Ντόμινο αναταραχής φοβούνται στην κυβέρνηση

Μετά τις εξελίξεις σε Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία

–Επιτακτική η ανάγκη για αυτοδυναμία στις εκλογές, λένε από το Μαξίμου

Με τη δέουσα προσοχή (και κάποια αγωνία) παρακολουθούν στην κυβέρνηση τις τελευταίες, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία.

Από: Το Παρόν

Που έρχονται ως συνέχεια όσων προηγήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και οδήγησαν στην πτώση (παραίτηση) του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αλλά και την αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία. Η Ευρώπη έχει εισέλθει προ πολλού σε μια παρατεταμένη περίοδο αναστάτωσης, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε ακριβώς θα κλείσει τον κύκλο της και πολύ περισσότερο ποιες θα είναι οι συνέπειες που θα αφήσει πίσω της.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για την κατάσταση που επικρατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως για το ενδεχόμενο το φαινόμενο να μεταφερθεί στη χώρα μας, όχι απαραίτητα με τα ίδια χαρακτηριστικά. Η ενίσχυση των λαϊκιστικών δυνάμεων στις γαλλικές εκλογές ήχησε σαν καμπανάκι κινδύνου, παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας είναι νωπές οι μνήμες, όσον αφορά τις επιπτώσεις από την επικράτηση ενός τέτοιου φαινομένου (την περίοδο 2012 – 2015). Ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στις προσεχείς εκλογές να υπάρξει ενίσχυση των δυνάμεων που κινούνται στον χώρο των άκρων, είτε της Δεξιάς είτε της Αριστεράς.

Πρόθεση πάντως της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει πολιτικά τις εξελίξεις στην Ιταλία και την παραίτηση του πρωθυπουργού Μ. Ντράγκι, μετά την απόσυρση της στήριξης από τους κυβερνητικούς εταίρους του.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης όσο και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα υπογραμμίσουν τις παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να επισημάνουν την ανάγκη η χώρα στις επόμενες εκλογές να αποκτήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Προκειμένου «να μη γίνουμε Ιταλία» να «μην κάνουμε κάθε έξι μήνες εκλογές». Ούτως ή άλλως, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να πάει στις εκλογές με το δίλημμα «αυτοδύναμη κυβέρνηση και σταθερότητα ή ακυβερνησία και χάος».

«Τα γεγονότα στην Ιταλία κάνουν πιο ισχυρό το δίλημμα του πρωθυπουργού», λένε από το Μαξίμου και πιο επιτακτική την ανάγκη η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες με επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ertnews.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail