Σε ιδιότυπο αποκλεισμό το Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία - Προειδοποιεί η Μόσχα

SIYAMA / pixabay
Οι ευρωπαϊκές αρχές σταματούν τη διαμετακόμιση ρωσικών εμπορευμάτων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, η οποία είναι επίσημα μέρος της ρωσικής επικράτειας. Ένα τέτοιο μέτρο τείνει να αυξήσει σημαντικά τις εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο και να συμβάλει αρνητικά σε μια εποχή μεγάλων ανησυχιών για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Στις 18 Ιουνίου, ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ Anton Alikhanov ανέφερε σε πρακτορεία μέσων ενημέρωσης ότι η λιθουανική κρατική εταιρεία "Lithuania Railways" απαγόρευσε τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην επικράτεια του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας για όλα τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις, απομονώνοντας πλήρως τον ρωσικό θύλακα στην Ευρώπη. Προφανώς, ο λόγος για ένα τέτοιο ριζοσπαστικό μέτρο θα ήταν η διεθνής πίεση που άσκησε η υπόλοιπη Ευρώπη για να συμμορφωθεί η Λιθουανία με τους «περιορισμούς της ΕΕ».

Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis είπε ότι «δεν πρόκειται για λιθουανική απόφαση. Πρόκειται για ευρωπαϊκές κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ στις 17 Ιουνίου και οι σιδηρόδρομοι εφαρμόζουν τώρα τις κυρώσεις».

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell επιβεβαίωσε τα λόγια του Λιθουανού υπουργού και προσπάθησε να «εκτονώσει» την κατάσταση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει αποκλεισμός, καθώς απαγορεύεται η διαμετακόμιση μόνο αγαθών που έχουν τιμωρηθεί:

«Δεν υπάρχει αποκλεισμός. Η χερσαία διέλευση μεταξύ του Καλίνινγκραντ και άλλων περιοχών της Ρωσίας δεν έχει απαγορευτεί. Δεύτερον, η διαμετακόμιση ανθρώπων και εμπορευμάτων που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις συνεχίζεται. Τρίτον, η Λιθουανία δεν έχει λάβει μονομερείς εθνικούς περιορισμούς. (...) Είμαστε σε προληπτική διάθεση. Θα ελέγξουμε ξανά τις νομικές πτυχές για να επαληθεύσουμε ότι είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με κάθε είδους κανόνα. (...) Αλλά η Λιθουανία δεν είναι ένοχη. Δεν εφαρμόζει εθνικές κυρώσεις. Δεν εφαρμόζει τη θέλησή τους. Ό,τι κι αν κάνουν ήταν συνέπεια προηγούμενης διαβούλευσης με την επιτροπή, η οποία έδωσε κατευθυντήριες γραμμές».

Αυτό που φαίνεται απαράδεκτο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι μια τέτοια πίεση έχει ως στόχο να εμποδίσει τη διέλευση προϊόντων εντός του ρωσικού κυρίαρχου χώρου, εμποδίζοντάς τα να φύγουν από το Καλίνινγκραντ και να φτάσουν στο υπόλοιπο ρωσικό έδαφος. Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει μια άλλη να μεταφέρει τα εμπορεύματά της σε άλλα μέρη της επικράτειάς της. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν πρόκειται απλώς για «κυρώσεις κατά της Ρωσίας», αλλά για μια παράνομη στάση που παραβιάζει όλους τους στοιχειώδεις κανόνες και αρχές του δημόσιου διεθνούς δικαίου.

Η δήλωση ότι απλώς "δεν υπάρχει αποκλεισμός", καθώς οι περιορισμοί εφαρμόζονται μόνο σε προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις ακούγεται επίσης εντελώς παράξενα. Εκτός από την παρεμπόδιση της ρωσικής ενδοεδαφικής κυκλοφορίας, τα προϊόντα που επιβάλλονται από τη Δύση είναι ακριβώς αυτά με τη μεγαλύτερη στρατηγική αξία, τα οποία επηρεάζουν άμεσα τα εθνικά συμφέροντα της Μόσχας. Το Καλίνινγκραντ είναι αναμφίβολα απομονωμένο αυτή τη στιγμή και οι συνέπειες αυτής της απομόνωσης επηρεάζουν έντονα τόσο την υπόλοιπη ρωσική επικράτεια όσο και το ένα εκατομμύριο Ρώσους πολίτες που κατοικούν στον θύλακα.

Η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της για την υπόθεση, όπως φαίνεται από τα λόγια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: 

"Αυτή η απόφαση είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου. Είναι παραβίαση των πάντων. Καταλαβαίνουμε ότι συνδέεται με τη σχετική απόφαση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση - να επεκτείνει τις κυρώσεις στη διαμετακόμιση. Το θεωρούμε επίσης παράνομο (...) Χρειαζόμαστε μια σοβαρή, σε βάθος ανάλυση για να επεξεργαστούμε τις αποφάσεις ανταπόκρισής μας». 

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε παράνομες συμπεριφορές του λιθουανικού κράτους, δηλώνοντας πως η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της απέναντι στην ευρωπαϊκή προσπάθεια να αποτρέψει τη διέλευση εμπορευμάτων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης εθνικής επικράτειας. 

«Εάν η διαμετακόμιση εμπορευμάτων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω της Λιθουανίας δεν αποκατασταθεί πλήρως σύντομα, τότε η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα για την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail