Ο Μπόρις Τζόνσον παίρνει θέση για επόμενος αρχηγός του ΝΑΤΟ

Θα μπορούσε ο Μπόρις Τζόνσον να επισημανθεί ως ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ; Αυτό υποδηλώνει μια κάπως εκπληκτική νέα δημοσίευση της The Telegraph, που δείχνει ότι «οι βουλευτές της Ουκρανίας και των Τόρις υποστηρίζουν την ιδέα πως ο πρωθυπουργός είναι πιθανός υποψήφιος, αν και οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν πως πιθανότατα θα αντιμετώπιζε γαλλικό βέτο».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είναι ΓΓ του ΝΑΤΟ από το 2014, αναμένεται να παραιτηθεί όταν λήξει η τρέχουσα θητεία του το Σεπτέμβριο του 2023. Ο Τζόνσον δοκιμαζόμενος πρόσφατα από σκάνδαλο, ίσως προσπαθώντας να αποσπάσει την προσοχή του κοινού και των μέσων ενημέρωσης από τη λεγόμενη δοκιμασία "Partygate" στην πατρίδα του, έχει ήδη επισκεφθεί δύο φορές την Ουκρανία εδώ και έξι μήνες πολέμου - και παραμένει μεταξύ των πιο ειλικρινών γερακιών δυτικών ηγετών εκφράζοντας συχνά την καταδίκη της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η θητεία του ίδιου του Στόλτενμπεργκ παρατάθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Άλλοι πρώην πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ερωτευτεί τη θέση στο πρόσφατο παρελθόν, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Τερέζα Μέι.


Υψηλόβαθμοι Τόρις στην πανίσχυρη επίλεκτη επιτροπή άμυνας - ο Ρίτσαρντ Ντραξ και ο Μαρκ Φρανσουά - έχουν υποστηρίξει δημόσια τον Τζόνσον για τη θέση μετά την αποχώρησή του από το γραφείο του στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Ντραξ να λέει στην Telegraph: "Κάθε διακεκριμένος Βρετανός θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή. Αυτό που θέλει ο Μπόρις Τζόνσον να πάει και να κάνει, φυσικά θα το υποστήριζα».

Και ο Φρανσουά τόνισε την ακλόνητη «αντι-ρωσική, υπέρ της Ουκρανίας» θέση του: «Οι άνθρωποι πιθανότατα θα διαφωνούν για την κληρονομιά του Μπόρις Τζόνσον για χρόνια – αλλά ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρα αδιαμφισβήτητο, η απόλυτα σταθερή υποστήριξή του στην Ουκρανία μπροστά στη ρωσική βαρβαρότητα» φέρεται να δήλωσε.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που πιθανότατα θα λάβει υποστήριξη από τις ΗΠΑ και (αν και μόνο με συμβολική φωνή δεδομένου ότι δεν είναι στο ΝΑΤΟ) από την κυβέρνηση Zelensky στην Ουκρανία.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, ωστόσο, η Γαλλία πιθανότατα θα ασκούσε βέτο, δεδομένου ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει από πολλές απόψεις μια πολύ διαφορετική προσέγγιση αναζητώντας συνεχώς μια πορεία προς τα εμπρός για να φέρει τις εμπόλεμες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος ο Μακρόν έχει δεχθεί πυρά από ορισμένες γωνιές της Ευρώπης επειδή είχε πάνω από δώδεκα τηλεφωνικές κλήσεις με τον Ρώσο Πούτιν από την έναρξη του πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail