Η Κίνα αναπτύσσεται στην τραπεζική διπλωματία - Η ουσιαστική διαφορά με τη Δύση

Η δυτική αφήγηση της «παγίδας του χρέους» για τη διπλωματία της Κίνας φαίνεται λανθασμένη μεταξύ των επενδυτών και των ειδικών.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University of Rio de Janeiro,  γεωπολιτικός σύμβουλος - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Κίνα γίνεται ο πιο ελκυστικός δανειστής στον κόσμο, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να συκοφαντούν την στρατηγική του Πεκίνου για «τραπεζική διπλωματία». Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι δυτικές αφηγήσεις για την Κίνα ακούγονται ψευδείς και δεν φαίνεται να έχουν αξιοπιστία μεταξύ των κρατικών και ιδιωτών επενδυτών στις αναπτυσσόμενες χώρες, για τους οποίους η Κίνα φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή για την απόκτηση πιστώσεων.

Σύμφωνα με αναφορές της Ομάδας των Επτά, περισσότερες από τις μισές χώρες χαμηλού εισοδήματος στον κόσμο βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κακή πιστωτική κατάσταση, με συσσωρευμένο χρέος και υπερχρέος. Στις δηλώσεις του, ο Όμιλος προέτρεψε τις πιστώτριες χώρες να «συμβάλουν εποικοδομητικά στις απαραίτητες μεταχειρίσεις του χρέους» – κάτι που φαινόταν να είναι ένα άμεσο μήνυμα προς την Κίνα.

Το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος διμερής πιστωτής στον κόσμο και έχει ιδιαίτερα έντονες και σχετικές επιχειρηματικές σχέσεις με αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες φυσικά περιλαμβάνονται και χώρες χαμηλού εισοδήματος. Η ασιατική χώρα δανείζει κυρίως χρήματα σε έργα υποδομής που σχετίζονται με κάποιο τρόπο με την πρωτοβουλία Belt and Road - μια παγκόσμια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ αναπτυσσόμενων κρατών. Μεγάλες κινεζικές τράπεζες, όπως η Export-Import Bank of China και η China Development Bank, είναι κυρίως υπεύθυνες για τη χρηματοδότηση της κατασκευής στρατηγικών εγκαταστάσεων σε όλο τον κόσμο, όπως ηλιακούς σταθμούς, άνθρακα και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, θαλάσσιους λιμένες, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικές γραμμές. Υπάρχουν χώρες με χρέη προς την Κίνα σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική – εκτός από την ίδια την Ευρώπη –, γεγονός που αποκαλύπτει την ανεκτίμητη συνάφεια του Πεκίνου με τις παγκόσμιες επιχειρήσεις σήμερα.Τα τελευταία χρόνια, αυτή η κινεζική στρατηγική χρηματοδότησης υποδομών στο εξωτερικό έχει χαρακτηριστεί από δυτικούς αναλυτές ως «παγίδα χρέους». Σύμφωνα με αυτούς τους ειδικούς, το Πεκίνο χειραγωγεί τις χώρες εταίρους του για να υιοθετήσουν κάποιο είδος «φιλο-κινεζικής στάσης» στην παγκόσμια γεωπολιτική. Υποστηρίζεται επίσης πως η Κίνα τοποθετεί στα συμβόλαιά της ορισμένες συγκεκριμένες ρήτρες καταχρηστικού περιεχομένου, οι οποίες εγγυώνται στην κινεζική κυβέρνηση τον έλεγχο των εθνικών περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων εθνών. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι αυτοί οι ίδιοι αναλυτές δεν ταξινομούν με τον ίδιο τρόπο τις συμπεριφορές των δυτικών οργανισμών πιστωτών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, που είναι διαβόητα γνωστές για το ότι απαιτούν ακριβώς νεοφιλελεύθερα μέτρα από χώρες με χρέη.

Αυτός ο τύπος αξιολόγησης με διπλά μέτρα και σταθμά, που καταδικάζει την Κίνα και αθωώνει τους δυτικούς πιστωτές, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ομιλία της G7 έχει χάσει την αξία και τη συνάφεια μεταξύ των επενδυτών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι προσελκύονται όλο και περισσότερο από την Κίνα. Διάσημοι ερευνητές έχουν περιγράψει την κινεζική τραπεζική πρακτική ως πραγματικά ρεαλιστική και δε σχετίζεται με πολιτικά και ιδεολογικά σχήματα – χαρακτηριστικό των δυτικών τραπεζών και της «Συναίνεσης της Ουάσιγκτον».

Για παράδειγμα, ο Thomas W. Pauken II, σύμβουλος για υποθέσεις Ασίας-Ειρηνικού, γεωπολιτικός αναλυτής και συγγραφέας του βιβλίου «ΗΠΑ εναντίον Κίνας: Από τον εμπορικό πόλεμο στην αμοιβαία συμφωνία», είπε: «Η Κίνα ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά το δανεισμό της σε άλλες χώρες, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, από ό,τι, ας πούμε, με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (…) Η κύρια διαφορά είναι τα εμπλεκόμενα πολιτικά ζητήματα. Πολλές φορές το ΔΝΤ και η ΠΤ υποβάλλουν πολλά αιτήματα για μεταρρυθμίσεις και για πολλές διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μιας χώρας. Και πολλές φορές αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι ρεαλιστικές ή χρήσιμες για αυτές τις χώρες. Επομένως, η Κίνα βασικά χορηγεί δάνεια περισσότερο όπως θα έκανε ένας επιχειρηματίας. Είναι σε θέση η χώρα να τα επιστρέψει; Εάν όχι, είναι αυτά τα έργα ικανά να αποφέρουν έσοδα τόσο για τη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται όσο και για τους Κινέζους επενδυτές».

Στο ίδιο πνεύμα, ο πολιτικός και οικονομικός αναλυτής Angelo Giuliano εξηγεί επίσης ότι είναι οι τράπεζες που συνδέονται με τη Συναίνεση της Ουάσιγκτον που απαιτούν συνήθως ριζικές αλλαγές από τις χώρες με χρέη, παραβιάζοντας άμεσα την κρατική κυριαρχία, ενώ η Κίνα έχει μια άλλη πρακτική, που χαρακτηρίζεται από άνευ όρων σεβασμό στην πολιτική και οικονομική κυριαρχία των χωρών.

«[Οι τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης] χορηγούν δάνεια υπό όρους σε συχνά υψηλότερα επιτόκια και με σκοπό την παγίδα του χρέους και πιέζουν για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα συχνά με τη μορφή δραστικών ιδιωτικοποιήσεων και απώλειας κυριαρχίας (…) Ενώ η Κίνα έχει μια άλλη προσέγγιση δανεισμού χωρίς δεσμούς, προσφέρει μια εναλλακτική που σέβεται την κυριαρχία των χωρών και που κερδίζει πολιτική υποστήριξη και συμμάχους που ενώνονται σε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στους παλιούς ιμπεριαλιστικούς τρόπους», είπε.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αναφερθεί πως σε αρκετές συμβάσεις οι κινεζικές τράπεζες καθορίζουν μειούμενους τόκους με δυνατότητα εξόφλησης του χρέους σε περίπτωση μη πληρωμής. Η Κίνα το κάνει αυτό επειδή επιδιώκει πάντα να δανείζει χρήματα σε ιδιώτες και κρατικούς επενδυτές των οποίων τα έργα είναι κατά κάποιο τρόπο ωφέλιμα για το Πεκίνο και το BRI του. Η κινεζική πρακτική της «τραπεζικής διπλωματίας» συνίσταται στην αναζήτηση του τελικού αποτελέσματος των επενδύσεων και στη μη χρήση της πίστωσης ως εργαλείου διεθνούς πολιτικής προβολής – ακόμη περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή ουδετερότητα που χαρακτηρίζει το κινεζικό κράτος.

Η ομιλία της G7 και οι προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν στην τελευταία τους σύνοδο κορυφής έχουν έναν και μόνο στόχο: να προσπαθήσουν να κάνουν τους επενδυτές από αναπτυσσόμενες χώρες να απομακρυνθούν από την Κίνα και να αναζητήσουν δυτικές τράπεζες, επιλέγοντας το έργο "Build Back Better" - την παγκόσμια πλατφόρμα που προτείνεται από την G7 – αντί του κινεζικού BRI. Αλλά αυτού του είδους το αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συγκεκριμένων και θετικών προσφορών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, όχι μέσω ψευδών ομιλιών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail