρα νέων συστημάτων. Μερικά εξέχοντα παραδείγματα περιλαμβάνουν προηγμένα drones, ιδιαίτερα μικροσκοπικά, τα οποία σχεδιάζονται επίσης να λειτουργούν σε σμήνη, προκαλώντας κορεσμό στις εχθρικές αεροπορικές άμυνες και ανοίγοντας το δρόμο για την πιο παραδοσιακή αεροπορία να βομβαρδίσει το δρόμο της μέσω των εχθρικών χερσαίων δυνάμεων.

Τα πειράματα της RAF (Βασιλική Πολεμική Αεροπορία) με σμήνη drones δείχνουν ότι «μπορούν να συντρίψουν την άμυνα του εχθρού» και η ιδέα θα ήταν έτοιμη για δράση σε έναν πόλεμο, σύμφωνα με τον Αρχηγό του Επιτελείου της στρατιωτικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Αρχηγός της Αεροπορίας, Sir Mike Wigston, είπε στο Global Air and Space Chiefs' Conference 2022 στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα πως η 216 Test and Evaluation Squadron της RAF και το Rapid Capabilities Office δοκίμασαν πέντε τύπους drone σε 13 πειράματα με διάφορα ωφέλιμα φορτία και εξοπλισμό για τρία χρόνια. Σύμφωνα με τον Wigston, αυτό έδωσε αρκετές γνώσεις ώστε η υπηρεσία να δηλώσει μια «λειτουργικά χρήσιμη και σχετική ικανότητα», χρησιμοποιώντας τον τρέχοντα στόλο drones της.

«Εξερευνούμε νέα μοντέλα παροχής δυνατοτήτων και επιταχυνόμενης παραγωγής «όταν τα χρειαζόμαστε» αντί «σε περίπτωση που τα χρειαστούμε», από το Pizookie με διπλό τζετ 3D, έως εμπορικά διαθέσιμα μεγάλα drones εξοπλισμένα με νέο ωφέλιμο φορτίο, μέχρι μεγάλα τετρακόπτερα», δήλωσε ο Wigston.



"Το πρόβλημα της υπέρβασης της αεράμυνας είναι ένα βασικό εμπόδιο για τη χρήση [αεροπορικής] ισχύος. Ο σχεδιασμός για αεροπορικές επιχειρήσεις συνεπάγεται ολοένα και περισσότερο τη διασφάλιση ότι τα αεροπλάνα μπορούν να πετούν με ασφάλεια αρχικά, θέτοντας σε κίνδυνο τα ανείπωτα χρηματικά ποσά που έχουν αντλήσει οι στρατοί για να ενισχύσουν στόλους σε τεχνολογία τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Αυτό το αίνιγμα εμφανίζεται στην Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές και ρωσικές δυνατότητες αεράμυνας ουσιαστικά ακυρώνουν το οπλοστάσιο αεροπορικής ισχύος της άλλης πλευράς», σύμφωνα με τον Τζάστιν Μπρονκ, αμυντικό αναλυτή στο Royal United Services Institute με έδρα το Λονδίνο.

"Το γεγονός ότι η αεροπορική ισχύς έχει αμοιβαίως συναντήση άρνηση, σχετικά μιλώντας, στην Ουκρανία και από τις δύο πλευρές έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες για εμάς από ό,τι για τους Ρώσους ή τους Ουκρανούς. Αυτό συμβαίνει επειδή και οι δύο στρατιωτικοί εξαρτώνται τελικά από τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό ξηράς και πυροβολικό, ενώ από κοινού δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων δυτικών δυνάμεων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αεροπορική πρόσβαση και την αεροπορική υπεροχή», δήλωσε ο Μπονκ στη διάσκεψη του Λονδίνου στις 13 Ιουλίου.

"Το σμήνος, που σημαίνει να ρίχνεις αρκετά αναλώσιμα drones σε μια αμυντική θέση ραντάρ και αναχαιτιστή, μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αλλά μόνο ως ένα σημείο. Η ιδέα των μικρών και φθηνών drones που επιτίθενται στην αεράμυνα μέσω σμήνων μπορεί να μην είναι εφικτή επειδή αυτά τα drones δεν έχουν την απαιτούμενη εμβέλεια και ταχύτητα. Εάν θέλετε τα πράγματα να πάνε γρήγορα και μακριά, θα προωθούνται με αεριωθούμενα και θα κοστίζουν αρκετά. Το να φτάσουν τα drone αρκετά κοντά σε εξελιγμένες αεράμυνες με μια αυτονομία εκατοντάδων χιλιομέτρων απαιτεί επικίνδυνες και δυνητικά ακριβές τακτικές εισαγωγής που αναιρούν το ευρέως αναφερόμενο όφελος κόστους των φθηνών, μικρών drones», πρόσθεσε.

Οι δυτικοί στρατηγοί παρακολουθούν στενά τον τελευταίο πόλεμο αντιπροσώπων τους εναντίον της Ρωσίας, προσπαθώντας να επινοήσουν νέες στρατηγικές για να πολεμήσουν τον ευρασιατικό γίγαντα. Η ανάπτυξη μη εμφανισμένων στο παρελθόν μέσων ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης) γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας αποτελεί απόδειξη αυτού. Επιπλέον, η αυξανόμενη εξάρτηση από μη επανδρωμένα συστήματα δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των δυτικών στρατευμάτων που προσπαθούν να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες. Με το ΝΑΤΟ να έχει σοβαρά προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού, τα drones μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για τα μέλη να έχουν λειτουργικούς στρατούς στο εγγύς μέλλον. Το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα, έχοντας μια πολύ περιορισμένη χερσαία δύναμη με ελάχιστες έτοιμες για μάχη ταξιαρχίες, για να μην πω τίποτα για άλλους μικρο-δορυφόρους που δημιουργήθηκαν μετά την διάλυση των μετασοσιαλιστικών ομοσπονδιακών κρατών.


Αυτό που είναι πραγματικά επικίνδυνο σε αυτό το σημείο είναι η πιθανή ανάπτυξη αυτών των συστημάτων στην Ουκρανία. Οι περισσότερες παραδόσεις όπλων του ΝΑΤΟ έγιναν εβδομάδες ή μήνες πριν ανακοινωθούν επίσημα. Επομένως, είναι πολύ πιθανό να ισχύει το ίδιο και σε αυτήν την περίπτωση. Το πώς μπορεί να αντιδράσει η Ρωσία είναι αντικείμενο συζήτησης, αλλά σίγουρα δεν θα το πάρει ευγενικά, γεγονός που ανοίγει νέες δυνατότητες για κλιμάκωση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των τελευταίων αμφιλεγόμενων δηλώσεων που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο .

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail