Βρετανός που καταδικάστηκε σε θάνατο: Εξαπατήθηκα! Λονδίνο και Κίεβο μας εγκατέλειψαν!

Ένας βρετανός πολίτης που πολέμησε για τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη πριν παραδοθεί στα μέσα Απριλίου είπε στο RT ότι μετανιώνει για την απόφασή του να πολεμήσει για το Κίεβο.

Ο Aiden Aslin, ο οποίος είναι ο ένας εκ των τριών μισθοφόρων που καταδικάστηκαν σε θάνατο από Δικαστήριο στο Ντόνετσκ, είπε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στο να τον πείσουν να υποστηρίξει την ουκρανική υπόθεση και τελικά τον έκαναν «πιόνι» σε ένα πολιτικό παιχνίδι.

Ο Aslin είπε ότι παρακολουθούσε την ουκρανική σύγκρουση από το 2014 και ότι ήταν «αρχικά φιλορώσος» και «υπέρ του Ντόνμπας». Υποστήριξε την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και πιστεύει πως ο λαός του Ντονμπάς έχει δικαίωμα στην ανεξαρτησία.

«Οι απόψεις μου άρχισαν να αλλάζουν αφού άρχισα να βλέπω αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και πράγματα που βασικά έλεγαν ότι δεν ήταν ντόπιοι αλλά οι Ρώσοι στρατιώτες που έκαναν τα πάντα [στο Donbass]», παραδέχτηκε ο Aslin, προσθέτοντας ότι παρακολουθούσε το CNN καθώς επίσης το BBC και το Fox News. Από τότε που παραδόθηκε στην πολιτοφυλακή της DPR, διαπίστωσε ότι έχει περισσότερα κοινά με τους στρατιώτες του Ντονμπάς παρά με τους Ουκρανούς με τους οποίους είχε πολεμήσει.

Ο Βρετανός είπε ότι δέχθηκε απειλές ακόμη και από μαχητές του διαβόητου τάγματος Azov, που είναι γνωστό για τη νεοναζιστική ιδεολογία του. Ο Άσλιν είπε ότι πίστευεπως το Αζόφ είχε αλλάξει από τότε που ενσωματώθηκε στην Ουκρανική Εθνοφρουρά, αλλά τελικά είδε από πρώτο χέρι ότι «δεν έχουν αλλάξει πολύ».

Ο υπήκοος του Ηνωμένου Βασιλείου είχε πολεμήσει στο παρελθόν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ, πρώην ISIS) στη Συρία μαζί με την κουρδική πολιτοφυλακή YPG και έχει ένα διακριτικό YPG ως τατουάζ στο χέρι του. Όταν ένας μαχητής του Αζόφ είδε αυτό το τατουάζ πριν από δύο χρόνια, είπε στην Άσλιν ότι «ήθελε να το κόψει», είπε ο Βρετανός. «Του είπα ότι είμαι αριστερός και η στάση του άλλαξε εντελώς», είπε ο Άσλιν, προσθέτοντας ότι το μέλος του συντάγματος του Αζόφ άρχισε να τον βλέπει «όχι ως φίλο αλλά… περισσότερο σαν εχθρό».

Ήταν επίσης δύσπιστος για το επίπεδο εκπαίδευσης στον ουκρανικό στρατό. «Δεν είναι τόσο επαγγελματίες όσο θα ήθελαν να είναι», είπε, αποκαλώντας την εκπαίδευσή τους στο πυροβολικό «υποτυπώδη» στο βαθμό που μπορούν να χάσουν στρατιωτικούς στόχους και να χτυπήσουν πολιτικές υποδομές.

«Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη [στην περίπτωση του Ουκρανικού] Στρατού είναι ότι εμπλέκεται πολύ το αλκοόλ», πρόσθεσε.

«Αυτοί [η ουκρανική κυβέρνηση] θα μπορούσαν εύκολα να είχαν τελειώσει τον πόλεμο. Είχαν την ευκαιρία, αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν, κυρίως επειδή νομίζω ότι εμπλέκονταν χρήματα», είπε ο Aslin. Τώρα νιώθει εγκαταλελειμμένος τόσο από το Κίεβο όσο και από το Λονδίνο.

Όλες οι προσπάθειές του να επικοινωνήσει με την ουκρανική πλευρά από την αιχμαλωσία και μετά, ήταν ανεπιτυχείς, είπε ο πρώην μαχητής.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ανέφερε την περίπτωση του Άσλιν «έστω και μία φορά» από τότε που ο Βρετανός παραδόθηκε, είπε. Εν τω μεταξύ, βρετανοί αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησαν ο ίδιος και οι δικηγόροι του απλώς συνεχίζουν να λένε ότι είναι «ύψιστης προτεραιότητας» για την Ουκρανία.

«Πρέπει να ρωτήσω την ουκρανική κυβέρνηση: «Αν μας θεωρείτε, όπως λέτε, ήρωες, γιατί συμπεριφέρεστε σαν να μην υπάρχουμε;» είπε ο Άσλιν που προέτρεψε τους άλλους ξένους που θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στην υπόθεση του Κιέβου να μην «ξεγελαστούν σε έναν πόλεμο που δεν πρέπει να πολεμήσουν».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail