Οι συνέπειες της ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας κι Ουκρανίας

Στις 29 Ιουνίου, η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν αιχμαλώτους πολέμου. Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε κοντά στο χωριό Kamenskoye, περίπου 46 χιλιόμετρα από τη Zaporizhzhya. Πραγματοποιήθηκε με αναλογία ένας αντί ενός.

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. Η Μόσχα, συγκεκριμένα, παρέδωσε στο Κίεβο 95 στρατιώτες που παραδόθηκαν στο έδαφος του εργοστασίου Azovstal, συμπεριλαμβανομένων 43 στρατιωτών του συντάγματος Azov.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, 47 πολίτες της DPR αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσε ο διαμεσολαβητής της DPR.

Μεταξύ των Ρώσων αιχμαλώτων που ανταλλάχθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν αρκετοί αξιωματικοί και δύο πιλότοι, καθώς οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν εξαιρετικά απρόθυμες να εγκαταλείψουν στρατιωτικό προσωπικό με εμπειρία μάχης.

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών με μαχητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) πραγματοποιήθηκε με απευθείας οδηγίες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρίστηκε στις 30 Ιουνίου ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ένα από τα ουκρανικά κανάλια έδειξε τη διαδικασία ανταλλαγής, βιντεοσκοπώντας Ουκρανούς αιχμαλώτους να εκφράζουν τα θετικά τους συναισθήματα.

Και οι δύο πλευρές υποστήριξαν ότι οι ανταλλασσόμενοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σοβαρά και χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι δε φάνηκαν να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Όμως η ανταλλαγή μελών των ουκρανικών ναζιστικών μονάδων από το ρωσικό στρατό εξελίχθηκε σε πολιτική αποτυχία της ρωσικής πλευράς.

Η Μόσχα είχε προηγουμένως δηλώσει πως οι μαχητές του ουκρανικού συντάγματος Azov και άλλων ναζιστικών σχηματισμών δε θα αντιμετωπίζονται όπως οι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Σύμφωνα με διάφορους ισχυρισμούς του ρωσικού στρατού, θα έπρεπε να δικαστούν και δε θα ανταλλάσσονταν.

Ωστόσο, μερικοί εξ αυτών ανταλλάχθηκαν.

Τους τελευταίους μήνες, κατέστη σαφές ότι η ρωσική στρατιωτική και πολιτική διοίκηση αποφάσισε να χωρίσει τους Ουκρανούς Ναζί σε «καλούς» και «κακούς», κάτι που είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στο ηθικό των Ρώσων στρατιωτικών που πολεμούν τους Ουκρανούς εθνικιστές στο μέτωπο, καθώς επίσης κλόνισε το επίπεδο υποστήριξης για τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Έτσι, οι δηλωμένοι στόχοι της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, που περιελάμβανε την «αποναζιστικοποίηση», δε γίνονται πλέον σεβαστοί.

Η ανταλλαγή στρατευμάτων δείχνει ότι παρά τις σκληρές μάχες, η Ρωσία και η Ουκρανία εξακολουθούν να έχουν την αξιοπρέπεια να διεξάγουν πόλεμο σύμφωνα με ορισμένους κανόνες. Επιπλέον, η ανταλλαγή έγινε σωστά και δε διαταράχθηκε.

Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου είναι περισσότεροι από 6 χιλιάδες στρατιώτες. Σύμφωνα με δηλώσεις της Ουκρανίας που εκδόθηκαν στις αρχές Μαΐου, ο στρατός του Κιέβου είχε έως και 500-600 περισσότερους Ρώσους αιχμαλώτους, ορισμένοι από τους οποίους ήταν στρατιώτες των DPR και LPR. Κρίνοντας από τις πιο πρόσφατες ανταλλαγές, περισσότερο από το ένα τρίτο αυτού του αριθμού έχει ήδη ανταλλαγεί τους τελευταίους δύο μήνες.

* πληροφορίες southfront.org


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail