Οι άνθρωποι καταφεύγουν τώρα σε μικροδάνεια για να αγοράσουν βασικά είδη και φυσικό αέριο

Πριν από δύο μήνες, ο Πρόεδρος Μπάιντεν διάβασε για έναν τηλεπρομηθευτή: «Έχω οικοδομήσει μια ισχυρή οικονομία – έχουμε οικοδομήσει μια ισχυρή οικονομία με μια ισχυρή αγορά εργασίας».

Δύο μήνες αργότερα, και οι Αμερικανοί που έχουν περιοριστεί σε μετρητά χρησιμοποιούν μικροδάνεια για να αγοράσουν φυσικό αέριο και είδη παντοπωλείου εν μέσω ακρωτηριασμού λόγω πληθωρισμού.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η σουηδική εταιρεία fintech Klarna Bank - της οποίας το ψωμί και το βούτυρο ήταν δάνεια για smartphone και άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης - έχει δει μια πλημμύρα εφαρμογών για βασικά είδη όπως τρόφιμα και φυσικό αέριο. Παρέχουν άτοκα δάνεια που επιτρέπουν στους ανθρώπους να κατανέμουν τις πληρωμές σε πολλαπλές δόσεις και κερδίζουν από τους λιανοπωλητές μια μικρή προμήθεια ανά συναλλαγή και από τους τόκους μακροπρόθεσμων δανείων.

"Παρατήρησα ότι μπορούσα να αγοράσω είδη πρώτης ανάγκης με αυτό και δεν χρειαζόταν να πληρώσω τα πάντα προκαταβολικά. Και δεν θα επηρέαζε τόσο πολύ την τσέπη μου", είπε η Linda Cruz, μια 37χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών από μια μικρή πόλη κοντά στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Η Linda Cruz, μητέρα τεσσάρων παιδιών από μια μικρή πόλη κοντά στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τα άτοκα δάνεια της Klarna για περιστασιακές, μεγάλες αγορές -- όπως μια νέα μονάδα κλιματισμού αφού χάλασε η δική της κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα το περασμένο καλοκαίρι. Αλλά καθώς οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται για τα απαραίτητα, άρχισε να το χρησιμοποιεί και για παντοπωλεία.

Η Κρουζ, 37 ετών, πράκτορας ομόλογων εγγύησης και το μοναδικό εργαζόμενο πρόσωπο της οικογένειάς της, αμείβεται δύο φορές την εβδομάδα και είπε πως η Κλάρνα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο προϋπολογισμού, που της επιτρέπει να φροντίζει τους λογαριασμούς της όταν παίρνει μισθό. 

Η Klarna, που διευθύνεται από τον συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο Sebastian Siemiatkowski, έχει συνάψει συνεργασίες με εταιρείες φυσικού αερίου όπως η Chevron Corp. και έχει αναπτύξει μια εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φυσικά καταστήματα σε καταστήματα λιανικής, όπως η Walmart Inc. και η Target Corp. κυνηγά νέους χρήστες. Αλλά τα επιτόκια για το δικό της χρέος αυξάνονται και η Klarna καίει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο, καθιστώντας την εταιρεία πιο ευάλωτη σε χρεοκοπίες από πελάτες που ζουν με μισθό. 

"Αυτό ασκεί πίεση στο μοντέλο της Klarna", σύμφωνα με τον καθηγητή του Warwick Business School, John Colley, ο οποίος προσθέτει ότι καθώς ο διαθέσιμος πλούτος των χρηστών της εταιρείας συρρικνώνεται, "η Klarna θα βρίσκεται εκεί με σημαντικούς κινδύνους επισφαλών χρεών. 

Η πτώση της αποτίμησης ακολουθεί την κατάρρευση των κεφαλαιαγορών - αν και σημειώνει ότι η Klarna είναι «ιδιαίτερα ευάλωτη επειδή τα υψηλότερα επιτόκια, που στοχεύουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού, ενισχύουν το κόστος δανεισμού της».

Ενώ η Klarna δεν αποκαλύπτει το ποσοστό αθέτησης, η εταιρεία αξιολογεί την ικανότητα των πελατών να αποπληρώσουν κάθε συναλλαγή και οι απώλειες είναι σταθερά μικρότερες από 1%, είπε ένας εκπρόσωπος.


Ένα ειδικός είπε στο Bloomberg ότι οι απόλυτες πιστωτικές απώλειές της είναι υψηλότερες ετησίως λόγω της αύξησης των νέων χρηστών. 

"Ο κίνδυνος που δημιουργείται είναι ένα πρόβλημα χρέους που θα μπορούσε να επιδεινωθεί από την κρίση του κόστους ζωής", δήλωσε η Sue Anderson, στέλεχος της φιλανθρωπικής οργάνωσης χρέους StepChange, η οποία διαπίστωσε μαζί με την τράπεζα Barclays ότι το 36% των χρηστών λέει πως τα μικροδάνεια έχουν γίνει πιο ελκυστικά εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ.

«Οι άνθρωποι δεν το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν άλλους τύπους δανεισμού», συνέχισε η Άντερσον, προσθέτοντας «Διαφημίζεται ως άτοκο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνο».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail