Η Ρωσία απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει την «αεροπορική του επίθεση» κατά της Συρίας

Freepen.gr - Το Ισραήλ πραγματοποίησε ακόμη ένα χτύπημα στη συριακή ακτή αυτό το Σαββατοκύριακο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες τραυμάτισε δύο άμαχους. Η Ρωσία έχει γίνει πιο δυναμική στις καταγγελίες της για αυτά τα χτυπήματα που σημειώνονται σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση σε διάφορες περιοχές της Συρίας, ειδικά γύρω από τη Δαμασκό τα τελευταία χρόνια.

Η Ρωσία καταδίκασε τη Δευτέρα τις τελευταίες και άλλες πρόσφατες επιθέσεις ως «κατηγορηματικά απαράδεκτες» και ζήτησε να σταματήσουν αμέσως . Κατά τα πρώτα χρόνια των ισραηλινών επιθέσεων που σχεδόν πάντα ισχυρίζονταν ότι στόχευαν «ιρανικά περιουσιακά assets», η Ρωσία παρέμεινε σχετικά ήσυχη.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε: «Καταδικάζουμε σθεναρά τέτοιες ανεύθυνες ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία της Συρίας και τους βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και απαιτούμε την άνευ όρων παύση τους». Επίσης, η συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε, όπως αποκάλεσε, την «αεροπορική επίθεση» του Ισραήλ.

Παρά τις κυριολεκτικά εκατοντάδες τέτοια χτυπήματα, δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης αναγνώρισαν την επίθεση του Σαββάτου ως σπάνια:

Το σχετικά σπάνιο πλήγμα κατά τη διάρκεια της ημέρας το Σάββατο είχε στόχο μια περιοχή κοντά στη συριακή πόλη al-Hamidiyah, νότια της Tartus, όπου βρίσκεται η κύρια ναυτική βάση της Ρωσίας στην περιοχή. Δύο άμαχοι τραυματίστηκαν και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αστικές υποδομές, ανέφερε η Μόσχα.

Πηγές του συριακού κράτους αναφέρουν ότι στο στόχαστρο της επίθεσης έγιναν "πτηνοτροφεία". Ωστόσο, πηγές τόσο της ισραηλινής όσο και της συριακής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι ένα φορτίο όπλων καθ' οδόν προς τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο χτυπήθηκε.

«Επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA ανέφερε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν το Σάββατο από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, δυτικά της πόλης Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου, στη συριακή πόλη al-Hamidiyah, νότια της Tartus" περιγράφουν οι Times of Israel.

Ενώ η Ρωσία προμήθευσε τη Συρία με αντιαεροπορικά συστήματα και πυραύλους και είχε επίσης ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη Συρία για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση Άσαντ από τη στρατιωτική της επέμβαση το 2015 μετά από πρόσκληση της Δαμασκού, δεν ενήργησε ποτέ κατά των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Το Ισραήλ από την πλευρά του, προσπάθησε να μείνει κάπως στο περιθώριο του πολέμου της Ουκρανίας, αρνούμενο να στείλει στρατιωτικό υλικό μεγάλης σημασίας παρά την προτροπή της Ουάσιγκτον. Πολύ πιθανό, το Ισραήλ φοβάται ότι ο οπλισμός των Ουκρανών με οποιονδήποτε σημαντικό τρόπο θα ενθάρρυνε τη Ρωσία στη Συρία να δράσει κατά των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών.
 
* πληροφορίες zerohedge.com
 
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail