Το Hill προέβλεψε την κατάρρευση του δολαρίου λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

geralt / pixabay
Παρά την έλλειψη του επιθυμητού αποτελέσματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όλο τον κόσμο, εστιασμένες πλέον στη Ρωσία, αλλά αυτό θα μπορούσε να βλάψει την ίδια την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του The Hill, Mark Joffe.

Κατά τη γνώμη του, η πιο επικίνδυνη συνέπεια των αντιρωσικών κυρώσεων για την Ουάσιγκτον είναι η απώλεια της θέσης του παγκόσμιου νομίσματος από το δολάριο.

Το συσσωρευμένο βάρος των οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες επιβάλλονται εύκολα αλλά σπάνια αίρονται, θα μπορούσε να καταλήξει να θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, δυσκολεύοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το αυξανόμενο χρέος της χώρας.

Αν και ο Joffe δεν κατονόμασε μια πραγματική εναλλακτική λύση για το δολάριο σήμερα, είναι σίγουρος πως πολλές χώρες εργάζονται σε μηχανισμούς για να παρακάμψουν το αποδυναμωμένο αποθεματικό νόμισμα.

"Εάν περισσότερες χώρες δουν την ανάγκη να παρακάμψουν το σύστημα του δολαρίου και μπορέσουν να βρουν λογικές εναλλακτικές λύσεις όπως η ανταλλαγή, οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη υψηλότερα επιτόκια. Και με περισσότερα από 30 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιο χρέος, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός θα γίνει αυστηρότερος καθώς αυξάνονται τα επιτόκια" εξήγησε.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο ενθουσιασμός της Ουάσιγκτον για κυρώσεις οφείλεται στην απλότητα της επιβολής τους και στην επιθυμία να αποδειχθεί γρήγορα στον κόσμο ότι «κάτι γίνεται». Ωστόσο, αυτή η ευκολία έχει ήδη αρχίσει να απογοητεύει το Λευκό Οίκο.

"Δυστυχώς, οι κυρώσεις σπάνια είναι αποτελεσματικές και έχουν σημαντικό κόστος. Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ διατηρεί έναν κατάλογο με περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα και οντότητες που έχουν κυρωθεί, έτσι αντί να συνεχίσει να επιβάλλει όλο και περισσότερες κυρώσεις σε αυτούς που έχουν επιβληθεί που ισχύουν τα τελευταία 70 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να μειώσουν τους απαρχαιωμένους περιορισμούς και να καταπολεμήσουν τον πειρασμό να επιβάλουν περισσότερους», κατέληξε ο Joffe.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail