Έρχεται σύντομα ο πόλεμος Ιράν-Ισραήλ;

Οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν επανέρχονται σε τροχιά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες και ορισμένοι ειδικοί στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι με ή χωρίς συμφωνία, ένας μελλοντικός πόλεμος Ιράν-Ισραήλ είναι σχεδόν αναπόφευκτος για διάφορους λόγους.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Για χρόνια, η Ισλαμική Δημοκρατία και το εβραϊκό κράτος διεξάγουν ένα είδος σκιώδους πολέμου - χωρίς πραγματικό διάλογο ή καμία πρόοδο προς τη συμφιλίωση. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηρίξει κανείς ότι η Τεχεράνη, από τη μια, και το Τελ Αβίβ και η Ουάσιγκτον, από την άλλη, έχουν εμπλακεί σε έναν μη επίσημο πόλεμο από την Ιρανική Επανάσταση του 1979. Από την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο, το Τελ Αβίβ αντιμετωπίζει τη σιιτική οργάνωση που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, γνωστή ως Χεζμπολάχ και έχουν διεξαχθεί διάφοροι άλλοι πόλεμοι αντιπροσώπων.

Για χρόνια, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες παίζουν ένα παιχνίδι στο οποίο το πρώτο απειλεί να επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, και οι δεύτερες αποφεύγουν να αντιταχθούν υπερβολικά σε μια τέτοια ιδέα, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτούν πως θα ήταν μια περιττή και επικίνδυνη κίνηση που δεν την εγκρίνουν καθόλου. Μερικές φορές, η Ουάσιγκτον υπογράφει επίσης ότι έχει την ικανότητα να αποτρέψει οποιαδήποτε ιρανική αντεπίθεση σε περίπτωση που το Ισραήλ χτυπήσει. Για παράδειγμα, το 2012 απέκλεισε τα στενά του Ορμούζ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το σύμμαχό τους το Ισραήλ και εδώ και χρόνια έχουν καταγγείλει το Ιράν ως «απειλή» για το εβραϊκό κράτος και τα άλλα έθνη στην περιοχή, ειδικά τη Σαουδική Αραβία. Και όμως η Ουάσιγκτον σίγουρα φοβάται ότι η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή. Ο παράγοντας αβεβαιότητας παίζει επίσης ρόλο: κανείς δεν ξέρει πραγματικά πόσο προχωρημένο είναι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μια φετβά (ισλαμικό διάταγμα) που δηλώνει πως η Ιρανική Δημοκρατία θεωρεί αμαρτία τη χρήση πυρηνικών όπλων παρατίθεται στον επίσημο ιστότοπο του Χαμενεΐ. Αναφέρει επίσης ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει την ιδέα μιας Μέσης Ανατολής χωρίς πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, υπάρχει έντονη συζήτηση στη χώρα και μια αυξανόμενη έκκληση για επανεξέταση αυτής της φετβά δεδομένων των συνθηκών του σημερινού κόσμου.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά ασυμβίβαστες διαφορές όχι μόνο μεταξύ της Τεχεράνης και του Τελ Αβίβ αλλά και μεταξύ του τελευταίας και του δικού του συμμάχου της Ουάσινγκτον. Οι πολιτισμικές διαφορές μπορεί να παίζουν ρόλο εδώ: ενώ και οι δύο έχουν παρόμοιες απόψεις για την Ισλαμική Δημοκρατία, διαφωνούν για το πώς να την αντιμετωπίσουν. Οι Ισραηλινοί δεν ανέχονται ιδιαίτερα τους κινδύνους και οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αποδεχθούν τις πιθανές παγκόσμιες επιπτώσεις ενός ισραηλοϊρανικού πολέμου με όρους αποσταθεροποίησης και απρόβλεπτου.

Έτσι, ένα περίπλοκο παιχνίδι έντασης εκτυλίσσεται εδώ και πολλά χρόνια. Το Ισραήλ συμπεριφέρεται σαν να βρισκόταν πάντα στο χείλος της επίθεσης από το Ιράν και μπλοφάρει απειλώντας ότι θα κάνει προληπτικό χτύπημα κατά της χώρας, ενώ ισχυρίζεται πως δεν το κάνει επειδή περιορίζεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους, δέχονται τα εύσημα για την αναχαίτιση μιας ισραηλινής επίθεσης (η οποία ίσως ποτέ δεν ήταν πραγματικά προορισμένη ούτως ή άλλως). Η Ουάσιγκτον θέλει βασικά να κρατήσει την Τεχεράνη σχετικά απομονωμένη και είναι αρκετά ικανοποιημένη που βλέπει ότι η παρουσία της στη Συρία, για παράδειγμα, έχει μειωθεί. Για τους Αμερικανούς, το θέμα είναι να περιορίσουν την Ισλαμική Δημοκρατία χωρίς να μπουν σε πόλεμο - με αυτόν τον τρόπο, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, για παράδειγμα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησε να επαναπροσανατολίσει τη Δαμασκό μακριά από την Τεχεράνη, σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη Φρέντερικ Χοφ το εβραϊκό κράτος, από την άλλη, έχει τις δικές του ανησυχίες και ατζέντες.

Το Ιράν, με τη σειρά του, σίγουρα βλέπει ότι οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ του Ισραήλ και διαφόρων αραβικών κρατών βρίσκονται σε άνοδο. Αυτό συνέβη μετά την πρωτοβουλία των Συμφωνιών του Αβραάμ και άλλαξε τον ίδιο το γεωπολιτικό χάρτη της Μέσης Ανατολής. Μια αναφορά της Wall Street Journal ισχυρίζεται πως ορισμένοι ισραηλινοί και «άραβες στρατιωτικοί αρχηγοί» από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποίησαν, στο Σαρμ Ελ Σέιχ (Αίγυπτος), μια μυστική συνάντηση σχετικά με την «ιρανική απειλή» και την αεράμυνα τους. Το Fars News δημοσίευσε ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους το Βασίλειο της Ιορδανίας αντιτίθεται σε ένα τέτοιο «αραβο-ισραηλινό ΝΑΤΟ». Ωστόσο, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Abudallah II έχει δηλώσει ότι θα υποστήριζε περισσότερες χώρες στην περιοχή να συνάψουν στρατιωτική συμμαχία. Αυτές οι εξελίξεις φυσικά εμποδίζουν τις προσπάθειες προσέγγισης Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, παρόλο που το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στις 27 Ιουνίου πως το Ριάντ είναι έτοιμο να έχει πιο άμεσες διμερείς συνομιλίες.

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης λάβει μέρος σε ναυτικές ασκήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και έτσι υπάρχει μια κατάσταση αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης της περιοχής. Όλα αυτά σίγουρα προκαλούν το Ιράν.

Το Μάιο, διάφορα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν σε ύποπτη ιρανική πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση, σκοτώνοντας ένα μηχανικό. Μέρες πριν, ένας Ιρανός συνταγματάρχης σκοτώθηκε από δύο δολοφόνους. Το Τελ Αβίβ πιστεύεται από πολλούς ότι βρίσκεται πίσω από τέτοιες μυστικές ενέργειες. Επιπλέον, η νέα ισραηλινή κυβέρνηση έχει προωθήσει το «Δόγμα του Χταποδιού», το οποίο επεκτείνει σημαντικά την εκστρατεία κατά της Τεχεράνης. Ενώ οι πόλεμοι Ιράν-Ισραήλ συνεχίζονται εδώ και χρόνια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett δήλωσε ότι θέλει να πολεμήσει όχι μόνο «τα πλοκάμια» αλλά και το «κεφάλι» του «ιρανικού χταποδιού». Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι και κάποια στιγμή μπορεί να ξεπεραστεί μια κόκκινη γραμμή.

Εν μέσω ιρανοαμερικανικών και ιρανο-ισραηλινών εντάσεων, η Μόσχα, με τη σειρά της, συμφώνησε να ενεργοποιήσει την στρατηγική της συμφωνία με την Τεχεράνη - παρόμοια με αυτή που έχει υπογράψει και η Κίνα με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ είναι κυρίαρχες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και ο μακρύς σκιώδης πόλεμος τους θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια μεγάλη περιφερειακή σύγκρουση. Στο σημερινό εξαιρετικά τεταμένο κόσμο, αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια αντιπαράθεση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail