Περιοδεία Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή: Δεν μπορεί να καθίσει ανάμεσα σε δύο καρέκλες αφού δεν τα καταφέρνει ούτε με μία

Οι αραβικές χώρες απέστειλαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν με έναν ψύλλο στο αυτί. Η νέα γενιά των Αράβων ηγεμόνων δεν εμπιστεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες ως σύμμαχο.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Ούτε πετρέλαιο, ούτε επιστροφή στη Μέση Ανατολή: Η επίσκεψη Μπάιντεν στην περιοχή απέτυχε

Η επίσκεψη του προέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή προβλήθηκε ως γεγονός το οποίο θα «προωθήσει σημαντικά αμερικανικά συμφέροντα». Τουλάχιστον, αυτό έγραψε ο ίδιος ο Μπάιντεν στη στήλη του για την Washington Post.

Πρώτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το Ισραήλ, στο οποίο υποσχέθηκε βοήθεια 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια «ομπρέλα ασφαλείας» και την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να μην αποκλείσει την ιρανική δύναμη Quds από τον κατάλογο των «τρομοκρατών».

Έχοντας μεταβεί στη συνέχεια στην Παλαιστίνη, ο Μπάιντεν διέθεσε μόνο 500 εκατομμύρια δολάρια σε αυτήν και είπε πως το έδαφος για τη δημιουργία δύο κρατών δεν ήταν ακόμη ώριμο. Ο Μπάιντεν δεν προσπάθησε καν να συζητήσει την κατασκευή ισραηλινών οικισμών, δεν επέκρινε τις επιθέσεις στο Αλ Άκσα, ούτε υποσχέθηκε να επιστρέψει την αμερικανική πρεσβεία από την Ιερουσαλήμ στο Τελ Αβίβ.

Οι προτιμήσεις του Μπάιντεν για το Ισραήλ έγιναν σαφείς ως αποτέλεσμα των επόμενων συναντήσεών του στη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων με τους ηγέτες των αραβικών χωρών της περιοχής.

Το πετρέλαιο έχει σημασία, οι αρχές όχι

Η επίσκεψη του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία ήταν αναμφίβολα υψίστης σημασίας σε όλη την περιοδεία του. Στο Ριάντ προσπάθησε να πείσει τους Σαουδάραβες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου.

Τον περασμένο μήνα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre είπε πως η στάση του προέδρου για τη Σαουδική Αραβία "παραμένει σταθερή", πράγμα που σημαίνει ότι ο Μπάιντεν θεωρεί το βασίλειο "κράτος απατεώνα".

Ωστόσο, η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 ξεχάστηκε αφού οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών και τις τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ - σε ιστορικά υψηλά.

Ο Μπάιντεν επέδειξε ανειλικρινή συμπεριφορά: η επίσκεψη στους Σαουδάραβες ήταν ανεπίσημη,
έλαβε χώρα στη Τζέντα και όχι στην πρωτεύουσα. Ο Μπάιντεν απέφυγε να δώσει τα χέρια με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αντ' αυτού κατέφυγε σε χαιρετισμό με κλειστή γροθιά.



Ωστόσο, ήταν ο Μπιν Σαλμάν, ο ντε φάκτο ηγέτης της χώρας, ο οποίος, σύμφωνα με την κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ, ήταν πίσω από τη δολοφονία του Κασόγκι.

Τέτοια ασέβεια για τον πρίγκιπα δε θα μπορούσε να τελειώσει καλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ούτε πετρέλαιο, ούτε Σαουδική στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ

Ο Μπάιντεν τελικά δεν κατάφερε να κερδίσει υποστήριξη από το Ριάντ για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου. Δεν κατάφερε ούτε να συνάψει στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

Αποδεικνύεται ότι το τελευταίο απαιτήθηκε για την Ουάσιγκτον για την «επιστροφή» της στην περιοχή.

Οι Σαουδάραβες υποσχέθηκαν μόνο να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027. Όσον αφορά τον στρατιωτικό άξονα μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών της περιοχής, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, δήλωσε ότι δε γνώριζε καμία συζήτηση σχετικά με την Κόλπο-Ισραηλινή αμυντική συμμαχία. Το βασίλειο δεν εμπλέκεται σε τέτοιες διαπραγματεύσεις, είπε.

Η θέση είναι κατανοητή, δεδομένου πως οι ΗΠΑ διατήρησαν τους περιορισμούς στην πώληση επιθετικών όπλων στο Ριάντ (που επηρέασαν τον Φεβρουάριο του 2021) λόγω του πολέμου που διεξάγουν οι Σαουδάραβες στην Υεμένη.

Το αποτέλεσμα του ταξιδιού του Μπάιντεν εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία των Δημοκρατικών στις εκλογές του Κογκρέσου το Νοέμβριο. Δύσκολα μπορούν να αντισταθούν στο Ιράν και στην επιρροή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας στη Μέση Ανατολή επίσης.

Η νέα γενιά Αράβων ηγεμόνων έχει διαφορετικές φιλοδοξίες, προτεραιότητες και καθήκοντα. Τα μαθήματα του παρελθόντος τους έχουν διδάξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος, ενώ η Ρωσία και η Κίνα, ακόμη και το Ιράν είναι μεταξύ εκείνων με τους οποίους είναι δυνατή η διαπραγμάτευση. Δεν είναι τυχαίο πως οι Σαουδάραβες εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενταχθούν στους BRICS.

Στρατηγικά, η επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να μειώνεται, έγραψε η Vedomosti. Ο Αντρέι Κορτούνοφ, ο Διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, πιστεύει ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν δεν ήταν ολοκληρωτική αποτυχία. Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να λύσει τα κύρια προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του αραβικού κόσμου. Οι μοναρχίες του Κόλπου εξακολουθούν να αμφιβάλλουν πως η Ουάσιγκτον θεωρεί τη Μέση Ανατολή προτεραιότητα όσον αφορά την ασφάλεια.

Σε γενικές γραμμές, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που εμποδίζουν την ενότητα των αραβικών κρατών και του Ισραήλ στη βάση της αντι-ιρανικής ατζέντας.

Ο Μπάιντεν διαπραγματευόταν την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η οποία υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην αμερικανική πολιτική στην περιοχή. Οι Σαουδάραβες, όπως και άλλοι βασικοί παίκτες στη Μέση Ανατολή, θα συνεχίσουν να ισορροπούν μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, πιστεύει ο ειδικός. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έλαβαν ουδέτερη θέση όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία και δεν προσχώρησαν στις αντιρωσικές κυρώσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail