Στο 175,6% έφτασε ο ανεπίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία - Έκρηξη τιμών σε τρόφιμα και ποτά

Freepen.gr - Ο ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας επεκτάθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, καθώς οι τιμές των τροφίμων σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 78,6% τον περασμένο μήνα από 73,5% το Μάιο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TÜİK). Η τιμή των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών εκτινάχθηκε κατά 93,9% ετησίως.

Ο ανεπίσημος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή, που υπολογίστηκε από μια ομάδα ακαδημαϊκών με πολύ παρόμοια κριτήρια με το TÜİK, ανέβηκε στο 175,6%. Οι περισσότεροι Τούρκοι, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν πιστεύουν τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό, όπως έδειξαν δημοσκοπήσεις.

Ο τουρκικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον περασμένο χρόνο αφού η κεντρική τράπεζα, ενεργώντας κατόπιν εντολής του Ερντογάν, ξεκίνησε ένα ξεφάντωμα μείωσης επιτοκίων παρά την άνοδο των τιμών που προκλήθηκε εν μέρει από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τα παγκόσμια προβλήματα εφοδιασμού. Οικονομολόγοι και επιχειρηματικοί όμιλοι ζήτησαν από την κεντρική τράπεζα να αναστρέψει την πορεία της και να αυξήσει τα επιτόκια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail