Καθηγητής των ΗΠΑ: Οι αντιρωσικές κυρώσεις θα αναγκάσουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ να υποστούν εντυπωσιακές συνέπειες

At a State Council Presidium meeting on social support. Photo: RIA Novosti
Freepen.gr - Ο Steve Hanke, καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών, ιδρυτής του Johns Hopkins Institute of Applied Economics, Global Health and Entrepreneurship Studies, πιστεύει ότι οι συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα ήταν συντριπτικές για ολόκληρο τον κόσμο. Είναι όλος ο κόσμος, αλλά όχι η ίδια η Ρωσία που θα υποφέρει από αυτές τις κυρώσεις, είπε ο καθηγητής σε συνέντευξή του στους Asia Times.

Οι απώλειες που υφίσταται η Ρωσία ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων φαίνονται σημαντικές. Ωστόσο, ωχριούν σε σύγκριση με τις συγκλονιστικές συνέπειες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυρώσεις θα τους χτυπήσουν μπούμερανγκ, αλλά ολόκληρος ο κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ζημιά από αυτές, είπε ο Hanke.

"Όσον αφορά τα κρούσματα, η ΕΕ θα επιβαρυνθεί [ένα τεράστιο] κόστος, πολύ μεγαλύτερο από τις ΗΠΑ. Αλλά το κόστος και οι διαταραχές που προκαλούνται από τις κυρώσεις δεν θα περιοριστούν στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Θα εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να σημαντικά βάρη για τις φτωχές χώρες και τους φτωχούς λαούς», είπε ο Steve Hanke.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα αξιολογήσει την πιθανή ζημιά από τις αντιρωσικές κυρώσεις επίσης. Ο Τιερί Μαριανί, πρώην υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, κήρυξε οικονομική καταστροφή στην Ευρώπη λόγω των περιορισμών κατά της Μόσχας. Κανείς δεν επιδιώκει να υποστηρίξει την πολιτική κυρώσεων εκτός Δύσης, είπε.

Το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών πόρων και η μεταφορά τους θα επιφέρει πολύ αρνητικό και σοβαρό πλήγμα στις χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο, αυτές οι συνέπειες δεν θα επηρεάσουν την Ουγγαρία , καθώς η χώρα αρνήθηκε να αποδεχθεί την απαγόρευση της ΕΕ για τα καύσιμα από τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν αλώβητες στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πολιτικοποιηθούν και θα βαλκανοποιηθούν, ενώ το πετρέλαιο δεν θα παρέχεται τόσο ελεύθερα όσο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, όλοι θα καταλήξουν να πληρώνουν περισσότερα από ό,τι θα πλήρωναν διαφορετικά, είπε ο Steve Hanke.

Επιπλέον, ο Χάνκε επέκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες επιταχύνθηκε λόγω των ενεργειών της Ρωσίας . Τα προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες προέκυψαν εξαιτίας των αποφάσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Τραμπ και ο Μπάιντεν τύπωναν και ξόδευαν χρήματα σαν μεθυσμένοι ναύτες.
 


"Ξόδεψαν χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid σαν μεθυσμένοι ναύτες και η Fed έτρεχε τα τυπογραφεία με μεγάλη ταχύτητα για να χρηματοδοτήσει το σπρέι δαπανών. Ο πληθωρισμός πάντα και παντού έχει μόνο μία αιτία: την υπερβολική παραγωγή χρήματος", είπε ο Χάνκε.

Οι αντιρωσικές κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές και εντελώς αναποτελεσματικές, γιατί δεν μπόρεσαν να αναγκάσουν τη Μόσχα να αλλάξει συμπεριφορά, πιστεύει ο καθηγητής.

"Έχουμε μια διάσπαρτη εκτίμηση κόστους για τις ρωσικές κυρώσεις από επενδυτικές τράπεζες, κεντρικές τράπεζες, διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και ΜΚΟ. Αυτές οι εκτιμήσεις, που είναι κάπως ad hoc και μερικές - μόνο η κορυφή του παγόβουνου - δείχνουν ότι το κόστος των κυρώσεων θα είναι εντυπωσιακό», είπε ο καθηγητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελβετός υπουργός Οικονομίας Γκι Παρμελίν δήλωσε νωρίτερα ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν πέτυχαν τον στόχο τους επειδή οι εχθροπραξίες στο έδαφος της Ουκρανίας δεν σταμάτησαν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail