Κογκρέσο και κυβέρνηση θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική κυριαρχία!

Ενώ ο Ερντογάν βυσσοδομεί στις βραχονησίδες, η Αθήνα διανύει ήσυχο καλοκαίρι λόγω των αδιάκοπων εκπτώσεων στα εθνικά που προσφέρει στην Άγκυρα

Μετά την υπερψήφιση στο Κογκρέσο της τροπολογίας για τα τουρκικά F-16, η προϊσταμένη της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ (η αμερικανική ΕΝΥ) έχει ετοιμάσει έγγραφο αναφορικά με την Τουρκία για να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Με το έγγραφο αυτό ο Μπάιντεν θα ζητήσει από την Άγκυρα να εγγυηθεί ότι δεν θα εκτελεί υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Με το έγγραφο αυτό προς την Τουρκία, η ΕΝΥ των ΗΠΑ θέλει να προστατεύσει την αξιοπιστία του προέδρου, διότι αυτός θα προσκομίσει στο Κογκρέσο την τουρκική απάντηση ως εγγύηση ή μη για την πώληση και την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

Ο Ερντογάν από την Τεχεράνη έσπευσε να θυμίσει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν του έθεσε ο ίδιος όρους και προϋποθέσεις για την πώληση των F-16, ενώ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έσπευσε να υποβαθμίσει την απόφαση του Κογκρέσου, λέγοντας ότι είναι κίνηση μιας ομάδας νομοθετών που ανακατεύει τα πράγματα μέσω παραπληροφόρησης.

Ενώ η αγορά και η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα λόγω των ελληνικών εξοπλισμών, εντούτοις η εξέλιξη των τουρκικών F-16 στις ΗΠΑ θα εμφανίσει τις πραγματικές νομικές και πολιτικές απειλές σε βάρος της χώρας μας, οι οποίες δυστυχώς ενισχύονται και αυξάνονται από την πρωτοφανή διαστρέβλωση, παραποίηση και παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας από την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη για άγνωστους λόγους. Η κυβέρνηση για δικούς της λόγους μεταφέρει και εφαρμόζει την πολιτική του ψεύδους, της παρανομίας, της παραποίησης κ.λπ. στη διεθνή νομιμότητα και σε διεθνές νομικό πλαίσιο για τα εθνικά θέματα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε μέγιστο κίνδυνο η συνοχή της ακεραιότητας της ελληνικής κυριαρχίας και όχι μόνον.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Τουρκία θα βασιστεί στα απανωτά και ενδεχομένως σκόπιμα (;) νομικά και επιχειρησιακά σφάλματα της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία ξεπερνούν τα 12 και στέλνουν την ελληνική κυριαρχία και ασφάλεια της χώρας σε διακανονισμό με την Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία εφαρμόζει κατά γράμμα το περιεχόμενο της απόφασης του Κογκρέσου και δεν πετάει πάνω από ελληνικά νησιά – μόνο πάνω από βραχονησίδες. Με αποτέλεσμα και η αμερικανική τροπολογία, όπως αυτή κατατέθηκε για τις υπερπτήσεις μόνον πάνω από τα νησιά, στην ουσία δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να κατακερματίζει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με υπερπτήσεις πάνω από βραχονησίδες, όπως, π.χ., Τζουράφα, Μελαμπιοί, Χταπόδια, κ.λπ.

Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν βυσσοδομεί στις ελληνικές βραχονησίδες και η κυβέρνηση διανύει ήσυχο καλοκαίρι λόγω των αδιάκοπων εκπτώσεων στα εθνικά θέματα που προσφέρει στην Άγκυρα. Δύο από τα πολύ πρόσφατα σκόπιμα (;) και επιχειρησιακά σφάλματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφορούν τις βραχονησίδες και τα ελληνικά πεδία βολής στο Αιγαίο.

Από αριστερά: Τζο Μπάιντεν, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν

Το μέγα σφάλμα για τις βραχονησίδες της Αν. Μεσογείου – Αιγαίου

Η κυβέρνηση στην πρόσφατη επιστολή προς τον ΟΗΕ ως απάντηση στην τουρκική, στην παρ. 3. γράφει ότι «τα νησιά, οι νησίδες, οι βραχονησίδες του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων». Για την παράγραφο αυτή, που αποτελεί διεθνές νομικό στοιχείο, σημειώνονται τα ακόλουθα, όπως αυτά αναγράφονται στα επίσημα ελληνικά, τουρκικά και διεθνή έγγραφα:


1. Για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 1958, το Αιγαίο είχε καθοριστεί από το FIR Αθηνών / Κωνστ., ήτοι από τις εκβολές Εβρου μέχρι 15 ν.μ. ανατολικά του Καστελόριζου, στις συντεταγμένες 36.5Ν και 30.00Ε, γεγονός που διασφαλίζει τη συνοχή της ελληνικής κυριαρχίας νήσων, νησίδων, βραχονησίδων στο Αιγαίο. Τον ορισμό αυτόν του Αιγαίου, που έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, προσπάθησε πολλές φορές να ανατρέψει η Αγκυρα και να θέσει την περιοχή ανατολικά της Ρόδου στη Μεσόγειο, (στην οποία η Τουρκία έχει 12 ν.μ. χωρικά ύδατα, ενώ στο Αιγαίο 6 ν.μ.), χωρίς όμως αποτέλεσμα, λόγω αντίδρασης των ελληνικών κυβερνήσεων.

Στις 27 Αυγούστου 2019 η νέα κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, ύστερα από συνεργασία με την Άγκυρα, αποδέχτηκε ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου κείται στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο και την απόφαση αυτή την επισημοποίησε στις 10 Οκτωβρίου 2019 με το έγγραφο του ΥΠΕΞ, αρ. πρωτοκόλλου 59673/ΥΠΕΞ – γραφείο υπουργού – 10 Οκτωβρίου 2019 με υπογραφή Ν. Δένδια. Έτσι, η επιστολή της κυβέρνησης προς τον ΟΗΕ δηλώνει και ορίζει ότι είναι ελληνικά μόνο τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που βρίσκονται στο Αιγαίο, ήτοι μέχρι και τη Ρόδο και όχι το Καστελόριζο, Στρογγύλη και παρακείμενες νησίδες, καθόσον η κυβέρνηση το 2019 τις έχει εντάξει στη Μεσόγειο.

Παρά την αθλιότητα αυτή ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνικότητα της Μεγίστης και των παρακείμενων νησίδων, είτε βρίσκονται στο Αιγαίο είτε στη Μεσόγειο είτε στη Μαύρη Θάλασσα ή στον… Αρκτικό Κύκλο και τούτο διότι το Καστελόριζο και οι παρακείμενες νησίδες αναφέρονται ρητά και ονομαστικά στη Συνθήκη των Παρισίων ότι παραχωρούνται στην Ελλάδα. Το πρόβλημα έγκειται στις βραχονησίδες που δεν αναφέρονται σε καμία συνθήκη όπως οι Αγ. Γεώργιος, Ψωρόδια, Αγροιλιά, Ψωμί, Τραγόνερο κ.λπ., τις οποίες η κυβέρνηση με την επιστολή της προς τον ΟΗΕ τις οδηγεί σε μοιρασιά με την Τουρκία.

Ο χάρτης της «Κ.Δ.» παρουσιάζει ανάγλυφα την αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης, που έχει ήδη αρχίσει να οδηγεί η χώρα σε περιπέτειες, στον οποίο φαίνεται ότι η κυβέρνηση μετέφερε την περιοχή ανατολικά της Ρόδου στη Μεσόγειο ( 28.22 και ανατολικά). Το λυπηρό είναι ότι το 1932, όταν παρέλαβε με ιταλοτουρκική συμφωνία η Ιταλία τα Δωδεκάνησα, εξέδωσε νόμο στον οποίο αναγράφονται όλες οι βραχονησίδες ονομαστικά στα Δωδεκάνησα και επομένως και στο Καστελόριζο. Δυστυχώς, όμως, στη Συνθήκη των Παρισίων, με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, δεν αναγράφονται ονομαστικά οι βραχονησίδες, αλλά ούτε και η λέξη «βραχονησίδες».

2. Στην επιστολή προς τον ΟΗΕ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με βάση τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι ελληνικά. Ωστόσο, η λέξη «Αιγαίο» δεν υπάρχει σε καμία συνθήκη και οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει πού την ψάρεψε και γιατί την έθεσε στην επιστολή προς τον ΟΗΕ ως μέρος των συνθηκών. Και τούτο διότι η κυβέρνηση με την ενέργειά της αυτή παραποιεί τις συνθήκες σε βάρος της χώρας, στις οποίες αναγράφεται ότι παραχωρούνται στην Ελλάδα τα νησιά της Αν. Μεσογείου (Eastern Mediterranean Islands), ενώ δεν αναγράφουν ότι παραχωρούνται στην Ελλάδα οι βραχονησίδες.

3. Μολονότι με τις συνθήκες δεν παραχωρήθηκαν οι βραχονησίδες στην Ελλάδα, αλλά με άλλες διεθνείς αποφάσεις, με σύμφωνη θέση και υπογραφή της Τουρκίας, η κυβέρνηση στην επιστολή προς τον ΟΗΕ ισχυρίζεται και αναγράφει παράνομα ψευδώς και βλακωδώς ότι οι βραχονησίδες του Αιγαίου παραχωρήθηκαν με τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων και τούτο διότι η λέξη «βραχονησίδα» δεν υπάρχει -είναι ανύπαρκτη- στις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, με αποτέλεσμα νομικά η κυβέρνηση να παραβιάζει τις συνθήκες και να ψεύδεται για άγνωστους λόγους, οδηγώντας τη χώρα σε περιπέτειες.

Δεδομένου ότι ο Α. Συρίγος δήλωσε ότι το περιεχόμενο της επιστολής θα αποτελέσει τη βάση για το δικαστήριο της Χάγης, ανεξάρτητα αν αποτελεί προσωπική ή κυβερνητική θέση, η όποια αποστολή της επιστολής στο ΔΔΧ η οποία περιέχει ψεύδη, ανοησίες και αντιφάσεις, που παραβιάζουν συνθήκες και διεθνή νομιμότητα, θα οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση για την Ελλάδα σε διμερείς διαπραγματεύσεις για συγκυριαρχία.

Το εξόχως ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αρνείται πεισματικά να αντιδράσει ακόμα και σε εξόφθαλμες νομικές παρανομίες της κυβέρνησης, όπως η παράνομη «ενσωμάτωση» των βραχονησίδων στις συνθήκες και το κλείσιμο των πεδίων βολής στο Αιγαίο κατ’ απαίτηση της Τουρκίας. Το «μοντέλο των Πρεσπών», που ακολούθησε η Ν.Δ. ως φωνασκούσα αντιπολίτευση και ως ήσυχη κυβέρνηση στην εφαρμογή των αποφάσεων, έχει ανοίξει διάπλατα τον δρόμο της συγκάλυψης δυσμενών πεπραγμένων για τα εθνικά θέματα.

«Νάρκη» στα πεδία βολής Κρήτης, Ανδρου, Ψαθούρας

Τα τρία αυτά πεδία βολής καταλαμβάνουν κατά 98% διεθνή θάλασσα και διεθνή εναέριο χώρο και 2% ελληνική κυριαρχία, η οποία δυστυχώς αφορά βραχονησίδες. Η Ελλάδα ενεργοποιεί και δεσμεύει τις περιοχές αυτές σε καθημερινή βάση από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου και η ενεργοποίηση – δέσμευση των περιοχών πεδίων βολής αναγράφεται στο εγχειρίδιο αεροναυτικών πληροφοριών Ελλάδας (AIP Greece), το οποίο είναι θεσμικό κείμενο διεθνούς διανομής.

Τα τρία πεδία βολής που παραβιάζουν το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ

Αυτά τα πεδία βολής φαινομενικά παραβιάζουν τη σύμβαση ΙCΑΟ και ΙΜΟ, που απαγορεύουν ενεργοποίηση – δέσμευση μεγάλων περιοχών για στρατιωτικές δραστηριότητες, όπως είναι τα πεδία βολής. Ωστόσο, τα τρία αυτά πεδία βολής από τη δεκαετία του 1950 είναι νόμιμα και μάλιστα με τη σύμφωνη θέση της Τουρκίας, πλην όμως το γεγονός αυτό το γνωρίζει μόνο η Τουρκία και το αγνοεί το κομματικό επιτελικό κράτος της κυβέρνησης.


Επίσης, τα πεδία βολής αυτά είναι πραγματικά παράνομα, δεδομένου ότι παραβιάζουν το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, το οποίο απαγορεύει ενεργοποίηση – δέσμευση μεγάλων περιοχών για μεγάλα χρονικά διαστήματα για στρατιωτικές δραστηριότητες στη διεθνή θάλασσα του Αιγαίου τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, έχουμε δύο ελληνικές παραβιάσεις με τα πεδία βολής.

Η πρώτη, μολονότι είναι φαινομενική και δεν συνιστά παραβίαση ΙCΑΟ και ΙΜΟ, καθόσον είναι νόμιμα, εντούτοις επειδή αυτό δεν το γνωρίζει η κυβέρνηση τα καθιστά παράνομα, και η δεύτερη, η πραγματική παραβίαση, που είναι το Μνημόνιο. Η Τουρκία πονηρά και μελετημένα ζητά από την Αθήνα να εγκρίνει τουρκική άσκηση στο FIR με πυρά, ως αντιστάθμισμα της ελληνικής παραβίασης του Μνημονίου, λόγω ενεργοποίησης των πεδίων βολής τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι λόγω παραβίασης ΙCΑΟ και ΙΜΟ, διότι η Άγκυρα γνωρίζει ότι σε αυτό το πλαίσιο τα πεδία βολής είναι νόμιμα.

Η κυβέρνηση, αντί να αντιδράσει έντονα προς την Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι η Άγκυρα δεσμεύει τρεις περιοχές στο Αιγαίο για όλον τον χρόνο για ασκήσεις με πυρά, οι οποίες καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία (δηλαδή τουρκικά πεδία βολής στο Αιγαίο), έπραξε το εθνικά αδιανόητο και έκλεισε τα πεδία βολής για τους τρεις θερινούς μήνες, για να ικανοποιήσει την Άγκυρα. Αυτό συνιστά πλήρη αποδοχή από την κυβέρνηση ότι παραβιάζει Μνημόνιο και ΙCΑΟ, ΙΜO και η αποδοχή αυτή είναι σε διεθνές πλαίσιο, με αποτέλεσμα να προκύπτει διεθνοποίηση της ελληνικής παραβατικότητας και παρανομίας και όχι της Άγκυρας, που προβάλλει η κυβέρνηση.

Ανάχωμα για τουρκικό αιφνιδιασμό

Πέραν αυτών, τα τρία πεδία βολής λειτουργούν ως ανάχωμα για τυχόν τουρκικό αιφνιδιασμό και προστασία Κρήτης, Αθήνας, Τανάγρας, Αγχιάλου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, κ.λπ., καθώς είναι απαγορευμένες περιοχές λόγω πραγματικών πυρών.

Έτσι, σύμφωνα με τους ελληνικούς επιτελικούς σχεδιασμούς από το 1994, σε περίπτωση αιφνιδιαστικής τουρκικής επίθεσης κατάληψης βραχονησίδας, σε συνδυασμό με τουρκικές αεροπορικές αποστολές αντεπίθεσης σε ζωτικούς ελληνικούς στόχους (αεροδρόμια, λιμάνια, γέφυρες, κ.λπ.), τα τουρκικά αεροσκάφη από Μπαλίκεσιρ και Ντάλαμαν, όπως φαίνεται στον χάρτη, θα πρέπει να παρακάμψουν τα πεδία βολής, διότι δεν θα γνωρίζουν τα οπλικά συστήματα που έχει η Ελλάδα σε αυτά, με αποτέλεσμα να χρειαστούν τα τουρκικά αεροσκάφη 2-2,5 λεπτά πτήσης επιπλέον, λόγω παράκαμψης, για να φτάσουν στους ελληνικούς στόχους.

Ο επιπλέον αυτός χρόνος είναι υπεραρκετός για να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των Π.Α. και Ε.Δ., γεγονός που ισοδυναμεί ότι τα τουρκικά αεροσκάφη ποτέ δεν θα προσβάλουν του ελληνικούς στόχους, διότι θα έχουν ήδη καταρριφθεί. Τέλος, η κυβέρνηση με το κλείσιμο των πεδίων βολής στέρησε από τις Ε.Δ. τη δυνατότητα εξάσκησης σε συνθήκες μάχης για τρεις μήνες.

Αν στα δύο αυτά στοιχεία ενταχθούν οι παρανομίες και οι ανοησίες της κυβέρνησης για τα σχέδια πτήσης (εθνικό εναέριο χώρο, FIR Αθηνών και λοιπά), η διεθνοποίηση που επιδιώκει η κυβέρνηση θα μετατραπεί σε «ελληνοποίηση» συγκάλυψης της αδυναμίας της κυβέρνησης για τα εθνικά συμφέροντα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail