Γίνεται αναπόφευκτος ένας πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας;

12019 / pixabay
Εάν ο Πούτιν κάνει μια στρατιωτική κίνηση στη Φινλανδία, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν πόλεμο εναντίον του μεγαλύτερου έθνους του κόσμου με οπλοστάσιο μεταξύ 4.500 και 6.000 στρατηγικά πυρηνικά και όπλα πεδίου μάχης. Για να πολεμήσουν με τη Σοβιετική Ένωση για τη διατήρηση της φινλανδικής επικράτειας θα έπρεπε θεωρήθηκε ως τρέλα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
 
Patrick J. Buchanan - buchanan.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η Φινλανδία προσκλήθηκε να ενταχθεί στη συμμαχία. Τι σημαίνει αυτό για τη Φινλανδία;

Εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραβιάσει τα 830 μίλια σύνορα της Φινλανδίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν το Ελσίνκι και θα πολεμήσουν τη Ρωσία στο πλευρό της Φινλανδίας.

Τι σημαίνει για την Αμερική η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

Εάν ο Πούτιν κάνει μια στρατιωτική κίνηση στη Φινλανδία, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν πόλεμο εναντίον του μεγαλύτερου έθνους του κόσμου με οπλοστάσιο μεταξύ 4.500 και 6.000 στρατηγικών πυρηνικών και πεδίου μάχης όπλων.

Κανένας πρόεδρος του Ψυχρού Πολέμου δεν θα ονειρευόταν να αναλάβει μια τέτοια δέσμευση - να διακινδυνεύσει την επιβίωση του έθνους μας για να υπερασπιστεί το έδαφος μιας χώρας χιλιάδες μίλια μακριά που δεν ήταν ποτέ ζωτικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Το να πάμε σε πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση για τη διατήρηση της φινλανδικής επικράτειας θα θεωρούνταν τρέλα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Θυμηθείτε: Ο Χάρι Τρούμαν αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει βία για να σπάσει τον αποκλεισμό του Βερολίνου από τον Ιωσήφ Στάλιν. Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ αρνήθηκε να στείλει στρατεύματα των ΗΠΑ για να σώσει τους Ούγγρους μαχητές της ελευθερίας που καταστράφηκαν από σοβιετικά τανκς στη Βουδαπέστη το 1956.

Ο Λίντον Μπ. Τζόνσον δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει τους Τσέχους πατριώτες που συντρίφθηκαν από τους στρατούς του Συμφώνου της Βαρσοβίας το 1968. Όταν η Αλληλεγγύη του Λεχ Βαλέσα συνετρίβη κατόπιν εντολής της Μόσχας στην Πολωνία το 1981, ο Ρόναλντ Ρίγκαν έκανε γενναίες δηλώσεις και έστειλε μηχανές Xerox.

Ενώ οι ΗΠΑ εξέδιδαν ετήσιες δηλώσεις υποστήριξης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για τα «αιχμάλωτα έθνη» της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η απελευθέρωση αυτών των εθνών από τον σοβιετικό έλεγχο δε θεωρήθηκε ποτέ τόσο ζωτική για τη Δύση ώστε να δικαιολογεί έναν πόλεμο με την ΕΣΣΔ.

Πράγματι, στα 40 χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ, το οποίο είχε ξεκινήσει το 1949 με 12 κράτη μέλη, πρόσθεσε μόνο τέσσερα ακόμη — την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία και τη Δυτική Γερμανία.

Ωστόσο, με την πρόσκληση προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία να συμμετάσχουν ως 31η και 32η χώρα για να λάβουν εγγύηση πολέμου βάσει του άρθρου 5, το ΝΑΤΟ θα έχει διπλασιάσει τα μέλη του από τότε που πίστευαν - σίγουρα σε σχέση με τους Ρώσους - ότι ήταν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

 
Όλα τα έθνη που κάποτε συμμετείχαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας της Μόσχας — Ανατολική Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία — είναι τώρα μέλη ενός ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ — που στρέφεται κατά της Ρωσίας.

Τρεις πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ — Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία — είναι τώρα επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, μιας στρατιωτικής συμμαχίας που δημιουργήθηκε για να μαντρώσει και να συγκρατήσει το έθνος στο οποίο ανήκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Λιθουανία, με το 2% του πληθυσμού της Ρωσίας, μόλις κήρυξε μερικό αποκλεισμό των εμπορευμάτων που διακινούνται μέσω της επικράτειάς της προς το Καλίνινγκραντ, τον θύλακα της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα.

Στη διαμαρτυρία του Πούτιν, το Βίλνιους υπενθύμισε στη Μόσχα ότι η Λιθουανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Είναι ένα ρητό της γεωστρατηγικής πολιτικής ότι μια μεγάλη δύναμη δεν πρέπει ποτέ να εκχωρήσει σε μια μικρότερη δύναμη την ικανότητα να την παρασύρει σε έναν μεγάλο πόλεμο.

Το 1914, η Γερμανία του κάιζερ έδωσε στον Αυστριακό σύμμαχό της μια «λευκή επιταγή» για να τιμωρήσει τη Σερβία για το ρόλο της στη δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, διαδόχου του αυστριακού θρόνου. Η Βιέννη εξαργύρωσε την επιταγή του κάιζερ και επιτέθηκε στη Σερβία και ο Μεγάλος Πόλεμος του 1914-1918 ήταν σε εξέλιξη.

Τον Μάρτιο του 1939, ο Νέβιλ Τσάμπερλεν εξέδωσε πολεμική εγγύηση στην Πολωνία. Εάν η Γερμανία επιτεθεί στην Πολωνία, η Βρετανία θα πολεμούσε στο πλευρό της Πολωνίας.

Οχυρωμένοι με αυτήν την πολεμική εγγύηση από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, οι Πολωνοί λιθοβολούσαν τον Χίτλερ, αρνούμενοι να μιλήσουν με το Βερολίνο για τις γερμανικές αξιώσεις στην πόλη Ντάντσιγκ, που αφαιρέθηκε από τη Γερμανία στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού το 1919.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ο Χίτλερ επιτέθηκε και η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο, έναν πόλεμο που κράτησε έξι χρόνια και τραυμάτισε θανάσιμα τη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Και η Πολωνία; Στη Γιάλτα το 1945, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ συμφώνησε ότι μια Πολωνία που είχε σοβιετική κατοχή πρέπει να παραμείνει υπό την κράτηση του Στάλιν.

Ο Πούτιν είναι ένας Ρώσος εθνικιστής που θεωρεί τη διάλυση της ΕΣΣΔ ως τη μεγαλύτερη καταστροφή του 20ου αιώνα, αλλά δεν είναι μόνος υπεύθυνος για τις άθλιες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.

Εμείς οι Αμερικανοί παίξαμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό που διαμορφώνεται ως Δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος, πιο επικίνδυνος από τον πρώτο.

Το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, αφού η Ρωσία διέλυσε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και άφησε την ΕΣΣΔ να χωριστεί σε 15 έθνη, σπρώξαμε το ΝΑΤΟ, που δημιουργήθηκε για να περιορίσει και να συγκρατήσει τη Ρωσία, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Το 2008, οι νεοσυντηρητικοί ώθησαν τη Γεωργία να επιτεθεί στη Νότια Οσετία, προκαλώντας ρωσική επέμβαση και την καταστροφή του γεωργιανού στρατού.

Το 2014, οι νεοσυντηρητικοί ώθησαν τους Ουκρανούς να ανατρέψουν το εκλεγμένο φιλορωσικό καθεστώς στο Κίεβο. Όταν τα κατάφεραν, ο Πούτιν κατέλαβε την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, για αιώνες έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το 2022, η Μόσχα ζήτησε από τις ΗΠΑ να δεσμευτούν ότι δεν θα εντάξουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Αρνηθήκαμε. Και ο Πούτιν επιτέθηκε. Εάν οι Ρώσοι πιστεύουν πως η χώρα τους έχει σπρωχθεί σε έναν τοίχο από τη Δύση, μπορούμε να τους κατηγορήσουμε;

Οι Αμερικανοί εμφανίζονται απορριπτικοί για τις σκοτεινές ρωσικές προειδοποιήσεις ότι αντί να αποδεχτούν την ήττα στην Ουκρανία, τον εξευτελισμό του έθνους τους και την περικύκλωση και την απομόνωσή τους, θα καταφύγουν σε τακτικά πυρηνικά όπλα.

Είναι πραγματικά σοφό να απορρίπτουμε αυτές τις προειδοποιήσεις ως «λεκτικές απειλές»;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail