Ραγδαίες εξελίξεις! Το Κίεβο διατάζει την αναγκαστική εκκένωση περιοχών που ελέγχει στο Ντόνετσκ

@KyivIndependent
Freepen.gr -
Το Κίεβο διέταξε υποχρεωτικές εκκενώσεις από τις περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Irina Vereshchuk εξήγησε το Σάββατο την απόφαση λέγοντας ότι θα ήταν αδύνατο να παρασχεθεί στους κατοίκους της περιοχής θέρμανση τους κρύους μήνες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός εθνικού τηλεοπτικού μαραθωνίου, η Vereshchuk, η οποία επίσης ηγείται αυτού που η Ουκρανία αποκαλεί «Υπουργείο Επανένταξης Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών», είπε ότι δεδομένης της παντελούς έλλειψης προμηθειών φυσικού αερίου και των εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικής ενέργειας, «δεν θα υπάρχει θερμότητα στην περιοχή του Ντόνετσκ τη χειμερινή περίοδο», και ως εκ τούτου περίπου 200.000-220.000 κάτοικοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή του Ντόνετσκ, επισκευάστηκαν όλοι οι αγωγοί φυσικού αερίου που μπορούσαν να επισκευαστούν, αλλά, δυστυχώς, ο εχθρός καταστρέφει ξανά και ξανά ό,τι θα βοηθούσε να ζεσταθούν οι άνθρωποι το χειμώνα», ισχυρίστηκε.

Ακόμη και πριν από την στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η DPR κατηγορούσε την Ουκρανία πως στόχευε τις μη στρατιωτικές υποδομές. Με την έναρξη της επιχείρησης, οι βομβαρδισμοί κλιμακώθηκαν, όπως και οι εκατέρωθεν κατηγορίες.

Η Vereshchuk τόνισε ότι η εκκένωση των νοικοκυριών είναι «καθήκον κάθε ενήλικου μέλους μιας οικογένειας».

 
«Για παράδειγμα, υπάρχουν 52.000 παιδιά μας στην περιοχή του Ντόνετσκ. Πρέπει να εκκενωθούν, δεν μπορούν να εκτεθούν σε κίνδυνο αν μείνουν χωρίς ζέστη και φως τον χειμώνα», τόνισε η υπουργός.

Η Vereshchuk ανέφερε ότι οι υποχρεωτικές εκκενώσεις επιτρέπονται βάσει της ουκρανικής νομοθεσίας και είπε πως όσοι αρνηθούν να φύγουν θα πρέπει να υπογράψουν ένα έγγραφο που να επιβεβαιώνει ότι κατανοούν τις συνέπειες της απόφασής τους και αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη γι' αυτήν.

Η περιοχή Zaporozhye, το 65% της επικράτειας της οποίας είναι χωρίς παροχή αερίου, μπορεί να είναι η επόμενη που θα εκκενωθεί, πρόσθεσε η Vereshchuk. Σύμφωνα με την ίδια, οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παροχή στέγασης και κατάλληλων κοινωνικών υπηρεσιών στους εκτοπισμένους.

«Υπάρχει κατανόηση για το πού θα επανεγκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι, σε ποιες περιοχές, πού θα σπουδάσουν τα παιδιά τους» , είπε.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση υποστήριξε την πρωτοβουλία του υπουργείου της να δημιουργήσει ένα συντονιστικό κέντρο, το οποίο θα επιβλέπει την εκκένωση από το Ντονμπάς.

« Το Ντόνετσκ βρίσκεται τώρα στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Οι ενεργές εχθροπραξίες συνεχίζονται εκεί, οι υποδομές καταστρέφονται. Οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν μόνο να δέχονται πυρά κάθε δευτερόλεπτο – δε θα είναι εύκολο να επιβιώσουν απουσία φωτός, ζέστης, φαρμάκων και τροφής το χειμώνα. Η λύση είναι η εκκένωση», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail