Οι ΗΠΑ ζητούν Κίνα κι Ινδία να πληρώνουν λιγότερο στη Ρωσία για αργό πετρέλαιο

Az1975 / pixabay
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πιστεύει πως η Κίνα και η Ινδία, οι δύο σημερινοί μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, θα πρέπει να αποτελούν μέρος του προτεινόμενου μηχανισμού ανώτατων ορίων τιμών του πετρελαίου, δήλωσε την Τετάρτη η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων Μόλι Μοντγκόμερι.

«Η Κίνα και η Ινδία είναι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου και μπορώ να πω ότι εργαζόμαστε πολύ ενεργά με εταίρους και συμμάχους για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη μιας πρότασης [για τον περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου]», δήλωσε η Μοντγκόμερι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Βλέπουμε αυτό το [ανώτατο όριο τιμής] ως ευκαιρία για τις χώρες να κάνουν κάτι προς το διεθνές συμφέρον, να πληρώσουν λιγότερα για εισαγωγές ενέργειας και να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, επομένως οι χώρες θα πρέπει να ενδιαφέρονται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό Οικονομικών και Επιχειρηματικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, Erik Woodhouse, η συμμετοχή τόσο της Κίνας όσο και της Ινδίας στη συμφωνία θα μπορούσε να πείσει άλλες χώρες να συμμετάσχουν.

«Προφανώς, η Κίνα και η Ινδία είναι σημαντικοί αγοραστές ρωσικού πετρελαίου. Μπορώ να πω πως [συνομιλούσαμε] εντατικά με εταίρους και συμμάχους για να βοηθήσουμε στο σχεδιασμό μιας πρότασης… Ίσως αυτό μπορεί να λειτουργήσει, καθώς και η προσέγγιση σε χώρες που θα θέλαμε να συμμετάσχουν ή να υποστηρίξουν με άλλο τρόπο το ανώτατο όριο τιμών», είπε ο Woodhouse.


Σε συνέντευξή της στην Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Τετάρτη, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ορίσουν ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο θα ήταν αρκετά κερδοφόρο ώστε η χώρα να συνεχίσει την παραγωγή. Δεν διευκρίνισε τους ακριβείς αριθμούς, αλλά εξήγησε ότι ο μηχανισμός θα απαιτήσει κάθε δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο να λαμβάνει χρηματοδότηση και ασφάλιση από ιδρύματα των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μόνο εάν η τιμή πώλησης του πετρελαίου είναι κάτω από το ανώτατο όριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail