Οι Σαουδάραβες απρόθυμοι να εκνευρίσουν τον Πούτιν καθώς ο Μπάιντεν εκλιπαρεί για περισσότερο πετρέλαιο

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.
  • Η Σαουδική Αραβία διατήρησε τη συμφωνία παραγωγής του ΟΠΕΚ+, αρνούμενη να αυξήσει την παραγωγή.
  • Το Βασίλειο εξακολουθεί να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία παρά τη συνεχιζόμενη επιθετικότητά του στην Ουκρανία.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, συνεχίζει να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, ενώ ο κορυφαίος καταναλωτής πετρελαίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρακαλεί τους μεγάλους παραγωγούς — συμπεριλαμβανομένου του Βασιλείου — να ενισχύσουν την προσφορά στην αγορά και να μετριάσουν τον πόνο των καταναλωτών στην αντλία. Ενώ οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα και απαγορεύουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στρέφεται επίσης στη Σαουδική Αραβία για να της ζητήσει να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο καθώς οι Αμερικανοί πληρώνουν κατά μέσο όρο 5 δολάρια το γαλόνι για βενζίνη. 

Τσβετάνα Παράσκοβα για το Oilprice.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Σαουδάραβες προτιμούν να διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία στην πετρελαϊκή πολιτική, καθώς το σύμφωνο του ΟΠΕΚ+ και ο έλεγχος ενός μεγάλου μέρους της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου ωφέλησαν και τους δύο ηγέτες του ΟΠΕΚ+ —το Βασίλειο και τη Ρωσία— την τελευταία μισή δεκαετία. Η Σαουδική Αραβία, ωστόσο, θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια μικρή απόψυξη στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος δεν μιλά πλέον για τον κορυφαίο εξαγωγέα αργού στον κόσμο ως κράτος «παρία».

Οι Σαουδάραβες κάνουν προσεκτικούς ελιγμούς για να διατηρήσουν τη Ρωσία ως σύμμαχο στην ομάδα του ΟΠΕΚ+ και πιθανώς να βελτιώσουν τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν - απελπισμένος να δει ανακούφιση για τους Αμερικανούς οδηγούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών - έκανε μια στροφή στη Σαουδική Αραβία και αναμένεται αυτόν τον μήνα να επισκεφθεί το Βασίλειο, το οποίο είπε στην προεκλογική εκστρατεία πως θα αντιμετωπιστεί ως «παρίας» κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Αλλά οι τιμές της αμερικανικής βενζίνης στα 5 δολάρια το γαλόνι και η απώλεια μέρους της ρωσικής προμήθειας έκαναν τον Πρόεδρο Μπάιντεν να το ξανασκεφτεί και να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η Σαουδική Αραβία επανέλαβε δημοσίως τους «θερμούς» δεσμούς της με τη Ρωσία σε αρκετές περιπτώσεις από τότε που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία και θεωρεί πως η διατήρηση της Ρωσίας στη συμμαχία ΟΠΕΚ+ αποτελεί σημαντικό μέρος της πετρελαϊκής της πολιτικής. Με τη Ρωσία να ηγείται δώδεκα παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ στο σύμφωνο, η Σαουδική Αραβία έχει μεγαλύτερη επιρροή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου με το μεγαλύτερο όμιλο ΟΠΕΚ+ παρά μόνο με τον ΟΠΕΚ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησαν τη συνεργασία των χωρών τους στο σύμφωνο παραγωγής πετρελαίου OPEC+ σε λίγες τηλεφωνικές συνομιλίες από τον Φεβρουάριο και έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη συνεργασία τους.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να συνεχίσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ ακόμη και μετά την επίσημη λήξη του στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ο Νόβακ μίλησε μετά από συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έκανε μια έκπληξη σε ένα ρωσικό οικονομικό φόρουμ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Σαουδάραβας υπουργός είπε ότι οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας Ρωσίας ήταν «τόσο ζεστές όσο ο καιρός στο Ριάντ».

Δύο εβδομάδες πριν από αυτήν τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε το Ριάντ και συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ. Οι δύο υπουργοί δήλωσαν πως η συμμαχία ΟΠΕΚ+ είναι σταθερή με το επίπεδο συνεργασίας στο εσωτερικό της ισχυρό.

Η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής και να αποσύρει όλες τις περικοπές τον Αύγουστο, ένα μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, ωθήθηκε από τη Σαουδική Αραβία εν μέσω πιέσεων από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το Βασίλειο έπρεπε πρώτα να επικοινωνήσει με τη Ρωσία πριν προτείνει την ανακατανομή της αύξησης του Σεπτεμβρίου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανέφεραν στο Reuters πηγές με γνώση της παρασκηνιακής διπλωματίας.

Τόσο οι Σαουδάραβες όσο και η Ρωσία επωφελούνται από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, επομένως το Ριάντ θέλει να διατηρήσει τη Ρωσία στο σκάφος, λένε οι πηγές.

«Οι Σαουδάραβες απολαμβάνουν υψηλές τιμές ενώ οι Ρώσοι χρειάζονται εγγυημένη υποστήριξη από τον ΟΠΕΚ+ υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει τη ρωσική σκέψη.

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται για μια κατάρρευση της αγοράς», πρόσθεσε η πηγή.

Μετά την πλήρη αναστολή των περικοπών της παραγωγής τον επόμενο μήνα, μια πιο δύσκολη απόφαση για τον ΟΠΕΚ+ διαφαίνεται: τι να κάνει στη συνέχεια καθώς η Ρωσία είναι πάνω από 1 εκατομμύριο bpd πίσω από τον στόχο και μπορεί να χάσει περισσότερη προσφορά καθώς το εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιο ξεκινά στο τέλος της χρονιάς.

Ούτε ο ΟΠΕΚ+ ως όμιλος βρίσκεται κοντά στην επίτευξη της παραγωγής-στόχου του, ούτε στη Σαουδική Αραβία έχει απομείνει πολύ πλεονάζουσα ικανότητα για να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή, όπως θέλουν οι ΗΠΑ και άλλοι μεγάλοι καταναλωτές. Σύμφωνα με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, ο στόχος της Σαουδικής Αραβίας (όπως και της Ρωσίας) είναι στα 11,004 εκατομμύρια bpd για τον Αύγουστο. Το Βασίλειο σπάνια έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο, και όχι για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Έτσι, δεν είναι βέβαιο ότι οι Σαουδάραβες έχουν την ικανότητα να αντλούν 11 εκατομμύρια bpd ή περισσότερο σε βιώσιμη βάση. Είναι ακόμη λιγότερο σίγουρο πως το Βασίλειο μπορεί να αξιοποιήσει γρήγορα —αν το ήθελε— την παραγωγική ικανότητα των 12,2 εκατομμυρίων bpd που ισχυρίζεται ότι έχει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail