Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το υπόλοιπο ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν την Τουρκία - αναλυτής

Freepen.gr - Το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει μια σοβαρή συζήτηση για το τι να κάνει όταν ένα μέλος όπως η Τουρκία, η οποία έχει γίνει βαθιά καταπιεστική υπό την κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν μπορεί πλέον να είναι αξιόπιστο, έγραψε ο Doug Bandow, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Cato και πρώην Ειδικός Βοηθός του προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν στο περιοδικό American Conservative.

Η Άγκυρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι η πίστη της δεν είναι με τη Δύση, σύμφωνα με τον Μπάντοου, και εάν η χώρα κατέθετε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ σήμερα, θα είχε απορριφθεί κατηγορηματικά.

«Πριν από πολύ καιρό οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν παραδώσει τη διατλαντική συμμαχία στους Ευρωπαίους, οι οποίοι έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να κάνουν φτηνές βόλτες με τους Αμερικανούς ακόμη και αφού διακήρυξαν το σοκ και την οργή τους για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», έγραψε ο αναλυτής. «Όσο η Ουάσιγκτον βασίζεται στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, είναι σημαντικό τα μέλη να παραμείνουν προσηλωμένα στη δυτική συμμαχία. Και η Τουρκία δεν είναι».

Η πιο πρόσφατη συζήτηση για τη θέση της Τουρκίας στη συμμαχία ξεκίνησε τον Μάιο, όταν η Άγκυρα είπε να μπλοκάρει τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας, εκτός και αν λάβει ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις ότι οι σκανδιναβικές χώρες ήταν πρόθυμες να αντιμετωπίσουν αυτό που θεωρεί πως υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, δηλαδή το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια ένοπλη ομάδα που βρίσκεται σε πόλεμο στην Τουρκία για την αυτοδιοίκηση των Κούρδων εδώ και 40 χρόνια.

Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, ο Ερντογάν, «έσπασε την ισχύ του στρατού με δίκαια και κακά μέσα. Όση λίγη ανεξαρτησία απέμενε στις ένοπλες δυνάμεις εξαφανίστηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016», είπε ο Μπάντοου.

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος όπως «ο Αδόλφος Χίτλερ χρησιμοποίησε την πυρκαγιά του Ράιχσταγκ του 1933: ως ευκαιρία να τιμωρήσει πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές. Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι απολύθηκαν, απαγορεύτηκε να ταξιδέψουν ή φυλακίστηκαν, οι περισσότεροι για λίγο περισσότερο από το να έχουν κριτική άποψη για τον Ερντογάν ή να έχουν μια μακρινή σχέση με το θρησκευτικό κίνημα του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν», έγραψε.

 
Ο αναλυτής τόνισε ότι η κοινή γνώμη στην Τουρκία δεν ευνοεί τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενος μια έρευνα του PEW 2019 που αποκάλυψε το ευνοϊκό κλίμα προς τις ΗΠΑ με ποσοστό μόλις 20%.

Επιπλέον, τον Μάρτιο, μια δημοσκόπηση έδειξε πως σχεδόν η μισή χώρα κατηγόρησε για το ρωσοτουρκικό πόλεμο τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ, με σχεδόν το 8% να λέει την Ουκρανία και μόνο το ένα τρίτο να δείχνει τη Μόσχα.

«Για χρόνια, η Ουάσιγκτον έχει συσσωρεύσει στρατιωτικούς συμμάχους όπως οι άνθρωποι προσθέτουν φίλους στο Facebook. Τα πρώτα έχουν αποδειχθεί εξίσου χρήσιμα με τα δεύτερα. Με την Τουρκία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κινηθούν προς την αντίστροφη κατεύθυνση», σύμφωνα με τον Bandow.
 
* πληροφορίες Ahvalnews

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail