Σερβία: Δε θα κάνουμε το χατίρι του ΝΑΤΟ να συγκρουστούμε με τους Ρώσους - Ζητήστε πρώτα συγγνώμη

Kaufdex / pixabay
Ο πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε την Παρασκευή ότι η θέση της Σερβίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν απολύτως σαφής από την αρχή της σύγκρουσης και πρόσθεσε ότι παρέμεινε αμετάβλητη και βασίζεται στον σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου.

«Όσο αναξιόπιστες κι αν είναι αυτές οι αρχές σήμερα, τις τηρούμε σταθερά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή γιατί επίσης βασιζόμαστε στο διεθνές δίκαιο και δεν το εγκαταλείπουμε όταν πρόκειται για το δικό μας ανοιχτό ζήτημα που αφορά το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια», δήλωσε ο Ντάτσιτς σε συνέδριο για τη θέση της Σερβίας στην ευρωατλαντική κοινότητα, που διοργανώθηκε από το Ευρωατλαντικό Συμβούλιο της Σερβίας.

Η Σερβία αναγνωρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, είπε ο Ντάτσιτς, σημειώνοντας ότι η θέση παρέμεινε αμετάβλητη εδώ και οκτώ χρόνια.

Είπε ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας είναι η "ύψιστη αρχή" του διεθνούς δικαίου για τη Σερβία όχι μόνο όσον αφορά την Ουκρανία, αλλά και όταν πρόκειται για το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια.

«Επειδή παλεύουμε ενάντια στις διεθνείς αναγνωρίσεις του «Κοσόβου» εδώ και 14 χρόνια, καθώς πιστεύουμε βαθιά πως αυτές οι αναγνωρίσεις όχι μόνο παραβίασαν την κυριαρχία της Σερβίας, αλλά και καταπάτησαν έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες της διατήρησης της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας», είπε ο Ντάτσιτς.

Η Σερβία δε θα εισέλθει στη σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και θα παραμείνει προσηλωμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Βουλίν προτρέποντας πρώτα να ανακληθεί η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, να ζητηθεί συγγνώμη για τα θύματα των βομβαρδισμών του 1999 και να υπάρξει δέσμευση για τη διόρθωση των λαθών κατά της χώρας.

Ο Βούλιν σημείωσε με νόημα ότι η Σερβία δε θα γίνει το πεζικό του ΝΑΤΟ ώστε να έρθει σε σύγκρουση με τη Ρωσία.  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail