Η γερμανική πίεση στην Πολωνία να υιοθετήσει το ευρώ είναι το τελευταίο ηγεμονικό παιχνίδι εξουσίας του Βερολίνου

Ο Πολωνός γκρίζος καρδινάλιος Jaroslaw Kaczynski, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για λόγους υγείας στα τέλη του περασμένου μήνα, ισχυρίστηκε ότι η υιοθέτηση του ευρώ θα «σκοτώσει» τις προοπτικές της χώρας του να επιβιώσει από την παρούσα οικονομική κρίση. Πρόσθεσε επίσης ότι μόνο η Γερμανία και το σύμπλεγμα χωρών κατά μήκος της δυτικής και της νότιας περιφέρειάς της επωφελούνται από αυτό το νόμισμα, ενώ άλλες όπως η Λιθουανία αντιμετωπίζουν δραματικό πληθωρισμό. Την σκυτάλη πήρε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας που κατηγόρησε τη Γερμανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως πιέζει την Πολωνία να χάσει το εθνικό της νόμισμα υπέρ του ευρώ. Σαφέστατα, η Πολωνο-Πρωσική συμμαχία για την οποία μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στα τέλη Μαΐου καταρρέει ως αποτέλεσμα του τελευταίου ηγεμονικού παιχνιδιού εξουσίας του Βερολίνου.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο ντε φάκτο ηγέτης της ΕΕ έπαιζε την Πολωνία χειραγωγώντας την για να κάνει την προσφορά του Βερολίνου στην Ουκρανία, μετά την οποία η Βαρσοβία φαίνεται να έχει σοφιστεί και συνειδητοποίησε ότι μένει σε χλωρό κλαρί εκεί επειδή πρέπει να πιάσει την καρτέλα για την de facto συνομοσπονδία που δημιουργήθηκε πρόσφατα με εκείνη την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. Ο Kaczynski υπέθεσε επίσης στις αρχές Ιουνίου πως η δεδηλωμένη φιλοδοξία της Γερμανίας, η συγκέντρωση του μεγαλύτερου στρατού της ΕΕ θα μπορούσε πράγματι να στοχεύει κατά της Πολωνίας, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως υπαινιγμός ότι το Βερολίνο μπορεί μια μέρα να προσπαθήσει να ανακτήσει με δύναμη τα πρώην τμήματα της Πρωσίας που δόθηκαν στην Πολωνία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στα οποία η Βαρσοβία έχει ιστορικές αξιώσεις περίπου μια χιλιετία πίσω. Πέρα από αυτό το τραβηγμένο σενάριο, το θέμα είναι ότι η Πολωνία αρχίζει να νιώθει άβολα με τη Γερμανία.

Για να πούμε την αλήθεια, το κυβερνών κόμμα «Νόμος & Δικαιοσύνη» (PiS σύμφωνα με την πολωνική συντομογραφία του) είχε πάντα μια τέτοια στάση απέναντι στο δυτικό γείτονά του, αλλά ποτέ δεν είχε παιχτεί από το Βερολίνο τόσο πολύ όσο τους τελευταίους πέντε μήνες. Όχι μόνο η Γερμανία προσπαθεί ανοιχτά να γίνει η πιο ισχυρή στρατιωτικά χώρα στην ΕΕ, αλλά πιέζει επίσης την Πολωνία να αυτοκτονήσει οικονομικά υιοθετώντας το ευρώ το συντομότερο δυνατό. Η πρώτη εξέλιξη είναι διαχειρίσιμη από την Πολωνική προοπτική, καθώς αφορά ένα τραβηγμένο σενάριο, ενώ η δεύτερη είναι πολύ πιο απρόβλεπτη, καθώς η Πολωνία εξαρτάται πολύ οικονομικά από τη Γερμανία, η οποία λειτουργεί επίσης ένα τεράστιο και βαθιά ενσωματωμένο δίκτυο επιρροής στη χώρα μέσω από το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Πλατφόρμα πολιτών» (PO κατά την πολωνική συντομογραφία),  και συμμαχικά μέσα ενημέρωσης.

 
Η αναδυόμενη τάση είναι ότι η Πολωνο-Πρωσική συμμαχία δίνει τη θέση της σε μια Πολωνο-Γερμανική αντιπαλότητα, αν και η Βαρσοβία δε θα μπορέσει να νικήσει το Βερολίνο. Αυτός ο επίδοξος περιφερειακός ηγέτης έκανε all-in κάνοντας πάρα πολλά για την Ουκρανία πολύ γρήγορα, και τώρα δεν είναι σε θέση να αντιστρέψει την πορεία του, μοιραζόμενος έτσι να συνεχίσει να κάνει τις προσφορές της Γερμανίας σε αυτή τη χώρα. Η Γερμανία μπορεί να μην εισβάλει ποτέ ξανά στην Πολωνία ούτε να πιεστεί επιτυχώς η Βαρσοβία να υιοθετήσει το ευρώ σύντομα και έτσι να αυτοκτονήσει οικονομικά, αλλά η γραφή είναι στον τοίχο ότι δεν θα φτάσει ποτέ σε στρατηγική ισοτιμία με τον δυτικό γείτονά της. Αντίθετα, παρότι είχαν την ψευδαίσθηση ότι όλες οι σχετικές κινήσεις της αποφασίστηκαν ανεξάρτητα και στη συνέχεια ενίσχυσαν τη στρατηγική της αυτονομία, το μόνο που έκαναν ήταν να κάνουν την Πολωνία τον «χρήσιμο ηλίθιο» της Γερμανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail