Αυτός ο πόλεμος δια αντιπροσώπου δεν έχει στρατηγική εξόδου

Η Διεθνής Επιτροπή των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής εξέδωσε μια δήλωση που εναντιώνεται στον συνεχιζόμενο πόλεμο δια αντιπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι τα δισεκατομμύρια διοχετεύονται στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα «σε μια εποχή που οι απλοί Αμερικανοί αγωνίζονται να πληρώσουν για στέγαση, παντοπωλεί. και καύσιμα» είναι «ένα χαστούκι για τους εργαζόμενους». Η δήλωση υποστηρίζει μια διευθέτηση για ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως η συνέχιση της ροής όπλων στη χώρα «θα παρατείνει άσκοπα τον πόλεμο, με αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους αμάχων» και ότι «κινδυνεύει να κλιμακωθεί και να διευρυνθεί ο πόλεμος - μέχρι και σε πυρηνική αναμέτρηση».

Caitlin Johnstone - caityjohnstone.medium.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε απάντηση αυτής της απολύτως λογικής και μετριοπαθούς θέσης, ο DSA καταδικάζεται επί του παρόντος στα κάρβουνα με κατηγορίες για πίστη στο Κρεμλίνο και διευκόλυνση δολοφονιών και αιματοχυσίας από διευθυντές αφηγήσεων με μπλε επιταγές στο Twitter. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μόνες αποδεκτές θέσεις για οποιονδήποτε έχει σημαντική επιρροή σχετικά με αυτόν τον πόλεμο κυμαίνονται από τη συνέχιση των τρεχουσών πολεμικών επιχειρήσεων μεσολάβησης έως την έναρξη ενός άμεσου θερμού πολέμου μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Τόσο πολύ έχει συρρικνωθεί το επιτρεπτό φάσμα της συζήτησης σχετικά με αυτήν τη σύγκρουση: status quo γερακίσιο σε παντοκτόνο γεράκι. Οτιδήποτε εκτός αυτού του φάσματος πλαισιώνεται ως ριζοσπαστικός εξτρεμισμός. Όπως είπε ο Νόαμ Τσόμσκι: «Ο έξυπνος τρόπος για να κρατήσετε τους ανθρώπους παθητικούς και υπάκουους είναι να περιορίσετε αυστηρά το φάσμα της αποδεκτής γνώμης, αλλά να επιτρέψετε μια πολύ ζωηρή συζήτηση εντός αυτού του φάσματος - ακόμη και να ενθαρρύνετε τις πιο επικριτικές και αντιφρονητικές απόψεις. Αυτό δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι υπάρχει ελεύθερη σκέψη σε εξέλιξη, ενώ όλη την ώρα οι προϋποθέσεις του συστήματος ενισχύονται από τα όρια που τίθενται στο εύρος της συζήτησης».


Αυτό το φάσμα της συζήτησης έχει συρρικνωθεί αφενός από αυτοκρατορικούς σπινμάιστερ που σφυρηλατούν συνεχώς το μήνυμα ότι οποιαδήποτε υποστήριξη για αποκλιμάκωση και διπλωματικές λύσεις είναι «κατευνασμός» και ενδεικτικό της ρωσικής συμπάθειας, και αφετέρου από γεροκόμους και πολιτικούς που πιέζουν για τις πιο παράξενα επιθετικές απαντήσεις σε αυτόν τον πόλεμο. Απαγορεύοντας το φάσμα της αποδεκτής συζήτησης να κινηθεί προς την ειρήνη, ενώ το σπρώχνει όσο το δυνατόν πιο δυνατά προς την κατεύθυνση του φιλοπόλεμου εξτρεμισμού, οι αυτοκρατορικοί διαχειριστές αφήγησης έχουν δημιουργήσει με επιτυχία ένα παράθυρο του Overton όπου η μόνη συζήτηση που επιτρέπεται είναι για το πόσο άμεσα και δυναμικά πρέπει να αντιμετωπιστεί η Ρωσία με τις εκκλήσεις για ειρήνη να πέφτουν πολύ έξω από αυτό το παράθυρο.

Αυτό είναι πρόβλημα, γιατί τόσο ο άμεσος θερμός πόλεμος του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία όσο και η συνέχιση της τρέχουσας πορείας δράσης της αυτοκρατορίας στην Ουκρανία είναι ανόητη. Η άμεση σύγκρουση μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων πιθανότατα σημαίνει έναν πολύ γρήγορο και πολύ ραδιενεργό τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και η προσέγγιση του διαμεσολαβητικού πολέμου του status quo δεν σταματά τη Ρωσία καθώς όλο και περισσότερα εδάφη καταλαμβάνονται στα ανατολικά αψηφώντας τους δυτικούς ισχυρισμούς πως η Ουκρανία νικάει γενναία τους κακούς εισβολείς της. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν στον Τύπο ότι αμφιβάλλουν πως η Ουκρανία θα μπορέσει ακόμη και να διεκδικήσει εκ νέου τα εδάφη που έχει ήδη χάσει. Εκτός κι αν αλλάξει κάτι σημαντικό, η Ουκρανία δεν έχει εμφανή δρόμο προς τη νίκη σε αυτόν τον πόλεμο σύντομα.

Εν ολίγοις, δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου από αυτόν τον πόλεμο δια πληρεξουσίου [proxy war με μπροστάρηδες τους Ουκρανούς]. Δεν υπάρχουν σχέδια για να επιφέρουμε στον Πούτιν μια γρήγορη ήττα και η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει σταθερά απορριπτική ακόμη και για τις παραμικρές χειρονομίες προς τη διπλωματία με τη Μόσχα. Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να βουίζει γύρω από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκ , τον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν και ποιος ξέρει ποιον άλλο για να μην εργαστεί για την ειρήνη στην Ουκρανία. Οι πόρτες για το γρήγορο τερματισμό αυτού του πολέμου είτε με τη νίκη είτε με τη διαπραγμάτευση μιας ειρηνευτικής διευθέτησης είναι αμφότερες κλειστές, εξασφαλίζοντας όμως μια μακρά και αιματηρή καταστροφή.

Κάτι που όπως αποδεικνύεται ταιριάζει μια χαρά στην Ουάσιγκτον. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν δηλώσει ότι ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουν τον πόλεμο της Ουκρανίας για να «αδυνατίσουν» τη Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη ένα καθιερωμένο μοτίβο εργασίας για να παρασύρουν τη Μόσχα σε δαπανηρά στρατιωτικά τέλματα, όπως είδαμε τόσο στο Αφγανιστάν όσο και τη Συρία. Το να συνεχίσουμε να ρίχνουμε όπλα και στρατιωτικές πληροφορίες στην Ουκρανία, ενώ εργαζόμαστε για να αποκόψουμε τη Ρωσία από τον κόσμο, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τερματιστεί έγκαιρα ο πόλεμος, αλλά έχει μια πολύ καλή πιθανότητα αιμορραγίας και αποδυνάμωσης της Μόσχας.

Και δεδομένου ότι αυτή είναι η πορεία δράσης που έχει ακολουθήσει η αυτοκρατορία, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πως αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα: όχι νίκη, όχι ειρήνη, αλλά ένας μακρύς και εξαντλητικός πόλεμος.

Μία από τις κύριες επαναλαμβανόμενες επικρίσεις για την εισβολή στο Ιράκ ήταν ότι ο Μπους όρμησε σε αυτήν χωρίς στρατηγική εξόδου, χωρίς σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου μόλις είχε ξεκινήσει. Αυτός ο πόλεμος αντιπροσώπων με τη Ρωσία όχι μόνο στερείται στρατηγικής για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά προφανώς έχει μόνο στρατηγικές για να μην τερματίσει τον πόλεμο. Καμία στρατηγική εξόδου είναι η στρατηγική.

Κάθε φορά που επισημαίνετε την παραφροσύνη αυτής της προσέγγισης, θα έχετε χρήσιμους ηλίθιους της αυτοκρατορίας που αντιτίθενται ότι επικρίνοντας τον πόλεμο πληρεξουσίων των ΗΠΑ και υποστηρίζοντας μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων είστε ένοχοι «κατευνασμού» και ακριβώς το ίδιο με τον Νέβιλ Τσάμπερλεν, επειδή το μόνο επιχείρημα που είχαν ποτέ οι απολογητές της αυτοκρατορίας είναι να συγκρίνουν κάθε κυβέρνηση που στοχεύουν οι ΗΠΑ με τη ναζιστική Γερμανία.

Σύμφωνα με αυτά τα αυτοκρατορικά αυτοματοποιημένα από την προπαγάνδα, το να έχεις την ιστορία του να μη συμβιβάζεσαι με τον Πούτιν-Χίτλερ και να μην διαπράττεις το αμάρτημα του «κατευνασμού» αξίζει να θυσιάσεις τους πάντες σε ολόκληρο το έθνος της Ουκρανίας. Ευχαρίστως θα ρίξουν κάθε Ουκρανική ζωή στα γρανάζια αυτού του πολέμου ενώ κάθονται ασφαλείς στο σπίτι τρώνε Funyun και επιδίδονται σε tweeting, μόνο και μόνο για να μπορούν να έχουν αυτή την ιστορία «δε συμβιβαζόμαστε με τον Πούτιν» να κρέμεται στο διανοητικό τους μανδύα.

Πόσες ακόμη ζωές είναι έτοιμοι τέτοιοι άνθρωποι να τροφοδοτήσουν σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει και τον οποίο η Δύση προκάλεσε εν γνώσει της; Πόσα ακόμη παιδιά άλλων ανθρώπων είναι έτοιμοι να θυσιάσουν; Πόσο καιρό χρειάζεται να διαρκέσει η αιματοχυσία προτού χάσει την αξία τους η ιστορία «χωρίς κατευνασμό»; Πόσο καιρό θα χρειαστούμε μέχρι να ξυπνήσουν οι άνθρωποι από τα κώματά τους που προκαλούνται από την προπαγάνδα και συνειδητοποιήσουν πως έχουμε χειραγωγηθεί για να υποστηρίξουμε έναν πόλεμο με πληρεξούσια που δεν ωφελεί τους απλούς ανθρώπους με κανέναν πραγματικό τρόπο, και στην πραγματικότητα μας εξαθλιώνει και απειλεί τις ίδιες τις ζωές μας;

Δεν υπάρχει ηθικά συνεπές επιχείρημα για τη συνέχιση αυτού του πολέμου με αντιπροσώπους με τον τρόπο που συνεχίζεται. Εάν πραγματικά εκτιμάτε τη ζωή και την ειρήνη, η μόνη διέξοδος είναι μέσω της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού. Το επισημαίνω αυτό όχι επειδή πιστεύω ότι θα συμβεί, αλλά ελπίζω να βοηθήσω μερικούς ακόμη ανθρώπους να ανοίξουν τα μάτια τους στο γεγονός πως μας εξαπατούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail