Ούτε ευρώ για πρόσθετα μέτρα - Δε θα μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα

Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται ότι θα είναι  η τελευταία – προ των εκλογών - “τουφεκιά” στη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του υψηλού κόστους ενέργειας: Τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλούνται και μόνον οι εξαιρετικές επιδόσεις στον τουριστικό τομέα, σε συνάρτηση με την επιτάχυνση της ανάπτυξης, μπορεί να δημιουργήσουν δυνατότητες λήψης νέων μέτρων.

Από: sofokleousin.gr

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, βλέποντας τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται και να ροκανίζουν την αγοραστική δύναμη των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών, με αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση, στην παραγωγή και στην απασχόληση.

Επί τάπητος τίθενται πολλά σενάρια παρεμβάσεων για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, ενώ βουλευτές και κορυφαία στελέχη της ΝΔ πιέζουν για λήψη πρόσθετων μέτρων, επισημαίνοντας ότι “εκλογές δεν κερδίζονται με τους πολίτες στα “κάγκελα” για το κόστος του “καλαθιού της νοικοκυράς”. Οι πιέσεις θα ενταθούν περαιτέρω, καθώς όλοι εκτιμούν ότι η χώρα μπαίνει στην “τελευταία στροφή” της προεκλογικής κούρας και ότι πιθανότατα οι κάλπες θα στηθούν τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου.

"Λεφτόδεντρα", παρεμβάσεις, πλαφόν

Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σ' αυτές τις προτάσεις-αιτιάσεις κινούνται στη γραμμή “λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν” και ότι πρέπει να διασφαλιστεί πρωτίστως η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των μέτρων που λαμβάνονται.

Σ' αυτή τη γραμμή συντάσσεται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Χωρίς να παραγνωρίζει την πολιτική διάσταση του θέματος και τις εκλογικές σκοπιμότητες που επιβάλλουν λιγότερο φειδωλή δημοσιονομική διαχείριση, διαμηνύει ότι τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και ότι πρέπει τώρα να αναζητηθούν τρόποι στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δεν συνεπάγονται πρόθετες κρατικές δαπάνες.
 Την άποψη αυτή συμμερίζονται και κυβερνητικοί παράγοντες  εκτός του οικονομικού επιτελείου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ακρίβεια μπορεί να χτυπηθεί μόνον με επιβολή αυστηρών κανόνων την αγορά – και ίσως πλαφόν σε κάποια βασικά προϊόντα, περιλαμβανομένων των ενεργειακών.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικός χώρος», διαμήνυσε σήμερα ο “τσάρος της οικονομίας” μιλώντας στο Mega.  Οπως είπε, περιθώρια μπορεί να προκύψουν μόνον αν συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμούς ταχύτερους από τους προβλεπόμενους. «Το πού πάνε αυτά τα χρήματα, θα εξαρτηθεί από τη δυναμική των εξελίξεων και από τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός».

Προτεραιότητα τα δημόσια έσοδα

 Ο κ. Σταϊκούρας απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωης στα καύσιμα (ΕΦΚ), αποσαφηνίζοντας ότι τέτοιο θέμα δεν συζητείται σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο μείωσης του ΕΦΚ στη βενζίνη είχε συζητηθεί προ εβδομάδων στο κυβερνητικό επιτελείο. Ο υπουργός Οικονομικών είχε πάρει σαφή θέση κατά των μειώσεων, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη απώλεια εσόδων θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερη “τρύπα” στον προϋπολογισμό και θα περιόριζε τη δημοσιονομική δυνατότητα στοχευμένων παρεμβάσεων στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων καταναλωτών.

Σήμερα στο Mega  ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι ακόμα και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι «ορθώς τα μέτρα είναι στοχευμένα και ότι ορθώς αξιοποιούμε τον επιπλέον ΦΠΑ από τα καύσιμα και τη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων, ώστε να δώσουμε βοήθεια στην κοινωνία».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail