Μια ασφαλής ζώνη ή ένα βασίλειο για τους μισθοφόρους του ISIS

Freepen.gr - Το τουρκικό κράτος επαναλαμβάνει συνεχώς τη φράση «μια ασφαλής περιοχή», αλλά η χώρα που άρχισε να κατέχει το συριακό έδαφος από τον Αύγουστο του 2016 έχει αποδείξει ότι η ασφάλεια απουσιάζει παντού όπου παρευρίσκονται Τούρκοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι της.

Από το 2019, οι «Serê Kaniyê και το Girê Spî / Tal Abyad» έχουν μετατραπεί σε κέντρα εξάπλωσης μισθοφόρων, σε αντίθεση με αυτό που ονομάζεται «ασφαλής ζώνη», σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τοπικών και διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επίσημων φορέων που εργάζονται στο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναγκαστική μετακίνηση και δημογραφική αλλαγή

Μια στατιστική για μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Synergy Association for Victims, δείχνει ότι οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους κατοχής, οι οποίες εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της κατοχής του στις πόλεις "Serê Kaniyê και Girê Spî / Tal Abyad", εκτόπισαν 175.000 ανθρώπους, η πλειοψηφία των οποίων ζει σήμερα σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στη ΒΑ Συρία. Τα στατιστικά στοιχεία της ίδιας οργάνωσης δείχνουν πως η κατοχή έχει επηρεάσει πολύ τα δημογραφικά της περιοχής, για τους Κούρδους, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, μόνο 60 Κούρδοι είναι τώρα εκεί και 15 άνθρωποι Χριστιανοί. Με την έναρξη της κατοχής της περιοχής της Serêkaniyê, το τουρκικό κράτος κατοχής εγκατέστησε χιλιάδες οικογένειες μισθοφόρων του στα σπίτια των εκτοπισμένων, εκτός από την εγκατάσταση των οικογενειών των μισθοφόρων του ISIS σε αυτές τις πόλεις.

Καθημερινά εγκλήματα στα παρασκήνια της «ασφαλούς ζώνης»

Σύμφωνα με τον σύλλογο «433 άτομα συνελήφθησαν αυθαίρετα, ενώ 120 άτομα αγνοούνται και σήμερα». Το πρακτορείο ANHA κατέγραψε τα τουρκικά εγκλήματα κατά των απαχθέντων, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης με έναν επιζώντα από τις τουρκικές φυλακές.

Η επιζούσα των κατοχικών φυλακών (HM), η οποία προτίμησε να μην αποκαλύψει το όνομά της, εξήγησε ότι «υπάρχουν πολλές φυλακές μέσα στην πόλη όπου κάθε ομάδα μισθοφόρων έχει πολλές φυλακές».

Είπε, «Οι μισθοφόροι απαγάγουν πολίτες με έτοιμες κατηγορίες, δηλαδή πως συνεργάζονται με την Αυτόνομη Διοίκηση, έτσι ώστε οι οικογένειές τους να ζητούν λύτρα αφού τους βασανίζουν, επίσης υπάρχουν ειδικές φυλακές για γυναίκες».

Η Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία είχε αποκαλύψει κατά την ετήσια έκθεσή της για το έτος 2021, στο πέμπτο σημείο της έρευνάς της και στις παραγράφους της (α, β και γ), ότι οι τουρκικές παραβιάσεις στις κατεχόμενες περιοχές οδηγούν σε εγκλήματα πολέμου.

Μόνο η πόλη Serêkaniyê έχει γίνει μάρτυρας περισσότερων από 65 εκρήξεων, σκοτώνοντας περισσότερους από 130 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 200 άλλους», σύμφωνα με το Synergy Association for Victims.

Πολλές αρχές τεκμηρίωσαν την υποστήριξη του τουρκικού κράτους κατοχής στους μισθοφόρους του ISIS, όπως η τουρκική εφημερίδα «Tarf», η οποία έκλεισε και ο αρχισυντάκτης της συνελήφθη μετά τη δημοσίευσή της το Σεπτέμβριο του 2014, μια έκθεση επιβεβαιώνει ότι τα πυρομαχικά που βρέθηκαν στην κατοχή μισθοφόρων του ISIS φέρουν επίσημο σήμα τουρκικής κατασκευής.

Επίσης, η σουηδική ιστοσελίδα Nordic Monitor, που δημοσίευσε μια έκθεση το Δεκέμβριο του 2020, αποκάλυψε έγγραφα που διέρρευσαν σχετικά με δραστηριότητες τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και αρχεία του 23ου Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου στην Άγκυρα για την υποστήριξη του ISIS.

Ο κρατούμενος (HM) επιβεβαίωσε επίσης: «Όσο ήμουν στη φυλακή, η τουρκική κατοχή εισήγαγε 42 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων αρχηγών, συνοδευόμενες από δύο νεαρούς άνδρες και έξι παιδιά για το ISIS, και αρκετούς τραυματίες, και στη συνέχεια απελάθηκαν στην Τουρκία με εντολή των υπηρεσιών πληροφοριών».

Συνέχισε, «Οι γυναίκες του ISIS ήταν διαφορετικών εθνικοτήτων, Ιαπωνέζες, Ρώσσες, Τσετσένες, Κορεάτισσες και Τουρκάλες. Έμαθα ότι είχαν μεταφερθεί λαθραία από το στρατόπεδο al-Hol από ένα βυτιοφόρο στην πόλη Girê Spi, για να περάσουν σε τουρκικό έδαφος μέσω της συνοριακής πύλης».

Σε ένα σχετικό πλαίσιο, ένας από τους αρχηγούς των μισθοφόρων του ISIS, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το σχέδιο εισβολής στη βιομηχανική φυλακή στη Χασάκα, συνελήφθη από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στις 25 Δεκεμβρίου 2021, επιβεβαίωσε επίσης, κατά τη διάρκεια των ερευνών και του βίντεο που δημοσιεύτηκε από τις SDF, πως τα όπλα που πήραν, έφτασαν από τις περιοχές που κατείχε η Τουρκία και οι μισθοφόροι της.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο αξιωματούχος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων στην Επιτροπή Εκτοπισμένων του Σερεκανίγιε, Τζόαν Εσάου, είπε στο ANHA: «Από τότε που η Τουρκία και οι μισθοφόροι της κατέλαβαν την πόλη Σερεκανίγιε, σημειώνονται καθημερινές παραβιάσεις και καταχρήσεις κατά των κατοίκων, εκτός από συγκρούσεις και διαμάχες μεταξύ των συμμοριών που επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρη την περιοχή και οδηγούν στον εκτοπισμό του λαού.

Ο Esau εξήγησε ότι «η περιοχή έχει γίνει εστία εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ μισθοφόρων και πολιτικών ρευμάτων, κάτι που είναι εμφανές μέσω της αύξησης των δολοφονιών και απαγωγών, σύμφωνα με στατιστικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκθέσεις που εκδίδονται από επίσημους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail