Η απειλή πυρηνικού πολέμου είναι υψηλότερη από τον ψυχρό πόλεμο: Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου

Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό HMS Vengeance, Εικόνα: UK MOD
Ο Βρετανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Στίβεν Λάβγκροουβ προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα πως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πυρηνικού πολέμου σήμερα από ό,τι υπήρχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου λόγω έλλειψης καναλιών επικοινωνίας.
 
Dave DeCamp - news.antiwar.com / Παρουσίαση Freepen.gr

«Τα δύο μονολιθικά μπλοκ του Ψυχρού Πολέμου, η ΕΣΣΔ (Σοβιετική Ένωση) και το ΝΑΤΟ - αν και όχι χωρίς ανησυχητικά προβλήματα - μπόρεσαν να φτάσουν σε μια κοινή κατανόηση του δόγματος που σήμερα απουσιάζει», είπε ο Λάβγκροουβ.

Ανέφερε ακόμη πως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχε «κατανόηση του σοβιετικού δόγματος και των δυνατοτήτων — και το αντίστροφο», επειδή κράτησαν ανοιχτούς περισσότερους διαύλους διαπραγμάτευσης.

«Αυτό μας έδωσε και στους δύο ένα υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης ότι δε θα υπολογίσουμε λάθος την πορεία μας στον πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Λάβγκροουβ. «Σήμερα δεν έχουμε τα ίδια θεμέλια με άλλους που μπορεί να μας απειλήσουν στο μέλλον — ιδιαίτερα με την Κίνα», είπε.

Σήμερα, υπάρχει μόνο μία συνθήκη ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η Νέα START, η οποία περιορίζει την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών, βομβαρδιστικών, υποβρυχίων και πυραύλων. Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη διπλωματία με τη Μόσχα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν μπορούν να διαπραγματευτούν την αντικατάσταση του New START πριν λήξει το 2026.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφωνίες ελέγχου πυρηνικών όπλων με την Κίνα, η οποία έχει πολύ μικρότερο οπλοστάσιο από τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το οπλοστάσιο του Πεκίνου αριθμεί περίπου 350 κεφαλές, ενώ οι ΗΠΑ έχουν 5.550 και η Ρωσία περίπου 6.200.

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πείσουν το Πεκίνο να συμμετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Αλλά η Κίνα δεν ενδιαφέρεται πολύ για τέτοιες συνομιλίες, ενώ το οπλοστάσιό της είναι πολύ μικρότερο. Εάν οι ΗΠΑ ήταν σοβαρές για την εμπλοκή της Κίνας, θα έπρεπε να συνεργαστούν με τη Ρωσία για να μειώσουν σημαντικά τα αποθέματά της.

Εκτός από την έλλειψη επικοινωνίας, ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου είναι σημαντικά υψηλότερος σήμερα, επειδή οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν έναν πόλεμο στα σύνορα της Ρωσίας και βοηθούν την Ουκρανία με πληροφορίες για να πραγματοποιήσει επιθέσεις στις ρωσικές δυνάμεις. Οι ΗΠΑ πυροδοτούν επίσης εντάσεις με την Κίνα αναπτύσσοντας περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αυξάνοντας την υποστήριξη προς την Ταϊβάν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail