Η Γερμανία εγκατέλειψε δεκαετίες ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, πόσο καιρό θα επιβιώσει στο νέο της μονοπάτι;

analogicus / pixabay
Αυτό που ήταν γνωστό ως «πολιτισμός της μνήμης» ήταν ένα ουσιαστικό στοιχείο της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής της μεταπολεμικής Γερμανίας. Οι σοφοί ηγέτες μπόρεσαν να αποκαταστήσουν σταδιακά τη σημασία της χώρας στη διεθνή σκηνή και να επιτύχουν στρατηγικούς στόχους.

Του Alexander Davydov, συμπροέδρου της Λέσχης Γερμανικών Σπουδών NSO MGIMO, Μόσχα - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το «Ostpolitik» του καγκελαρίου Willy Brandt, βασισμένο στις ιδέες της μετάνοιας και της υπέρβασης της μεταπολεμικής εχθρότητας. Η ιστορική συμφιλίωση μεταξύ της Βόννης και της ΕΣΣΔ έγινε η βάση για τη μελλοντική ενοποίηση της Γερμανίας – επιλύοντας το κύριο καθήκον των πολιτικών ελίτ της χώρας μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, οι λιγότερο προικισμένοι πολιτικοί βρίσκουν την ιστορική μνήμη μειονέκτημα και δυσκολία. Για τους γείτονες, οι φιλοδοξίες της γερμανικής ηγεσίας στην Ευρώπη φέρνουν πίσω οδυνηρές αναμνήσεις. Πράγματι, ιστορικά έγγραφα, όπως η Συνθήκη της Γερμανικής Ενοποίησης, περιορίζουν τις στρατιωτικές δυνατότητες του κράτους – κάτι που αποτελεί άμεσο εμπόδιο στο όνειρο του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς για τη δημιουργία «του ισχυρότερου στρατού στην Ευρώπη».

Σήμερα, η εικόνα ενός έθνους που αγαπά την ειρήνη που έχει επαναμορφωθεί μετά την τραγωδία των δύο παγκοσμίων πολέμων δεν ταιριάζει καλά με τις ενεργές παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», προειδοποίησε πρόσφατα ο Scholz, ενώ βρισκόταν στο Κίεβο. Εν τω μεταξύ, ο ιστότοπος της κυβέρνησής του ενημερώνεται τακτικά με πληροφορίες για όπλα που έχουν ήδη παραδοθεί και προγραμματιστεί να παραδοθούν στους Ουκρανούς. Αυτό είναι που θα μπορούσατε να ονομάσετε παράδοξο.

Ας δούμε μερικές από τις ρητορικές που βγαίνουν από το Βερολίνο. Στις 21 Ιουνίου, παραμονή της Ημέρας Μνήμης και Θλίψης της Ρωσίας, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ χαρακτήρισε τη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου «επίθεση στη Γερμανία». Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock ισχυρίστηκε πως «η Ρωσία χρησιμοποιεί σκόπιμα την πείνα ως όπλο».

Παρεμπιπτόντως, πίσω από τα αβάσιμα ψέματα κρύβονται πραγματικά ιστορικά δεδομένα – περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες πέθαναν από την πείνα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Στη σύνοδο κορυφής της G7 τον περασμένο μήνα, ο Scholz κάλεσε τους συμμετέχοντες να προετοιμάσουν ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία, αλλάζοντας το νόημα του προγράμματος που βοήθησε τη Δυτική Ευρώπη να ανακάμψει από τη φρίκη του φασισμού. Αισθάνεται πως μια πολιτική μνήμης αντικαθίσταται από μια πολιτική εσκεμμένης αμνησίας.

Η «αλλαγή των εποχών» που κήρυξε ο Scholz στα τέλη Φεβρουαρίου σημαίνει ένα πράγμα μέχρι στιγμής: το Βερολίνο εγκαταλείπει τα πάντα πριν από εκείνη την ώρα. Στις σχέσεις με τη Ρωσία, ακόμη και τα μέτρια επιτεύγματα του παρελθόντος έχουν γίνει αντικείμενο μομφής και οι εκκλήσεις της Μόσχας για ένα ευρωπαϊκό σύστημα αδιαίρετης ασφάλειας γίνονται αντιληπτές ως φανταστικές ιδέες.

Η κουλτούρα της ακύρωσης υπερισχύει του ιστορικισμού της διπλωματίας. Η απροθυμία του Βερολίνου να βάλει την πολιτική σε ένα ιστορικό πλαίσιο καταδεικνύει την απουσία αυτοκαθορισμένου καθορισμού στόχων και συνεκτικής στρατηγικής.

Πριν από τις εκλογές, ο επερχόμενος καγκελάριος υποσχέθηκε μια ανανεωμένη εξωτερική πολιτική στο πνεύμα του προκατόχου του και συναδέλφου του στο κόμμα Brandt. Προηγουμένως, η ανατολική πολιτική της Γερμανίας, περίπλοκη και αμφιλεγόμενη, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ αξιών και συμφερόντων: να διατηρήσει τη συμμαχική αλληλεγγύη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά να διατηρήσει χώρο για διάλογο με τους «αντιπάλους της συλλογικής Δύσης». Με άλλα λόγια, διαφωνείτε για πολιτικά και ηθικά ζητήματα ενώ αναπτύσσετε αμοιβαία επωφελή εμπορικά έργα.

Η προσέγγιση του Scholz είναι η αντίθετη από αυτή που εργάστηκαν ο Willy Brandt και οι οπαδοί του. Το Βερολίνο περιόρισε επιτέλους την πάλαι ποτέ δυναμική και πολύπλευρη ανατολική πολιτική αποκλειστικά για την υποστήριξη του Κιέβου. Στις διεθνείς σχέσεις, ωστόσο, η απλοποίηση σπάνια μειώνει τις αντιφάσεις.

Αυτού του είδους η πρωτογονοποίηση δεν προσθέτει αξιοπιστία στη γερμανική ηγεσία, αλλά εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητά της.

Η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ στην Ουκρανία, που υποστηρίζεται ενεργά από το Βερολίνο, θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί ντροπή. Και δεν πρόκειται μόνο για τα άλλα πέντε επίσημα μέλη της λίστας αναμονής και αρκετούς πιθανούς διεκδικητές, που περίμεναν ή περιμένουν χρόνια για αυτήν την απόφαση, ενώ προσπαθούν να εκπληρώσουν τις αυστηρές απαιτήσεις της ΕΕ. Στην εξωτερική πολιτική προσέγγιση της Γερμανίας, η επίδειξη και ο συμβολισμός σταδιακά αντικαθιστούν την τάξη και τη συνέπεια.

Άλλωστε, σε πιο πρακτικό επίπεδο, όλοι αναγνωρίζουν πως η πραγματική συμμετοχή της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδύνατη και δεν είναι σαφές εάν θα γίνει ποτέ απτή.

Ο μοναδικός δρόμος που πήραν μαζί οι λαοί της Γερμανίας και της Ρωσίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο απαιτούσε μετάνοια από τη μια και συγχώρεση από την άλλη. Τώρα, για χάρη της «συμμαχικής αλληλεγγύης», η Γερμανία θυσιάζει τους καρπούς αυτής της επίπονης κοινής δουλειάς.

Πράγματι, το Βερολίνο πιθανότατα θα ήταν έτοιμο να γυρίσει την πλάτη του σε άλλες χώρες εάν το απαιτούσαν οι σύμμαχοί του. Για παράδειγμα, η Κίνα – ο κύριος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας τα τελευταία έξι χρόνια – θα γίνει αμέσως ένας ασυμβίβαστος εχθρός εάν η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας κλιμακωθεί.

Ήταν δυνατόν να περιμένουμε διαφορετική αντίδραση από τους Γερμανούς στα γεγονότα που διαδραματίζονται τώρα; Πιο ισορροπημένες δηλώσεις από μέλη του υπουργικού συμβουλίου και λιγότερο επιθετικοί τίτλοι στην εφημερίδα τους, Der Spiegel;

Εν μέρει, η τρέχουσα ανατροπή είναι η άλλη πλευρά της πορείας που ήταν η βάση της γερμανικής πολιτικής μέχρι τώρα. Το Βερολίνο είχε συστηματικά μειώσει τη σημασία της Bundeswehr μετά την ενοποίηση, με βάση το μη αναστρέψιμο του λεγόμενου «τέλους της ιστορίας» και, ως εκ τούτου, ήταν εντελώς απροετοίμαστο για τις δραματικά μεταβαλλόμενες πολιτικο-στρατιωτικές πραγματικότητες του σήμερα. Επιπλέον, πολύ λίγοι περίμεναν ότι η Ρωσία θα περνούσε από προτροπές ετών, που θα μπορούσαν να αγνοηθούν, σε αποφασιστική δράση. Η επί δεκαετίες απόρριψη της Realpolitik υπέρ μιας προσέγγισης βασισμένης στις αξίες και η προθυμία να τεθούν τα υπόλοιπα ζητήματα στρατηγικής ασφάλειας υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προκαθόρισε την αντίδραση του Βερολίνου στα τρέχοντα γεγονότα. Αυτήν την στιγμή δεν είναι τόσο επιθετικότητα όσο σύγχυση.

«Η αλληλεγγύη με τους συμμάχους και η διαστρέβλωση της ιστορίας είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για μια κυβέρνηση που σχεδίαζε να αφοσιωθεί σε μια περιβαλλοντική εξωτερική πολιτική που σηματοδοτεί την αρετή το 2022, αντί να ανανεώσει τον στρατό και να προμηθεύσει όπλα στην περιοχή των συγκρούσεων».

Η γερμανική ηγεσία πιστεύει πως απλά δεν έχει την πολυτέλεια να μη βρίσκεται σε αυτό που πιστεύει ότι είναι η «σωστή πλευρά της ιστορίας», όπως την αποκάλεσε ο Scholz το Φεβρουάριο. Γιατί διαφορετικά ολόκληρη η πολιτική και ιδεολογική βάση του υπουργικού συμβουλίου θα κατέρρεε και θα δημιουργούσε ερωτήματα για την επάρκειά του.

«Η γερμανική εξωτερική πολιτική στέκεται στο ένα πόδι από το 1949. Αντιμετωπίζουμε μια άλλη πρόκληση: να μην ακολουθήσουμε μια πολιτική ελιγμών, αλλά να σταθούμε και στο δεύτερο σκέλος, βασισμένη στη φιλία με τη Δύση και στη διαπραγμάτευση σε κάθε βήμα με τους δυτικούς φίλους μας που ονομάζεται ανατολική πολιτική», σκιαγράφησε κάποτε ο Μπραντ. Κάνοντας μια βολή στο «δεύτερο πόδι», το Βερολίνο συνεχίζει να στέκεται σταθερά στο πρώτο. Το ερώτημα είναι αν είναι δυνατόν να φτάσουμε μακριά μόνο με το ένα πόδι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail