Η πολιτική της αποτροπής έναντι του τουρκικού επεκτατισμού

Είτε με τον ισλαμοφασισμό του Ερντογάν, είτε με τον εθνικιστικό παροξυσμό των κεμαλιστών, ο τουρκικός επεκτατισμός λειτουργεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο: Οι τουρκικές εισβολές επιχειρούνται σε περιπτώσεις συντριπτικής υπεροπλίας έναντι του θύματος. Έτσι έγινε το 1974 στην Κύπρο, έτσι στο Ιράκ, στο Αφρίν της Συρίας, στη Λιβύη … Κάτι τέτοιο δεν επιχειρήθηκε εναντίον της Ελλάδας επειδή δεν υπάρχει τουρκική υπεροπλία παρόλο που αφορμές για το τουρκικό καθεστώς υπήρξαν, κάποιες γνωστές κι άλλες όχι. Κι αν αυτές δεν αρκούσαν, το αδίσταχτο καθεστώς εύκολα μπορούσε να φτιάξει άλλες. Χωρίς συντριπτική υπεροπλία, η Τουρκία προχωρά μέχρι εκεί που δεν υπάρχει δυναμική αντίδραση. Ειδικά σήμερα, μια τουρκική επιδρομή κατά της ενισχυμένης Ελλάδας, θα έχει αβέβαιη έκβαση και το πιθανότερο μια τουρκική αποτυχία θα δημιουργήσει απρόβλεπτες ανατροπές εντός Τουρκίας.

Η διπλωματία, οι καταδίκες και η απαίτηση για αλληλεγγύη της ΕΕ έχουν σημασία, αλλά έναντι ενός τέτοιου επεκτατισμού, η ουσία βρίσκεται στην αποτροπή η οποία οικοδομείται μέσω ισχυρών αμυντικών δυνατοτήτων που καθιστούν πιθανή την αποτυχία μιας τουρκικής επιδρομής. Φυσικά, ένα ελεγχόμενο «θερμό επεισόδιο», θα μετατρέψει τις τουρκικές παρανομίες σε διμερείς διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας, με πάγωμα κάθε ενεργειακής πρωτοβουλίας από ελλαδικής πλευράς εις βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Καθώς η Αθήνα φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική του κατευνασμού οδήγησε στο σημερινό της «γώνιασμα», η Λευκωσία ακολουθεί εμμονικά την πολιτική Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εκτός κάθε ορθολογισμού. Αυτό επέβαλε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, η οποία θύμωσε στους δικούς μας οι οποίοι … προσαρμόστηκαν και το παρουσίασαν ως επιλογή μας αφού «δεν υπάρχει ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Χαρακτηριστικό δείγμα της ανύπαρκτης εξωτερικής πολιτικής της Λευκωσίας είναι το εξής. Τον Ιανουάριο 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου επειδή, παραβιάζοντας την συμφωνία εμπορίου ΕΕ-Κίνας, εφάρμοσε εμπορικές πρακτικές εις βάρος της Λιθουανίας (κράτος της ΕΕ). Η Τουρκία παραβιάζει ωμά την δεσμευτική εμπορική συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, επιβάλλοντας ένα υβριδικό πόλεμο με τεράστιες επιπτώσεις εις βάρος μας, αλλά στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου έχουν … άγνοια για την καταγγελία της Επιτροπής κατά της Κίνας!

Οι εγχώριοι κατευναστές με διάφορους περιθωριακούς και τις ελίτ Λευκωσίας-Αθηνών, χαριεντίζονται ότι θα αποτρέψουν τον τουρκικό επεκτατισμό με επιχειρηματικές θεωρίες ή σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων… Επειδή η Τουρκία ακολουθεί ακήρυχτο πόλεμο εναντίον Ελλάδας-Κύπρου, επιβάλλεται να οικοδομήσουμε στο έπακρον την πολιτική της αποτροπής με την αυτοπροστασία μας με ηγεσία που θα εγκαταλείψει την αδράνεια για να περάσουμε στον ορθολογισμό. Είμαστε στην ΕΕ για να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον μας κι όχι για να το διαμορφώνουν άλλοι κι εμείς να κλαίμε την μοίρα μας. Στη δημοκρατία, όταν οι πολιτικοί αδυνατούν, οι πολίτες έχουν τον λόγο.

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail