Μια περιουσία πουλήθηκε το χρυσό ρολόι του Χίτλερ - Εβραϊκός ξεσηκωμός κατά δημοπρασίας

Alexander Historical Auctions
Freepen.gr - Ένας θησαυρός ναζιστικών αντικειμένων που προσέφερε ένας αμερικανός δημοπρατητής -σε πείσμα των εβραϊκών ομάδων που ζητούσαν την ακύρωση της πώλησης- απέφερε εκατομμύρια δολάρια σε νικηφόρες προσφορές, συμπεριλαμβανομένων 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων για το ρολόι του Αδόλφου Χίτλερ με τη σβάστικα.

Το χρυσό ρολόι Huber με έναν ναζιστικό αετό και τα αρχικά «AH» πωλήθηκε έναντι 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια διήμερη δημοπρασία που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Η Alexander Historical Auctions με έδρα το Chesapeake City του Maryland ανέφερε επίσης νικηφόρες προσφορές όπως 290.000 $ για το τελετουργικό σετ του Χίτλερ, που χρησιμοποιήθηκε στην υπογραφή της μοιραίας Συμφωνίας του Μονάχου τον Σεπτέμβριο του 1938, και 27.500 $ για ένα χρυσό δαχτυλίδι που ο Hermann Goering παρουσίασε στο Γερμανό βετεράνο Hans-Joachim Marseille.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε παρά την αντίθεση των Εβραίων ηγετών, 34 από τους οποίους φέρεται να υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή καλώντας την Alexander Historical Auctions να μην πουλήσει το ρολόι του Χίτλερ, το οποίο αποκαλούσαν «απεχθές». Ωστόσο, ο Mindy Greenstein, ανώτερος αντιπρόεδρος του οίκου δημοπρασιών, φέρεται να είπε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι η πώληση είχε σκοπό να διατηρήσει την ιστορία. «Αν καταστρέψεις την ιστορία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως συνέβη», είπε. «Είτε καλή είτε κακή ιστορία, πρέπει να διατηρηθεί.

Οι κριτικοί δεν πείστηκαν. Ο συγγραφέας Aviva Klompas, πρώην επικεφαλής ομιλητής στην ισραηλινή αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, χαρακτήρισε τη δημοπρασία «εντελώς αηδιαστική». Και πρόσθεσε : «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Η πώληση ναζιστικών σύνεργων εξυμνεί τη γενοκτονική δολοφονία».

Πριν από τη διήμερη πώληση, ο Ραβίνος Menachem Margolin, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ένωσης, είπε ότι η δημοπρασία θα δώσει «βοήθεια σε όσους εξιδανικεύουν αυτό που αντιπροσώπευε το ναζιστικό κόμμα». Υποστήριξε, επίσης, ότι η πώληση θα επέτρεπε στους αγοραστές να «τιτλοποιήσουν έναν επισκέπτη ή αγαπημένο πρόσωπο με ένα αντικείμενο που ανήκει σε έναν δολοφόνο γενοκτονίας και τους υποστηρικτές του».

 
Μερικά από τα άλλα αντικείμενα που παρουσιάστηκαν στην πώληση περιελάμβαναν έναν πίνακα ακουαρέλας του Χίτλερ, που κόστισε 27.500 δολάρια, ένα φωτογραφικό άλμπουμ στρατοπέδου συγκέντρωσης, το οποίο κόστισε 3.000 δολάρια και ένα μπλε φόρεμα που φορούσε η σύντροφος του Χίτλερ, Εύα Μπράουν, που προσέλκυσε μια νικητήρια προσφορά 2.500 δολαρίων.

Το ρολόι πουλήθηκε πολύ κάτω από το εκτιμώμενο εύρος των 2-4 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από τη δημοπρασία. Ωστόσο, ορισμένα είδη είχαν πολύ υψηλότερες τιμές από ό,τι αναμενόταν. Για παράδειγμα, μια φιγούρα χρυσαετού που κρεμόταν πάνω από την είσοδο της κρεβατοκάμαρας του Χίτλερ στην Καγκελαρία του Ράιχ πουλήθηκε για 200.000 δολάρια, ξεπερνώντας την εκτίμηση πριν από τη δημοπρασία των 15.000-20.000 δολαρίων. Το κολάρο σκύλου για το σκωτσέζικο τεριέ της Braun, διακοσμημένο με χρυσούς αγκυλωτούς σταυρούς, πήγε στα 4.500 δολάρια, πάνω από τα προβλεπόμενα 3.000-4.000 δολάρια.

Η πώληση περιείχε επίσης μη ναζιστικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός εγγράφου υπογεγραμμένο από τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, το οποίο πωλήθηκε για 3.750 δολάρια, και μια επίσημη επιστολή υπογεγραμμένη από τον Κινέζο Μάο Τσε Τουνγκ, η οποία εξασφάλισε μια νικητήρια προσφορά 16.000 δολαρίων. Ο σταυρός ενός Συνομοσπονδιακού στρατιώτη που φορέθηκε κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου κόστισε 4.250 δολάρια, πολύ πάνω από την εκτίμηση του δημοπράτη για 300-400 δολάρια.

* Απόδοση από το RT.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail