O «Ευρωπαϊκός πατριωτισμός» επιβάλλει διακοπή της συνεργασίας Ισπανίας-Τουρκίας στους εξοπλισμούς

Την ανάγκη για τερματισμό της συνεργασίας μεταξύ της Ισπανικής Κυβέρνησης και Τουρκίας στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών, έθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) στον Pedro Sánchez, Πρόεδρο της Ισπανικής Κυβέρνησης, σε κλειστή συνεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης αφού επαίνεσε την Κυβέρνηση της Ισπανίας για τις πρωτοβουλίες της σε θέματα κοινωνικής πολιτικής (π.χ. δικαιώματα γυναικών, εργασιακά θέματα), επικεντρώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, επιβάλλει την απεξάρτησή μας από την ρωσική ενέργεια, αλλά πρέπει να συνοδεύεται με ευρωπαϊκή αντιστάθμιση των δυσβάστακτων επιπτώσεων στις κοινωνίες μας και επιπλέον, θα πρέπει να προχωρήσουμε επιτακτικά στην αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων και πηγών ενέργειας (όπως στην Αν. Μεσόγειο), στο πλαίσιο της συμφωνημένης μετάβασης στην πράσινη οικονομία».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην συνάντηση του Προέδρου Sánchez με τον Πρόεδρο της Τουρκίας (Νοέμβριο 2021), όταν ανακοινώθηκε η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα συμπαραγωγής υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικών εξοπλισμών, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε τα εξής:

«Στην αρχική σας τοποθέτηση αναφερθήκατε σε υψηλά ιδανικά που συνεπαίρνουν κάθε Ευρωπαίο πολίτη και με έμφαση τονίσατε την ανάγκη για «Ευρωπαϊκό πατριωτισμό» με βάση τις κοινές μας αξίες και αρχές, όπως την ασφάλεια, την ελευθερία, την αλληλεγγύη, την δημοκρατία, το κράτος δικαίου, που πρέπει να καθοδηγούν τις πολιτικές μας. 

Λαμβάνοντας υπόψη την νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν ιδιαίτερα στην Αν. Μεσόγειο, που έχει εγερθεί και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής από ομολόγους σας, σκοπεύετε να αναθεωρήσετε τη συνεργασία σας με την Τουρκία, τουλάχιστον στον τομέα των εξοπλισμών υψηλής τεχνολογίας, στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού πατριωτισμού που ορθά έχετε αναδείξει;».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail