Ο εφιάλτης της ακρίβειας για τους Έλληνες δεν έχει τέλος…

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται οι προϋπολογισμοί δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών στην Ελλάδα εξαιτίας της ακρίβειας.

Από: Το Ποντίκι - Αντριάνα Βασιλά

Οι νέες ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικών ειδών, όπως τα τρόφιμα δεν έχουν τέλος, ενώ οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και στα καύσιμα στραγγίζουν κυριολεκτικά τις τσέπες των Ελλήνων.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι η Eurostat ανακοίνωσε νέο ρεκόρ στον εναρμονισμένο δείκτη για τον Ιούνιο ο οποίος φθάνει το 12%. Αυτό συνεπάγεται ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή την Ερχόμενη Παρασκευή, θα ανακοινώσει ένα ποσοστό που θα ξεπερνά το 13%, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.

«Μαύρες» όμως είναι και οι προβλέψεις της ΤτΕ για ανάπτυξη και πληθωρισμό η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ προβλέπει και υψηλότατο ετήσιο πληθωρισμό για φέτος.

Προς ώρας πάντως οι συντάξεις και οι μισθοί σύμφωνα με το επαγγελματικό επιμελητήριο Αθήνας δεν φθάνουν αφού εξανεμίζονται για πολλά νοικοκυριά πλέον μέχρι την 12η ημέρα του μήνα.

Όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι τον Μάιο έλαβε χώρα αύξηση στον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα ύψους κάτι παραπάνω από 9,5%. Και αυτό γιατί αμέσως ο διψήφιος πληθωρισμός “κατασπάραξε” την αύξηση με συνέπεια η τελευταία να είναι σχεδόν ως μη γενόμενη, ιδιαίτερα για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Άλλωστε και το επαγγελματικό επιμελητήριο Αθήνας επισημαίνει ότι οι συντάξεις και μισθοί δεν φθάνουν αφού εξανεμίζονται για πολλά νοικοκυριά πλέον μέχρι την 12η ημέρα του μήνα.

Παράλληλα είναι γεγονός ότι ένας στους δύο ενοικιαστές δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιό του και το 76,9% αφού πληρώσει τα έξοδα σπιτιού τα βγάζει πέρα ίσα ίσα, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή Eteron και η οποία αναδεικνύει το άγχος, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που διακατέχει τους ενοικιαστές στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα τον καιρό της μεγάλης διεθνούς κρίσης στις τιμές των καυσίμων κατέχει την 6η θέση στον κόσμο ως προς την ακρίβεια της βενζίνης (μιλάμε για την αμόλυβδη των 95 οκτανίων, το είδος, δηλαδή, του καυσίμου που χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλο στη χώρα μας). Για το λόγο αυτό οι Έλληνες έχουν κόψει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους!

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην ελληνική κοινωνία το κράτος αυξάνει τα έσοδα του… κατά 613 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω φόρων.

Έτσι στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η διαδικασία των επιδομάτων για τη βενζίνη και για το ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχιστούν όσο το απαιτεί η συγκυρία, αλλά και όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά.

Διαρρέουν δε ότι θα παρθούν και επιπλέον πυροσβεστικά μέτρα με στόχευση σε κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail