Η Λιθουανία κρύβεται πίσω από τις «κυρώσεις» για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

RJA1988 / pixabay
Στις 18 Ιουνίου, η λιθουανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στη διαμετακόμιση φορτίου στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Αυτό ισχύει για μια σειρά αγαθών: πόρους, υλικά και υψηλή τεχνολογία.

Δεν θα υπάρξει πλήρης αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ. Οι περιορισμοί έχουν επηρεάσει μόνο προϊόντα υπό κυρώσεις (για παράδειγμα, άνθρακας, μέταλλο και οικοδομικά υλικά). Έως και το 50 % των φορτίων, που μεταφέρονταν μεταξύ του θύλακα και άλλων περιοχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δομικών υλικών και των μετάλλων, υπόκεινται σε περιορισμούς. Προϊόντα από χυτοσίδηρο και χάλυβα, δεκάδες είδη βιομηχανικού εξοπλισμού και προϊόντα για χρήση στην αεροπορική και αεροδιαστημική βιομηχανία είναι μεταξύ των αγαθών που έχουν ήδη απαγορευτεί για μεταφορά. Συνολικά, ο περιοριστικός κατάλογος περιελάμβανε 23 ενότητες. Οι οδικές μεταφορές επίσης δεν επηρεάστηκαν από τους περιορισμούς, μόνο οι σιδηροδρομικές μεταφορές. Οι κυρώσεις άρχισαν να εφαρμόζονται από την κύρια λιθουανική εταιρεία σιδηροδρόμων στη γραμμή που συνδέει το Καλίνινγκραντ με τη Μόσχα μέσω τμήματος της λιθουανικής επικράτειας και της Λευκορωσίας.

Αναμενόμενα, το Κρεμλίνο αντέδρασε εξαιρετικά αρνητικά στην απόφαση της Λιθουανίας, χαρακτηρίζοντάς την ανοιχτά εχθρική. Η απάντηση ανέφερε επίσης πως η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Η θέση της Μόσχας είναι επίσης ότι το ΝΑΤΟ ενισχύει την στρατιωτική και αναγνωριστική παρουσία του κοντά στα βορειοδυτικά σύνορα της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση στην περιοχή διαμορφώνεται από άνευ προηγουμένου πολιτική, πληροφοριακή και οικονομική πίεση από τη Δύση.

Η Λιθουανή πρωθυπουργός Ingrida Shimonite δήλωσε ότι η Λιθουανία δεν αποκλείει το Καλίνινγκραντ, αλλά απλώς εφαρμόζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, η Λιθουανία δεν παραβίασε τη συμφωνία για τη μεταφορά επιβατών.

Η Shimonite δήλωσε: «Δεν υπάρχει αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ. Απλώς, από το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε ορισμένα από τα αγαθά της λεγόμενης δέσμης κυρώσεων, ιδίως σε χάλυβα και σιδηρούχα μέταλλα, και οι πελάτες σιδηροδρόμων ή τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν ενημερωθεί για την επιβολή αυτών των κυρώσεων, ότι [εμπορεύματα] δεν μπορούν να μεταφορτωθούν και να μεταφερθούν. Μεταφέρονται όλα τα άλλα εμπορεύματα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, καθώς και η διαμετακόμιση επιβατών, για τα οποία υπάρχει ειδική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και της Λιθουανίας.

Πρέπει να σημειωθεί ο επιτυχημένος εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Ρωσίας και Λιθουανίας. Το 2019, ο εμπορικός τζίρος ανήλθε σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Λιθουανία αγόρασε καύσιμα, ημικατεργασμένα προϊόντα και πόρους, η Ρωσία αγόρασε ηλεκτρονικά είδη, εξοπλισμό και καταναλωτικά αγαθά. Η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 10% του λιθουανικού εξωτερικού εμπορίου. Η Λιθουανία εγκατέλειψε το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια στην αρχή της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail