Η Ρωσία κατασκευάζει όπλο λέιζερ για να «σκοτώσει» τους δορυφόρους κατασκοπείας των ΗΠΑ

Freepen.gr - Η Ρωσία αναπτύσσει ένα νέο αντιδορυφορικό όπλο που θα μπορούσε σύντομα να διαταράξει τους δυτικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους που πετούν πάνω από την επικράτειά της.

Η Space Review δημοσίευσε μια νέα έκθεση που παρουσιάζει «ισχυρές αποδείξεις ότι ένα συγκρότημα διαστημικής επιτήρησης στο βόρειο Καύκασο της Ρωσίας εξοπλίζεται με ένα νέο σύστημα λέιζερ που ονομάζεται Kalina και θα στοχεύει οπτικά συστήματα ξένων δορυφόρων απεικόνισης που πετούν πάνω από το ρωσικό έδαφος».

Η κατασκευή του Kalina ξεκίνησε το 2011. Σε ένα οικονομικό έγγραφο του 2014, ο δηλωμένος σκοπός του Kalina ήταν να "δημιουργήσει ένα σύστημα για τη λειτουργική καταστολή ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων δορυφόρων" χρησιμοποιώντας παλμούς λέιζερ υψηλής ισχύος.

Ένα άλλο έγγραφο του 2017 περιέγραψε το Kalina ως «σύστημα λέιζερ για ηλεκτρο-οπτικό πόλεμο» και είπε πως ήταν ένα ειδικό κβαντικό-οπτικό σύστημα» που αναπτύσσεται από την κρατική εταιρεία Rosatom.

Το Kalina μπορεί να τυφλώνει μόνιμα τους οπτικούς αισθητήρες σε δορυφόρους, και αυτό είναι διαφορετικό από άλλα όπλα λέιζερ γνωστά ως "dazzlers", τα οποία μπορούν να τυφλώσουν προσωρινά οπτικά συστήματα).

Η επιθυμία της Ρωσίας να στοχεύσει δορυφόρους μέσω της αποκαλούμενης προσέγγισης «soft kill» είναι μια πολύ διαφορετική στρατηγική από την εκτόξευση ενός αντιδορυφορικού πυραύλου, όπως έκανε απερίσκεπτα τον Νοέμβριο του 2021, ρίχνοντας έναν κατεστραμμένο δορυφόρο εκτός τροχιάς και, σε αντάλλαγμα, δημιουργώντας 1.500 κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών.

Η αναφορά σημειώνει πως "το έργο έχει υποστεί πολλές καθυστερήσεις, αλλά οι πρόσφατες εικόνες του Google Earth δείχνουν ότι η κατασκευή είναι τώρα σε καλή εξέλιξη".

Οι ειδήσεις για το ρωσικό όπλο λέιζερ επόμενης γενιάς έρχονται καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της Space X, Έλον Μασκ, δήλωσε πως η εταιρεία του θα μπορούσε να εκτοξεύσει περισσότερους δορυφόρους από αυτούς που μπορούν να καταρρίψουν οι δυτικοί αντίπαλοι. Φαίνεται ότι το έργο Kalina θα μπορούσε σύντομα να προκαλέσει τον δορυφορικό αστερισμό του Μασκ μέσω δέσμης φωτός χαμηλού κόστους και όχι δαπανηρών πυραύλων, καθιστώντας φθηνότερο και ευκολότερο για τη Μόσχα να καταρρίψει περισσότερους δορυφόρους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail