Ένα εμπάργκο της Ρωσίας στις προμήθειες ουρανίου θα κάνει στις ΗΠΑ θα έφερνε τα πάνω κάτω

Freepen.gr - Προκειμένου να αναγκαστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην προμηθεύουν HIMARS MLRS και άλλα παρόμοια όπλα στην Ουκρανία, η Ρωσία θα πρέπει να επιβάλει εμπάργκο στις προμήθειες ουρανίου και καυσίμου ουρανίου. Θα μπορούσαν επίσης να τεθούν εμπάργκο στις υπηρεσίες αναστροφής και εμπλουτισμού ουρανίου. Για αρχή, η Ρωσία θα μπορούσε να στραφεί στην επιλογή «ουράνιο για ρούβλια», αναφέρει σε άρθρο της στην αγγλική έκδοση της Pravda η Lyuba Lulko.

Οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε ενεργειακή κρίση λόγω των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιήσουν αμερικανικά MLRS ή άλλα όπλα μεγάλου βεληνεκούς του ΝΑΤΟ για να χτυπήσουν το ρωσικό έδαφος, οι συνέπειες θα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρές.

Ένα σοβαρό περιοριστικό μέτρο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να είναι η διακοπή των προμηθειών ουρανίου και καυσίμου ουρανίου (U308). Η Ρωσία ενδέχεται επίσης να σταματήσει την παροχή υπηρεσιών για τη μετατροπή και τον εμπλουτισμό ουρανίου. Όλα αυτά θα πυροδοτήσουν μια ενεργειακή κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχοντας αυτό υπόψη, οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες Duke Energy και Exelon, καθώς και το Ινστιτούτο Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ, αντιτάχθηκαν στις κυρώσεις κατά του ρωσικού ουρανίου το Μάρτιο. Η Ουάσιγκτον δεν απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού ουρανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, προϊόντων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Η εξάρτηση των ΗΠΑ από το ρωσικό ουράνιο αντικατοπτρίζει την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο. Γίνεται πολύς λόγος για κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά όταν προέρχονται από την πλευρά της Ρωσίας, τότε όλοι βρίσκονται σε πανικό για τρεις λόγους:

- Υπάρχει λίγο καύσιμο ουρανίου στην αγορά.
- Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που παράγει φθηνά καύσιμα ουρανίου.
- Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που έχει πλήρη κύκλο αξιοποίησής του.

Οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ουρανίου

Σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 93 πυρηνικούς αντιδραστήρες χωρητικότητας 95 GW. Παράγουν το 20 τοις εκατό του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο μία μονάδα παραγωγής ουρανίου που λειτουργεί. Οι Αμερικάνοι δεν εμπλουτίζουν ουράνιο σε βαθμό καυσίμου. Οι ΗΠΑ εξαρτώνται σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές ουρανίου της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 2020 το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ ήταν 16,5 τοις εκατό όσον αφορά το μη εμπλουτισμένο ουράνιο και 23 τοις εκατό σε όρους για το U308 (συμπυκνωμένο καύσιμο). Μαζί, η Ρωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν προμηθεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το μισό ουράνιο (στο Καζακστάν — μέσω της Uranium One, θυγατρικής της Rosatom) που απαιτείται για τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών — 10,3 εκατομμύρια κιλά το 2020, ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με τη Rosatom, το Μάιο του 2022, η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο στον κόσμο. Η Ρωσία κατέχει με σιγουριά την πρώτη θέση στη μετατροπή και τον εμπλουτισμό του (36%) και εισέρχεται σταθερά στην πρώτη τριάδα στην παραγωγή καυσίμων (17%), δίνοντας τη θέση της μόνο στη Westinghouse (ΗΠΑ) και τη Framatome (Γαλλία).

Η άρνηση για το ρωσικό ουράνιο και τις υπηρεσίες αυξάνει τις τιμές των καυσίμων

Σύμφωνα με την S&P Global Commodity, ο κόσμος ήδη προσπαθεί να εγκαταλείψει τις υπηρεσίες εμπλουτισμού που παρέχει η ρωσική κρατική εταιρεία Tenex. Αυτό οδήγησε μόνο σε αύξηση των τιμών κατά 65 τοις εκατό. Η τιμή του ίδιου του συμπυκνώματος (U308) έχει αυξηθεί κατά 20 τοις εκατό.

Ταυτόχρονα, το ρωσικό καύσιμο παραμένει το φθηνότερο καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία εμπλουτισμού σε φυγοκεντρητές 11ης γενιάς.

Ο Alexander Uvarov, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας πυρηνικής ενέργειας atominfo.ru είπε στο RIA Novosti:

«Λόγω του γεγονότος ότι ορισμένοι πυρηνικοί σταθμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά βίας μπορούν να καλύψουν τις απώλειές τους, η άρνηση παροχής εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία και, ως εκ τούτου, η αύξηση των τιμών στα πυρηνικά καύσιμα θα είναι ένα άχυρο που θα σπάσει την πλάτη της καμήλας».

Δεν υπάρχει υποκατάστατο για το ρωσικό πυρηνικό καύσιμο και η Μόσχα θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί

Η εξάρτηση των ΗΠΑ από το ρωσικό ουράνιο είναι κρίσιμη. Η Γαλλία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν μετάλλευμα ουρανίου για εμπλουτισμό, υστερεί σημαντικά σε σχέση με τη Ρωσία: 

- Οι γαλλικές φυγόκεντρες είναι πολύ κατώτερες από τις ρωσικές όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους.

- Η τεχνολογία διάχυσης που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ είναι λιγότερο αποτελεσματική και πιο ακριβή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυρηνικοί σταθμοί επανέρχονται σε λειτουργία στο πλαίσιο του πολέμου φυσικού αερίου στον κόσμο: 

- Η Ιαπωνία έχει εκσυγχρονίσει τις μονάδες ισχύος της και αρχίζει να τις λειτουργεί ξανά.

- Η Γερμανία αποφάσισε να μην κλείσει καθόλου τους πυρηνικούς σταθμούς της.

- Το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών της Rosatom περιλαμβάνει περισσότερες από 30 μονάδες ισχύος.

Η πυρηνική ενέργεια χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για πράσινη ενέργεια, δεδομένης της κατοχής τεχνολογίας κλειστού κύκλου πυρηνικών καυσίμων, στην οποία η ποσότητα των πυρηνικών αποβλήτων θα τείνει συνεχώς να εξαφανίζεται. Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διαθέτει τέτοια τεχνολογία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την παρουσία τους στο Καζακστάν και η Γαλλία — στο Μάλι. Όσο για το Καζακστάν, οι Δυτικοί φεύγουν μόνοι τους, αφού δεν έχει επιβεβαιωθεί η διαδρομή παράδοσης που δεν περνά από τη Ρωσία. Η Cameco είπε ότι η ασφάλιση φορτίου για τέτοιες αποστολές στη ρωσική γραμμή ακυρώθηκε. Η ζήτηση για ουράνιο και ο εμπλουτισμός του θα αυξηθεί και αυτό το συγκρότημα θα γίνει πιο ακριβό. Αυτή είναι μια μεγάλη πηγή για τις ρωσικές αντκυρώσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως προληπτικό μέτρο, η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει με την επιλογή ουρανίου για ρούβλια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail