Δρ. Volodymyr & Mr. Zelensky: Η σκοτεινή πλευρά του Ουκρανού προέδρου

Ο Ελβετός βουλευτής και πρώην αρχισυντάκτης της Tribune de Genève, Guy Mettan, ζωγραφίζει ένα πορτρέτο του ακροβάτη που παίζει το ρόλο του προέδρου της Ουκρανίας. Δείχνει πώς αυτός ο δημόσιος διασκεδαστής έγινε σύμμαχος των Μπαντεριστών και τους έστησε μια δικτατορία.

Guy Mettan - voltairenet.org / Παρουσίαση Freepen.gr

"Héros de la liberté", "Hero of Our Time", "Der Unbeugsame", "Ο απίθανος ουκρανός ήρωας που αψήφησε τον Πούτιν και τον Ενωμένο κόσμο", "Zelensky, Ουκρανία στο αίμα": τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι ηγέτες δεν ξέρουν πλέον τι υπερθετικά πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να τραγουδήσουν τα εύσημα του Ουκρανού προέδρου, τόσο γοητευμένοι είναι από την «καταπληκτική ανθεκτικότητα» του κωμικού που μεταμορφώθηκε ως εκ θαύματος σε «πολέμαρχο» και «σωτήρα της δημοκρατίας».

Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους έγινε πρωτοσέλιδο, ανοίγοντας τις ειδήσεις, εγκαινίασε το Φεστιβάλ των Καννών, παρενοχλούσε κοινοβούλια, συγχαίρει και νουθετεί τους συναδέλφους του αρχηγούς κρατών δέκα φορές πιο ισχυροί από αυτόν. Ευτυχία και τακτική αίσθηση που κανένας κινηματογραφικός ηθοποιός ή πολιτικός ηγέτης πριν από αυτόν δεν είχε γνωρίσει ποτέ.

Πώς μπορείς να μην πέσεις στα ξόρκια αυτού του απίθανου Μίστερ Μπιν που, αφού κατέκτησε το κοινό με τις γκριμάτσες και τις υπερβολές του (π.χ. περπατώντας γυμνός σε ένα μαγαζί και μιμούμενος έναν πιανίστα που έπαιζε με το φύλο του), μπόρεσε να αλλάξει τις ατάκες του και βαρετά λογοπαίγνια για ένα γκριζοπράσινο μπλουζάκι, ένα μούσι μιας εβδομάδας και λόγια γεμάτα σοβαρότητα για να γαλβανίσει τα στρατεύματά του που πολιορκήθηκαν από την κακιά ρωσική αρκούδα;

Από τις 24 Φεβρουαρίου, ο Volodymyr Zelensky έχει αναμφισβήτητα αποδειχθεί ότι είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος καλλιτέχνης στη διεθνή πολιτική. Όσοι είχαν παρακολουθήσει την καριέρα του ως κωμικός δεν εξεπλάγησαν γιατί γνώριζαν την έμφυτη αίσθηση του αυτοσχεδιασμού, τις μιμητικές του ικανότητες και το θράσος του στην υποκριτική. Ο τρόπος με τον οποίο έκανε εκστρατεία και νίκησε σκληρούς αντιπάλους όπως ο πρώην πρόεδρος Ποροσένκο σε λίγες εβδομάδες μεταξύ 31 Δεκεμβρίου 2018 και 21 Απριλίου 2019, κινητοποιώντας την ομάδα παραγωγής του και γενναιόδωρους ολιγάρχες δωρητές, είχε ήδη αποδείξει την έκταση των ταλέντων του. Έμενε όμως να μεταμορφωθεί αυτό που μέχρι τότε ήταν δοκιμαστικό [εννοεί ότι υποδύθηκε τον πρόεδρο σε σίριαλ]. Αυτό έχει πλέον γίνει.

ΤΑΛΕΝΤΟ ΓΙΑ ΔΙΠΛΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ

Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά, το μπροστινό μέρος σπάνια μοιάζει με τα παρασκήνια. Τα φώτα της δημοσιότητας κρύβουν περισσότερα από όσα δείχνουν. Και εδώ η εικόνα είναι λιγότερο από αστρική: τόσο τα επιτεύγματά του ως αρχηγός κράτους όσο και η απόδοσή του ως υπερασπιστής της δημοκρατίας αφήνουν πολλά περιθώρια.

Το ταλέντο του Ζελένσκι για διπλές σχέσεις θα φανεί αμέσως μόλις εκλεγεί. Υπενθυμίζουμε ότι εξελέγη με ποσοστό 73,2% των ψήφων, υποσχόμενος να βάλει τέλος στη διαφθορά, να οδηγήσει την Ουκρανία στο δρόμο της προόδου και του πολιτισμού και κυρίως να συνάψει ειρήνη με το ρωσόφωνο Ντονμπάς. Μόλις εξελέγη, πρόδωσε όλες τις υποσχέσεις του με τόσο άκαιρο ζήλο που η δημοτικότητά του έπεσε στο 23% τον Ιανουάριο του 2022, σε σημείο να ξεπεραστεί από τους δύο βασικούς του αντιπάλους.

Από τον Μάιο του 2019, για να ικανοποιήσει τους ολιγάρχες χορηγούς του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ξεκινά ένα τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης γης που καλύπτει 40 εκατομμύρια εκτάρια καλής γεωργικής γης με το πρόσχημα ότι το μορατόριουμ στις πωλήσεις γης θα κόστιζε δισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας. Στον απόηχο των προγραμμάτων «αποκομμωτισμού» και «απορωσοποίησης» που ξεκίνησαν από το φιλοαμερικανικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2014, ξεκινά μια τεράστια επιχείρηση ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων, δημοσιονομική λιτότητα, απορρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας και διάλυση των συνδικάτων, εξοργίζοντας την πλειοψηφία των Ουκρανών που δεν είχαν καταλάβει τι εννοούσε ο υποψήφιος τους με τον όρο «πρόοδος», «δυτικισμός» και «ομαλοποίηση» της ουκρανικής οικονομίας. Σε μια χώρα που το 2020 είχε κατά κεφαλήν εισόδημα 3.726 δολάρια έναντι 10.126 δολαρίων για τον Ρώσο αντίπαλο, ενώ το 1991 το μέσο εισόδημα της Ουκρανίας ξεπερνούσε αυτό της Ρωσίας, η σύγκριση δεν είναι κολακευτική. Και είναι κατανοητό πως οι Ουκρανοί δεν επικρότησαν αυτή την πολλοστή νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση.

Όσον αφορά την πορεία προς τον πολιτισμό, θα λάβει τη μορφή ενός άλλου διατάγματος το οποίο, στις 19 Μαΐου 2021, διασφαλίζει την κυριαρχία της ουκρανικής γλώσσας και απαγορεύει τα ρωσικά από όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, τις διοικήσεις, τα σχολεία και τις επιχειρήσεις, προς ικανοποίηση των εθνικιστών και κατάπληξη του ρωσόφωνου λαού στα νοτιοανατολικά της χώρας.

ΕΝΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΔΡΑΠΕΤΗΣ

Το ιστορικό της διαφθοράς δεν είναι καλύτερο. Το 2015, ο Guardian εκτίμησε ότι η Ουκρανία ήταν η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη. Το 2021, η Transparency International, μια δυτική ΜΚΟ με έδρα το Βερολίνο, κατέταξε την Ουκρανία στην 122η θέση στον κόσμο για τη διαφθορά, κοντά στην περιφρονημένη Ρωσία (136η). Δεν είναι λαμπρό για μια χώρα που περνά για ένα παράδειγμα αρετής απέναντι στους Ρώσους βαρβάρους. Η διαφθορά είναι παντού, στα υπουργεία, τις διοικήσεις, τις δημόσιες εταιρείες, το κοινοβούλιο, την αστυνομία, ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης κατά της Διαφθοράς σύμφωνα με την Kyiv Post! Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις δικαστές να κυκλοφορούν με Porsche, παρατηρούν οι εφημερίδες.

Ο κύριος χορηγός του Zelensky, Ihor Kolomoïsky, ο οποίος ζει στη Γενεύη όπου έχει πολυτελή γραφεία με θέα στο λιμάνι, δεν είναι ο λιγότερος από αυτούς τους ολιγάρχες που επωφελούνται από την επικρατούσα διαφθορά: στις 5 Μαρτίου 2021, ο Anthony Blinken, ο οποίος πιθανώς δεν είχε άλλη επιλογή, ανακοίνωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία και του απαγόρευσε την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω «εμπλοκής σε σημαντική διαφθορά». Είναι αλήθεια ότι ο Kolomoysky κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κρατική Privatbank. Συμπτωματικά, ο καλός Ihor ήταν και ο βασικός μέτοχος της εταιρείας συμμετοχών πετρελαίου Burisma, η οποία απασχολούσε τον γιο του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, για μια μέτρια αποζημίωση 50.000 δολαρίων το μήνα και η οποία βρίσκεται τώρα υπό έρευνα από τον εισαγγελέα του Ντέλαγουερ. Μια σοφή προφύλαξη: ο Kolomoisky, ο οποίος έχει γίνει persona non grata στο Ισραήλ και είναι πρόσφυγας στη Γεωργία σύμφωνα με ορισμένους μάρτυρες, δεν είναι πιθανό να εμφανιστεί στο προσκήνιο.

Αυτός είναι ο ίδιος ο Kolomoïsky, ο οποίος ήταν βασικός παράγοντας στην πρόοδο της Ουκρανίας και που έκανε ολόκληρη την καριέρα του Zelensky ως ηθοποιού και που εμπλέκεται στην υπόθεση Pandora Papers που αποκαλύφθηκε από τον Τύπο τον Οκτώβριο του 2021. Αυτές οι εφημερίδες αποκάλυψαν ότι από το 2012, το τηλεοπτικό κανάλι 1+1 που ανήκε στον ολιγάρχη είχε πληρώσει τουλάχιστον 40 εκατομμύρια δολάρια στον σταρ του Ζελένσκι και ότι ο τελευταίος, λίγο πριν εκλεγεί πρόεδρος και με τη βοήθεια της στενής φρουράς του Κρίβι Ριχ – των δύο αδελφών Σεφίρ, ένα από τους οποίους είναι ο συγγραφέας των σεναρίων του Zelensky και ο άλλος ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας και ο παραγωγός και ιδιοκτήτης της εταιρείας κοινής παραγωγής τους Kvartal 95 – είχε μεταφέρει με σύνεση σημαντικά ποσά σε offshore λογαριασμούς που είχαν ανοίξει στο όνομα της συζύγου του, ενώ απέκτησε τρία αδήλωτα διαμερίσματα στο Λονδίνο έναντι του ποσού των 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή η γεύση του «υπηρέτη του λαού» (έτσι λέγεται η τηλεοπτική του σειρά και το πολιτικό του κόμμα) για μη προλεταριακή άνεση επιβεβαιώνεται από μια φωτογραφία που εμφανίστηκε για λίγο στα κοινωνικά δίκτυα και διαγράφηκε αμέσως από ελεγκτές γεγονότων κατά του συνόλου, που τον έδειξε να χαλαρώνει σε ένα τροπικό παλάτι με μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια τη νύχτα όταν υποτίθεται ότι περνούσε τις χειμερινές του διακοπές σε ένα λιτό χιονοδρομικό κέντρο στα Καρπάθια.

Η τέχνη της φορολογικής βελτιστοποίησης και η επιμελής σχέση με αμφιλεγόμενους ολιγάρχες δεν συνηγορούν υπέρ μιας άνευ όρων προεδρικής δέσμευσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ούτε το γεγονός ότι προσπάθησε να απομακρύνει τον ενοχλητικό πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Oleksandr Tupytskyi, και τον διόρισε πρωθυπουργό αφού ο προκάτοχός του, Oleksyi Goncharuk, έφυγε από το αξίωμα λόγω σκανδάλου, ένας άγνωστος που ονομαζόταν Denys Chmynal, αλλά είχε την αξία της διαχείρισης ενός από τα εργοστάσια του πλουσιότερου ανθρώπου της χώρας, του Rinat Akhmetov, ιδιοκτήτη του περίφημου εργοστασίου Azovstal, του τελευταίου καταφυγίου των ηρωικών αγωνιστών της ελευθερίας του τάγματος Azov. Μαχητές που έκαναν τατουάζ στα χέρια, το λαιμό, την πλάτη ή το στήθος τους που δοξάζουν τον Wolfsang της Μεραρχίας SS Das Reich, φράσεις από τον Αδόλφο Χίτλερ ή σβάστικες, όπως φαίνεται στα αμέτρητα βίντεο που κυκλοφόρησαν οι Ρώσοι μετά την παράδοσή τους.

ΟΜΗΡΟΣ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΖΟΦ

Γιατί η προσέγγιση του φανταχτερού Volodymyr με τους πιο ακραίους εκπροσώπους της ουκρανικής εθνικιστικής δεξιάς δεν είναι το λιγότερο από τα παράξενα του Δρ. Zelensky. Αυτή η συνενοχή αρνήθηκε αμέσως με τη μεγαλύτερη βία από τον δυτικό Τύπο, ο οποίος την έκρινε σκανδαλώδη λόγω της ξαφνικά ανακαλυφθείσας εβραϊκής καταγωγής του προέδρου. Πώς θα μπορούσε ένας Εβραίος πρόεδρος να συμπάσχει τους νεοναζί, που παρουσιάζονται ως μια μικρή μειοψηφία ξένων; Δεν πρέπει να αποδώσει κανείς τα εύσημα στην επιχείρηση «αποναζιστικοποίησης» του Βλαντιμίρ Πούτιν…

Κι όμως τα γεγονότα είναι πεισματικά και κάθε άλλο παρά ασήμαντα.

Είναι βέβαιο ότι ο Ζελένσκι προσωπικά δεν ήταν ποτέ κοντά στη νεοναζιστική ιδεολογία ή ακόμα και στην ουκρανική εθνικιστική ακροδεξιά. Η εβραϊκή του καταγωγή, έστω και σχετικά απομακρυσμένη και δεν είχε προβληθεί ποτέ πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, προφανώς αποκλείει κάθε αντισημιτισμό από την πλευρά του. Αυτή η προσέγγιση λοιπόν δεν προδίδει συγγένεια αλλά είναι θέμα κοινότοπου λόγου ύπαρξης και ένα καλά κατανοητό μείγμα πραγματισμού και ενστίκτου για φυσική και πολιτική επιβίωση.

Πρέπει να επιστρέψουμε στον Οκτώβριο του 2019 για να κατανοήσουμε τη φύση της σχέσης μεταξύ του Ζελένσκι και της ακροδεξιάς. Και πρέπει να καταλάβετε ότι αυτοί οι ακροδεξιοί σχηματισμοί, ακόμα κι αν ζυγίζουν μόνο το 2% του εκλογικού σώματος, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα με υψηλά κίνητρα και καλά οργανωμένα άτομα που είναι διασκορπισμένα σε πολυάριθμες ομάδες και κινήματα, εκ των οποίων το σύνταγμα Αζόφ (συνιδρυτής και χρηματοδότησης ήδη από το 2014 ο Kolomoysky) είναι μόνο το πιο γνωστό. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν οι οργανώσεις Aïdar, Dnipro, Safari, Svoboda, Pravy Sektor, C14 και National Corps για να ολοκληρωθούν.

Το C14, που πήρε το όνομά του από τον αριθμό των λέξεων στη φράση του Αμερικανού νεοναζί Ντέιβιντ Λέιν («Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και ένα μέλλον για τα λευκά παιδιά»), είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά στο εξωτερικό, αλλά φοβάται περισσότερο για τη ρατσιστική του βία στην Ουκρανία. Όλες αυτές οι ομάδες συγχωνεύτηκαν λίγο πολύ στον ουκρανικό στρατό και την εθνική φρουρά με πρωτοβουλία του ηγέτη τους, πρώην υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος κυβέρνησε τον ουκρανικό μηχανισμό ασφαλείας από το 2014 έως το 2021. Είναι αυτοί που ο Ζελένσκι αποκαλεί «βετεράνους». από το φθινόπωρο του 2019.

Λίγους μήνες μετά την εκλογή του, ο νεαρός πρόεδρος πήγε στο Ντονμπάς για να προσπαθήσει να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση και να επιβάλει τις συμφωνίες του Μινσκ που υπέγραψε ο προκάτοχός του. Οι ακροδεξιές δυνάμεις, που βομβαρδίζουν τις πόλεις Ντόνετσκ και Λούγκανσκ από το 2014 με κόστος δέκα χιλιάδες θανάτους, τον υποδέχονται με τη μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα επειδή είναι καχύποπτοι με αυτόν τον «ειρηνιστή» πρόεδρο. Διεξάγουν μια ανελέητη εκστρατεία κατά της ειρήνης υπό το σύνθημα «Όχι παράδοση». Σε ένα βίντεο, ένας χλωμός Ζελένσκι τους παρακαλεί: «Είμαι ο πρόεδρος αυτής της χώρας. Είμαι 41 ετών. Δεν είμαι χαμένος. Έρχομαι σε εσάς και σας λέω: αφήστε τα όπλα». Το βίντεο κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα και ο Ζελένσκι έγινε αμέσως στόχος εκστρατείας μίσους. Αυτό θα είναι το τέλος της επιθυμίας του για ειρήνη και την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Λίγο μετά από αυτό το περιστατικό, έλαβε χώρα μια μικρή αποχώρηση των εξτρεμιστικών δυνάμεων και στη συνέχεια ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε σοβαρά.

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ

Το πρόβλημα είναι ότι ο Ζελένσκι όχι μόνο έχει ενδώσει στον εκβιασμό τους, αλλά εντάσσεται μαζί τους στην εθνικιστική τους σταυροφορία. Μετά την αποτυχημένη αποστολή του το Νοέμβριο του 2019, δέχεται αρκετούς ακροδεξιούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Yehven Taras, του αρχηγού της C14, ενώ ο πρωθυπουργός του βρίσκεται δίπλα στον Andryi Medvedko, μια νεοναζιστική φιγούρα που είναι ύποπτη για φόνο. Υποστηρίζει επίσης τον ποδοσφαιριστή Zolzulya εναντίον Ισπανών οπαδών που τον κατηγορούν ότι είναι Ναζί λόγω της δηλωμένης υποστήριξής του στον Stepan Bandera, τον εθνικιστή ηγέτη που συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου (και με τη CIA μετά τον πόλεμο) και συμμετείχε στο εβραϊκή Ολοκαύτωμα.

Η συνεργασία με τους εθνικιστές ριζοσπάστες είναι καθιερωμένη. Το Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο Ζελένσκι διόρισε τον υπερεθνικιστή Pravy Sektor Dmytro Yarosh ως ειδικό σύμβουλο του αρχιστράτηγου του ουκρανικού στρατού και, από τον Φεβρουάριο του 2022, ως επικεφαλής του Εθελοντικού Στρατού, ασκεί τρόμο στα μετόπισθεν. Ταυτόχρονα, διόρισε τον Oleksander Poklad, με το παρατσούκλι «ο στραγγαλιστής» λόγω του γούστου του για βασανιστήρια, ως επικεφαλής της μονάδας αντικατασκοπείας της SBU. Το Δεκέμβριο, δύο μήνες πριν από τον πόλεμο, ήταν η σειρά ενός άλλου ηγέτη του Pravy Sektor, του διοικητή Dmytro Kotsuybaylo, να ανταμειφθεί με τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας», ενώ, μια εβδομάδα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, ο Zelensky αντικατέστησε τον περιφερειακό κυβερνήτη της Οδησσού με τον Maksym Marchenko, διοικητή του υπερεθνικιστικού τάγματος Aïdar.

Θέλετε να κατευνάσουν την ακροδεξιά δίνοντάς τους θέσεις; Κοινός υπερπατριωτισμός; Ή μια απλή σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ μιας νεοφιλελεύθερης, ατλαντικής, φιλοδυτικής δεξιάς και μιας εθνικιστικής ακροδεξιάς που ονειρεύεται να συντρίψει τους Ρώσους και να «ηγηθεί των λευκών φυλών του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία ενάντια στους Untermenschen με καθοδήγηση των σημιτών». σύμφωνα με τα λόγια του πρώην βουλευτή Andryi Biletsky, αρχηγού του Εθνικού Σώματος; Δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς κανένας δημοσιογράφος δεν έχει τολμήσει να κάνει αυτή την ερώτηση στον Ζελένσκι.

Αυτό που δεν αμφισβητείται, ωστόσο, είναι η ολοένα και πιο αυταρχική, ακόμη και εγκληματική, μετατόπιση του ουκρανικού καθεστώτος. Τόσο πολύ που οι ζηλωτές του θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές πριν προτείνουν το είδωλό τους για το Νόμπελ Ειρήνης. Ενώ τα μέσα ενημέρωσης κοιτάζουν αντίθετα, μια πραγματική εκστρατεία εκφοβισμού, απαγωγών και εκτελέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον τοπικών και εθνικών εκλεγμένων αξιωματούχων που είναι ύποπτοι για πράκτορες των Ρώσων ή για συνεννόηση με τον εχθρό επειδή θέλουν να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Ένας προδότης λιγότερος στην Ουκρανία! Βρέθηκε σκοτωμένος και δικάστηκε από το λαϊκό δικαστήριο!». Έτσι ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, Άντον Γκερασένκο, ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Telegram τη δολοφονία του Βολοντίμιρ Στροκ, δημάρχου και πρώην βουλευτή της μικρής πόλης της Κρεμνίνας. Υποπτευόμενος ότι συνεργάστηκε με τους Ρώσους, απήχθη και βασανίστηκε πριν τον εκτελέσουν. Στις 7 Μαρτίου, ο δήμαρχος του Gostomel σκοτώθηκε επειδή είχε προσπαθήσει να διαπραγματευτεί έναν ανθρωπιστικό διάδρομο με τον ρωσικό στρατό. Στις 24 Μαρτίου, ο δήμαρχος του Κουπιάνσκ ζήτησε από τον Ζελένσκι να απελευθερώσει την κόρη του, η οποία είχε απαχθεί από πράκτορες της SBU. Την ίδια ώρα, ένας από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές βρέθηκε νεκρός αφού κατηγορήθηκε για προδοσία από τα εθνικιστικά ΜΜΕ. Τουλάχιστον έντεκα δήμαρχοι έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που δεν κατέλαβαν ποτέ οι Ρώσοι…

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Όμως η καταστολή δεν σταματά εκεί. Έπληξε τα επικριτικά ΜΜΕ, που όλα έκλεισαν, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που διαλύθηκαν.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Ζελένσκι έκλεισε τρία κανάλια της αντιπολίτευσης που θεωρούνταν φιλορωσικά και υποτίθεται ότι ανήκουν στον ολιγάρχη Viktor Medvedchuk, το NewsOne, το Zik και το 112 Ukraine. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει αυτή την επίθεση στην ελευθερία του Τύπου, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας για την αντιμετώπιση της κακής επιρροής της Ρωσίας…». Τον Ιανουάριο του 2022, έναν μήνα πριν από τον πόλεμο, ο Nash έκλεισε. Μετά την έναρξη του πολέμου, το καθεστώς ξεκίνησε ένα κυνήγι για αριστερούς δημοσιογράφους, μπλόγκερ και σχολιαστές. Στις αρχές Απριλίου επλήγησαν και δύο δεξιά κανάλια. Channel 5 και Pryamiy. Ένα προεδρικό διάταγμα υποχρεώνει όλα τα κανάλια να εκπέμπουν έναν ενιαίο, φιλοκυβερνητικό τόνο φωνής, φυσικά. Πρόσφατα το κυνήγι μαγισσών επεκτάθηκε ακόμη και στον πιο δημοφιλή κριτικό μπλόγκερ της χώρας, τον Ουκρανό Ναβάλνι, Ανατόλι Σάρι, ο οποίος συνελήφθη στις 4 Μαΐου από τις ισπανικές αρχές μετά από αίτημα της ουκρανικής πολιτικής αστυνομίας. Οι επιθέσεις στον Τύπο είναι τουλάχιστον ισοδύναμες με αυτές του αυταρχικού Πούτιν, αλλά ποτέ δεν ακούστηκαν από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης…

Η εκκαθάριση ήταν ακόμη πιο σοβαρή για τα πολιτικά κόμματα. Αποδεκάτισε τους βασικούς αντιπάλους του Ζελένσκι. Την άνοιξη του 2021, το σπίτι του κύριου αντιπάλου, του Medvedchuk, που φέρεται ότι ήταν κοντά στον Πούτιν, λεηλατήθηκε και ο ιδιοκτήτης του τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Στις 12 Απριλίου, ο ολιγάρχης βουλευτής φυλακίστηκε βίαια σε μια άγνωστη τοποθεσία, φανερά ναρκωμένος, στερήθηκε επισκέψεων προτού προβληθεί στην τηλεόραση και προσφέρθηκε ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των υπερασπιστών του Azovstal, κατά παράβαση όλων των συμβάσεων της Γενεύης. Οι δικηγόροι του, απειλούμενοι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την υπεράσπιση του υπέρ κάποιου προσκείμενου στις υπηρεσίες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν ο Πέτρο Ποροσένκο, που ανέβαινε στις κάλπες, που κατηγορήθηκε για προδοσία. Στις 20 Δεκεμβρίου 2021, στις 3.07 μ.μ., ο επίσημος ιστότοπος της SBU τον κατέταξε ως ύποπτο για εγκλήματα προδοσίας και υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Ο πρώην πρόεδρος κατηγορήθηκε πως «εξάρτησε την ενέργεια της Ουκρανίας από τη Ρωσία και τους ηγέτες των ελεγχόμενων από τη Ρωσία ψευδοδημοκρατιών».

Στις 3 Μαρτίου, ακτιβιστές της Αριστεράς της Lizvizia δέχθηκαν επιδρομές από την SBU και δεκάδες φυλακίστηκαν. Στη συνέχεια, στις 19 Μαρτίου, η καταστολή έπληξε ολόκληρη την ουκρανική αριστερά. Με διάταγμα, απαγορεύτηκαν έντεκα αριστερά κόμματα: Κόμμα για τη ζωή, Αριστερή Αντιπολίτευση, Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας, Ένωση Αριστερών Δυνάμεων, Σοσιαλιστές, Κόμμα Sharyi, κ.α.

Άλλοι ακτιβιστές, bloggers και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συλλαμβάνονται και βασανίζονται, ο δημοσιογράφος Yan Taksyur, η ακτιβίστρια Elena Brezhnaya, ο μποξέρ MMA Maxim Ryndovskiy ή η δικηγόρος Elena Viacheslavova, της οποίας ο πατέρας απανθρακώθηκε μέχρι θανάτου στο πογκρόμ της 2ας Μαΐου 2014 στο Σώμα των Συνδικάτων της Οδησσού.

Για να συμπληρώσουμε αυτόν τον κατάλογο, θα πρέπει να αναφέρουμε τους άντρες και τις γυναίκες που τους έβγαλαν τα ρούχα και μαστιγώθηκαν δημόσια από τους εθνικιστές στους δρόμους του Κιέβου, οι Ρώσοι κρατούμενοι που ξυλοκοπήθηκαν και πυροβολήθηκαν στα πόδια πριν εκτελεστούν, ο στρατιώτης του οποίου το μάτι τρυπήθηκε πριν σκοτωθεί, τα μέλη της Γεωργιανής Λεγεώνας που εκτέλεσαν Ρώσους αιχμαλώτους σε χωριό κοντά στο Κίεβο, ενώ ο αρχηγός τους καυχιόταν ότι δεν έπιασε ποτέ αιχμαλώτους. Στο κανάλι της Ουκρανίας 24, ήταν ο επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας του στρατού που είπε ότι είχε δώσει εντολή «να ευνουχιστούν όλοι οι Ρώσοι άνδρες επειδή είναι υπάνθρωποι και χειρότεροι από τις κατσαρίδες». Τέλος, η Ουκρανία χρησιμοποιεί εκτενώς την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου από την εταιρεία Clearview για να εντοπίσει νεκρούς Ρώσους και να μεταδώσει τις φωτογραφίες τους στα ρωσικά κοινωνικά δίκτυα, γελοιοποιώντας τους…

Βραβευμένος με Όσκαρ ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν, καθώς υπάρχουν τόσα αποσπάσματα και βίντεο με φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τα στρατεύματα του υπερασπιστή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προεδρεύει στο πεπρωμένο της Ουκρανίας. Αλλά αυτό θα ήταν κουραστικό και αντιπαραγωγικό με μια κοινή γνώμη πεπεισμένη ότι αυτές οι βάρβαρες συμπεριφορές οφείλονται αποκλειστικά στους Ρώσους.

Γι' αυτό καμία ΜΚΟ δεν ανησυχεί, το Συμβούλιο της Ευρώπης σιωπά, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν ερευνά και οι οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου σιωπούν. Δεν άκουσαν καλά τι τους είπε ο ευγενικός Βολοντίμιρ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Μπούτσα στις αρχές Απριλίου: «Αν δεν βρούμε πολιτισμένη διέξοδο, ξέρετε τους ανθρώπους μας, θα βρουν μια απολίτιστη διέξοδο».

Το πρόβλημα της Ουκρανίας είναι ότι ο πρόεδρός της, θέλοντας ή μη, έχει παραχωρήσει την εξουσία σε εξτρεμιστές εσωτερικά και στον στρατό του ΝΑΤΟ εξωτερικά, προκειμένου να απολαύσει την ευχαρίστηση να λατρεύεται από πλήθη σε όλο τον κόσμο. Δεν ήταν αυτός που είπε σε έναν Γάλλο δημοσιογράφο στις 5 Μαρτίου, δέκα μέρες μετά τη ρωσική εισβολή: «Σήμερα, η ζωή μου είναι όμορφη. Πιστεύω ότι είμαι περιζήτητος. Νιώθω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό νόημα της ζωής μου: να είμαι επιθυμητός. Να νιώθεις ότι δεν αναπνέεις, περπατάς και τρως κάτι. Ζεις!»

Σας είπαμε: Ο Ζελένσκι είναι σπουδαίος ηθοποιός. Όπως και ο προκάτοχός του ως Dr. Jekill & Mr. Hide το 1932, του αξίζει να κερδίσει το Όσκαρ καλύτερου ανδρικού ρόλου της δεκαετίας. Αλλά όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με το καθήκον να ανοικοδομήσει τη χώρα του μετά από έναν πόλεμο, που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το 2019, η επιστροφή στην πραγματικότητα μπορεί να είναι δύσκολη.

Πηγές

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail