Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε – Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να έχει τη Ρωσία ως κύριο εχθρό του

φωτο nato.intl
Ο κόσμος αλλάζει αυτήν την στιγμή τόσο γρήγορα που ο όρος «νέα κανονικότητα», που πρωτοεμφανίστηκε στον επιχειρηματικό χώρο και αργότερα εμπλουτίστηκε στη διπλωματική αργκό, έχει προστεθεί στο ενεργό λεξιλόγιο όχι μόνο όλων όσων παρακολουθούν τις ειδήσεις, αλλά ακόμη και εκείνων που δεν το κάνουν.

Από την Julia Melnikova - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, τον περασμένο μήνα, ήταν πλούσια σε πληροφορίες, καθώς ισχυρίστηκε ότι ήταν ένα από τα βασικά πολιτικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2022. Η συγκέντρωση σηματοδότησε ένα ακόμη ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και η Δύση ως το κύριο επίκεντρο.

Πρώτον, κυκλοφόρησε μια νέα Στρατηγική Αντίληψη για το μπλοκ, στην οποία η Ρωσία δηλώθηκε δημόσια ως η κύρια απειλή για την ασφάλεια. Δεύτερον, ξεκίνησε επίσημα η διαδικασία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, επιβεβαιώνοντας συμβολικά την ενότητα του ευρωατλαντικού στρατοπέδου. Τρίτον, έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από μέτρα και σχέδια που στοχεύουν στην άμεση στρατιωτική αποτροπή της Ρωσίας.

Όλα αυτά είναι ανησυχητικά σήματα που δημιουργούν μια καταθλιπτική εντύπωση στους ξένους. Ούτε η αντίδραση των επισήμων προσθέτει αισιοδοξία. Για παράδειγμα, σχολιάζοντας την Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ για το 2022, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, είπε: «Η ίδια η ύπαρξη ενός κράτους όπως η Ρωσία αναγνωρίζεται ως σοβαρή απειλή για τη συμμαχία. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή στροφή και μια πραγματική προσπάθεια να μας αντιμετωπίσουν».

Φαίνεται ότι όλα δείχνουν μια «νέα κανονικότητα» στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Φυσικά, προκύπτουν ερωτήματα: Πώς έγινε αυτό; Τι θα κάνουν οι Βρυξέλλες στην πράξη και πώς θα αντιδράσει η Μόσχα; Μπορεί μια στρατηγική αντιπαράθεση στον τομέα της πληροφόρησης και η συσσώρευση μέσων αποτροπής και από τις δύο πλευρές να κλιμακωθεί σε ανοιχτή σύγκρουση;

Ωστόσο, αν κοιτάξετε βαθύτερα, οι θεμελιώδεις απαντήσεις δεν είναι τόσο τρομακτικές όσο μπορεί να φαίνονται.

Πώς έγινε αυτό;

Στην πραγματικότητα, για να ερμηνευτεί σωστά αυτή η «νέα κανονικότητα» στις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, πρέπει να αναλυθεί από μια χρονολογική προοπτική.

Κοιτάζοντας την περίοδο από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι, πράγματι, ένα άνευ προηγουμένου σενάριο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Φυσικά, το νέο στρατηγικό έγγραφο του ΝΑΤΟ διαφέρει από τις προηγούμενες καταχωρήσεις της σειράς. Η ιδέα του 1991 σημείωσε μια μείωση της απειλής για την ασφάλεια λόγω της αλλαγής στην ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά επίσης σημείωσε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η κληρονομιά του στρατιωτικού δυναμικού της Σοβιετικής Ένωσης.

Η έκδοση του 1999 χαρακτήριζε τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας ως εταίρους του διαλόγου. Η έκδοση από το 2010 απέδωσε τελικά στρατηγική σημασία στις σχέσεις με τη Ρωσία και στόχευε στην εμβάθυνσή τους σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αντίστοιχα, αν συγκρίνουμε το έγγραφο του 2022 με τον άμεσο προκάτοχό του, η «νέα κανονικότητα» είναι πραγματικά νέα.

Ωστόσο, έχουν περάσει 12 χρόνια από την υιοθέτηση της προηγούμενης αντίληψης, κατά τη διάρκεια των οποίων το ΝΑΤΟ αντιμετώπισε εσωτερικές κρίσεις και αποτυχίες στην επίτευξη των στόχων του και η Ρωσία έχει προχωρήσει σε μια πιο ενεργή εξωτερική πολιτική. Η σημερινή κορύφωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών συνοψίζει τα γεγονότα αυτής της περιόδου. Τα παράπονα της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ είχαν ήδη αρχίσει να συσσωρεύονται από τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 και κλιμακώθηκαν αισθητά μετά τη σύνοδο κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι, όταν υποσχέθηκε η Ουκρανία και η Γεωργία να γίνουν μέλη του μπλοκ. Αυτή η κριτική συνεχίστηκε, έστω και σιωπηρά, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, καθώς και στη συριακή σύγκρουση.


Οι σύνοδοι κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκαν στην Ουαλία και τη Βαρσοβία το 2014 και το 2016 μετά την πρώτη ουκρανική κρίση, με τη σειρά τους, επισημοποίησαν την αρχή της «τιτλοποίησης» της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέρη εγκατέλειψαν ουσιαστικά το διάλογο και ανέστειλαν τις εργασίες του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ με πρωτοβουλία των Βρυξελλών. Παρά τις προσπάθειες αναβίωσης του Format και ακόμη και χρήσης του στις αρχές του 2022 για τη συζήτηση ρωσικών προτάσεων για εγγυήσεις ασφαλείας, κατέστη σαφές ότι η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα του Συμβουλίου είχαν μειωθεί στο μηδέν. Το φθινόπωρο του 2021, η Μόνιμη Αποστολή της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, το Γραφείο Πληροφοριών και η Στρατιωτική Αποστολή Συνδέσμου του μπλοκ στη Μόσχα ανέστειλαν επίσης το έργο τους. Ελλείψει αυτών των διαύλων επικοινωνίας και, στην πραγματικότητα, οποιουδήποτε πραγματικού σκοπού για αυτούς, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνοπτικά χαρακτήρισε «ανύπαρκτες» τις σχέσεις της Μόσχας με τις Βρυξέλλες.

Επομένως, αν συγκρίνουμε την πραγματικότητα μετά τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης με την εξέλιξη των γεγονότων πριν από αυτήν, το «φυσιολογικό» είναι το ίδιο… μόνο πιο ξεκάθαρα διατυπωμένο.

Τι θα κάνουν οι Βρυξέλλες και τι θα κάνει η Μόσχα;

Μόλις οι σημαντικές λέξεις παραδοθούν, τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα. Η σημερινή πραγματικότητα διευκολύνει και τα δύο μέρη να κατανοήσουν τη λογική του αντιπάλου τους, καθώς και τη συμπεριφορά τους στο μέλλον, ως ένα βαθμό. Στην παρούσα κατάσταση, οι αποφάσεις που ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν την επιστροφή του μπλοκ σε καθεστώς Ψυχρού Πολέμου.

Η ηγεσία του σηματοδότησε αυτή την κίνηση ανακοινώνοντας την ανάπτυξη πρόσθετων στρατευμάτων στην Ανατολή και την ετοιμότητά του να συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς και αυξάνοντας τη συχνότητα και την ένταση των στρατιωτικών ασκήσεων και εντείνοντας τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικοβιομηχανικού της συγκροτήματος. Είναι προφανές πως, μεσοπρόθεσμα, το μπλοκ θα επικεντρωθεί στην οχύρωση των ανατολικών και νότιων συνόρων του προκειμένου να συγκρατήσει τη Ρωσία.

Εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία ένταξης, η μορφή που θα επιλέξει το ΝΑΤΟ για να εξασφαλίσει τα σύνορά του με τη Ρωσία, η οποία παραμένει άγνωστη, θα είναι καθοριστική όσον αφορά την αντίδραση της Μόσχας. Υπάρχουν δύο ομάδες θεμάτων εδώ – που σχετίζονται με τα συμβατικά και τα στρατηγικά όπλα.

Όσον αφορά τα συμβατικά όπλα, είτε δυνάμεις των ΗΠΑ είτε πολυεθνικά τάγματα, όπως αυτά που δρουν στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, ενδέχεται να αναπτυχθούν για την ενίσχυση των εθνικών στρατευμάτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η πιθανότητα της δεύτερης επιλογής είναι μεγαλύτερη αφού οι ίδιοι οι ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών έχουν ταχθεί κατά της πρώτης. Σε αυτή την περίπτωση, θα απαιτηθεί σημαντική προσπάθεια από τη ρωσική πλευρά για την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων και εξοπλισμού κατά μήκος των συνόρων της με τη Φινλανδία, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής της υποδομής στις γειτονικές περιοχές της Καρελίας και του Μουρμάνσκ. Στη Βαλτική Θάλασσα, η συνύπαρξη τόσο του ρωσικού όσο και του ΝΑΤΟϊκού στόλου θα ήταν προβληματική (καθώς όλα τα κράτη με πρόσβαση ενδέχεται σύντομα να είναι μέλη της συμμαχίας) και θα απαιτούσαν μέτρα ενημέρωσης, οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πρόληψης συμβάντων.

Η κοινότητα των ειδικών συζητά επίσης τις προοπτικές ανάπτυξης πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, καθώς και πυρηνικών όπλων και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, στη νέα πλευρά του ΝΑΤΟ. Αυτό θα απαιτούσε ήδη μια αναδιάταξη των στρατηγικών όπλων της Ρωσίας και θα προσθέσει μια νέα διάσταση στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης της Αρκτικής, δημιουργώντας μια σημαντική πρόκληση για την στρατηγική ασφάλεια της Μόσχας. Ωστόσο, θα ήταν ένα πολύ επικίνδυνο βήμα εκ μέρους του μπλοκ να ενθαρρύνει σκόπιμα περαιτέρω κλιμάκωση των σχέσεών του με τη Ρωσία, επομένως οι κυβερνήσεις των σκανδιναβικών χωρών έχουν απορρίψει την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, τα όποια μέτρα ληφθούν από το ΝΑΤΟ θα αναλυθούν διεξοδικά από τον ρωσικό στρατό, πράγμα που σημαίνει ότι η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Ρωσίας. Αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από πρακτική άποψη, τα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτήν την στιγμή καταδεικνύουν πως η «νέα κανονικότητα» στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ είναι στην πραγματικότητα πολύ παλιά… αυτό που άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου σε μια περασμένη εποχή.

Θα γίνει πόλεμος;

Αλλά υπάρχουν δυνητικά καλά νέα, επίσης. Παρά τη σοβαρότητα των βημάτων που έγιναν από το μπλοκ, δεδομένης της ιστορικής ανάλυσης παραπάνω, η «νέα κανονικότητα» που θα αποτελέσει τη βάση των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον δε θα έχει εκπλήξει τις στρατιωτικές και πολιτικές ελίτ της Ρωσίας, επομένως δε θα απαιτηθεί καμία θεμελιώδης αλλαγή σκέψης από την πλευρά της Μόσχας.

Όταν ο διάλογος μετακινείται από το πολιτικό και διπλωματικό πεδίο στο στρατιωτικό πεδίο, συχνά γίνεται πιο συγκεκριμένος και πραγματιστικός. Ένα σημαντικό σημείο στη δήλωση από τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης είναι η διατήρηση της Ιδρυτικής Πράξης του 1997 για τις Σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είχε κατηγορηθεί πως την παραβίασε την προηγούμενη μέρα. Αυτό δείχνει ότι τα μέρη δεν είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν εντελώς τις εγγυήσεις ασφαλείας και να εμπλακούν σε ανοιχτή σύγκρουση. Την ίδια ιδέα εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ.

Ενώ οι μάχες στην Ουκρανία βρίσκονται σε ενεργό φάση, τα μέρη θα παραμείνουν ασαφή, καθορίζοντας ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την επαρκή ασφάλεια των συνόρων τους χωρίς να αμφισβητείται ανοιχτά η ασφάλεια των αντιπάλων τους. Μόλις τελειώσουν οι εχθροπραξίες και αναδυθεί ένα μοντέλο μετά τη σύγκρουση, όταν εμφανιστούν νέα στρατεύματα στα σύνορα της Ρωσίας και ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο περαιτέρω διάλογος θα αφιερωθεί αναπόφευκτα στην εξεύρεση τρόπων αποκλιμάκωσης, καθώς η κορύφωση μιας έντασης ακολουθείται πάντα από μια κάμψη.

Υπάρχει ένας άλλος λόγος που δεν είναι επωφελές για το ΝΑΤΟ να εμπλέκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Μόσχα ή να συγκεντρώνει όλους τους πόρους του στα σύνορά του με τη Ρωσία. Όπως επιβεβαιώθηκε από τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης, η μεγάλη αντιπαράθεση του μέλλοντος δε θα επικεντρωθεί καθόλου στην Ευρώπη, αλλά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους χρειάζονται πόρους για να αντιμετωπίσουν την Κίνα πολύ σύντομα, το μπλοκ απλά δεν έχει την πολυτέλεια να τους χρησιμοποιήσει όλους σε μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία.

* Συντονίστρια Προγράμματος, Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail