Η μονοπολική παγκόσμια τάξη χάθηκε για πάντα, λέει ο Πούτιν

Vladimir Smirnov/ΤΑSS
Στο βήμα στην ολομέλεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η εποχή μιας μονοπολικής παγκόσμιας τάξης έχει φτάσει στο τέλος της παρά τις προσπάθειες να διατηρηθεί με κάθε κόστος.

«Πριν από ενάμιση χρόνο, μιλώντας στο Φόρουμ του Νταβός, τονίστηκε ξανά πως η εποχή της μονοπολικής παγκόσμιας τάξης έχει τελειώσει», είπε ο Ρώσος ηγέτης, σημειώνοντας ότι τώρα θα ήθελε επίσης να ξεκινήσει την ομιλία του με αυτό.

"[Αυτή η εποχή] τελείωσε παρά όλες τις προσπάθειες να αναβιώσει και να διατηρηθεί με οποιοδήποτε κόστος. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία, αυτές οι αλλαγές είναι μια φυσική πορεία της ιστορίας γιατί είναι δύσκολο να συνδυαστεί η πολιτισμική ποικιλομορφία του πλανήτη, ο πλούτος πολιτισμών με πολιτικά, οικονομικά και άλλα μοντέλα. Αυτά τα μοντέλα δε λειτουργούν εδώ, τα μοντέλα που ωμά, χωρίς εναλλακτικές, επιβάλλονται από ένα κέντρο», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ελάττωμα έγκειται στην ίδια την ιδέα όπου υπάρχει μια ενιαία, αν και ισχυρή δύναμη με έναν περιορισμένο κύκλο στενών κρατών, ή, όπως λένε επίσης, εκείνων που την παραδέχονται, ενώ όλοι οι κανόνες των επιχειρήσεων και των διεθνών σχέσεων, όταν χρειάζεται, ερμηνεύονται αποκλειστικά προς το συμφέρον αυτής της εξουσίας, δηλαδή είναι μονόδρομος».

"Είναι ένα μονόπλευρο παιχνίδι. Ένας κόσμος που βασίζεται σε τέτοια δόγματα είναι σίγουρα ασταθής", κατέληξε ο πρόεδρος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail