Θα απαντήσουν Μητσοτάκης - Αναστασιάδης;

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Στις 13 Ιουνίου 2022 ο απερχόμενος πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι, παραχώρησε στην Καθημερινή συνέντευξη και συγκρατώ τα παρακάτω κορυφαία σημεία:

Καμία χώρα δεν πρέπει να βασίζεται στον ένα ή τον άλλο φίλο για να την υπερασπιστεί σε μια περίοδο κρίσης, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για αποτροπή.

Καμία χώρα δεν πρέπει να αναθέτει σε άλλους την ασφάλειά της.

Δώδεκα χρόνια δαπανήθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό στον EastMed, δεν νομίζω ότι έχουμε άλλα δέκα χρόνια για να συζητήσουμε το έργο EastMed.

Ο αγωγός Eastern Mediterranean ή απλά EastMed, είναι ένας υπεράκτιος/χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου και ο οποίος θα σύνδεε τους ενεργειακούς πόρους φυσικού αερίου, στην Ανατολική Μεσόγειο με την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω της Κύπρου και του Ισραήλ.

Στις 2 Ιανουαρίου 2020 υπογράφηκε συμφωνία στην Αθήνα από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Στις 19 Ιουλίου 2020 η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία, επιτρέποντας στις υπογράφοντες χώρες να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του αγωγού έως το 2025.

Όμως, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας.

Η ανθελληνική κυβέρνηση των “Δημοκρατικών” στις ΗΠΑ με Πρόεδρο τον φιλότουρκο Τζο Μπάιντεν, είχε αποσύρει την υποστήριξη και έτσι είναι πολύ πιθανό ο χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου να ακυρωθεί και να αντικατασταθεί με μια πιο οικονομικά βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή σύνδεση (;;;) μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας (;;;)!

Σε συζήτηση περί του θέματος, αλλά και της πιθανής διάλυσης της Τουρκίας, λόγω άκρατου πληθωρισμού και επιφαινόμενης οικονομικής κατάρρευσης, με εξέχουσα πηγή μας, μάς κατέθεσε την παρακάτω άποψη:

«Ανέκαθεν υποστήριζα και επιμένω να υποστηρίζω, ότι το Εβραϊκό κεφάλαιο της Τουρκίας, υποστηρίζει και στηρίζει την Τουρκία, εργάζεται δε για την ματαίωση του αγωγού EastMed…

Μάλιστα ο μεγαλύτερος οδηγός και προπομπός ενός επικείμενου διαμελισμού της Τουρκίας, θα είναι η αναχώρηση του Εβραϊκού κεφαλαίου από την Τουρκία, τουλάχιστον εκείνου που στηρίζει ανέκαθεν, την τουρκική οικονομία, αλλά και την εξωτερική πολιτική της.

Για όσο αυτό δεν συμβαίνει, διαμελισμός της Τουρκίας, γιοκ! Ας το αντιληφθούν όλοι, μα όλοι!».

Ωστόσο, η εξέχουσα πηγή μας, μας έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:

«Στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν με τον ομόλογό του της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ενώπιον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν;

Σε αυτήν την συνάντηση, ζήτησε ο Ερντογάν από τον Αναστασιάδη να συναντηθούν για ευρεία συζήτηση στα Κατεχόμενα;

Την οποία αρνήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, αντιπροτείνοντας η συνάντηση αυτή να γίνει στο Παρίσι;

Προωθείται από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς στην Ελλάδα κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον Επίτροπο της ΕΕ Μαργαρίτη Σχοινά, ώστε να προωθηθεί η “Συμφωνία Πρεσπών του Αιγαίου”, από το Καστελόριζο, την Ρόδο και την Κρήτη, με συμμετοχή της Τουρκίας στον αμύθητο πλούτο του Αιγαίου μας;

Συμφωνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν αλληλοαναγνώριση του Τουρκολυβικού Συμφώνου και του Ελληνοαιγυπτιακού αντίστοιχου;».

Δυστυχώς εμείς δεν γνωρίσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα της πηγής μας! Θα μπορούσαν όμως να απαντήσουν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αναστασιάδης! Θα απαντήσουν; Τι πιστεύετε;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail