Η Σουηδία δε θα εκδώσει πολίτες της στην Τουρκία

government.se
Freepen.gr - Η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson είπε ότι για το θέμα της έκδοσης μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι αρχές θα ακολουθήσουν την εθνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες και δεν θα εκδώσουν Σουηδούς πολίτες. 

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα περιμένει την έκδοση 33 μελών του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της FETO από τη Φινλανδία και τη Σουηδία και θα τους υπενθυμίσει την επιστροφή τους μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία ζητά την έκδοση, αλλά όπως πριν, εμείς στη Σουηδία, φυσικά, ακολουθούμε τη σουηδική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις όσον αφορά την έκδοση… Έχω δηλώσει πολύ ξεκάθαρα σήμερα: δε θα εκδώσουμε ποτέ κάποιον που είναι Σουηδός πολίτης. Σεν εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό», είπε η Άντερσον σε συνέντευξή της στο CNN.

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος της κουρδικής αυτονομίας στα βορειοανατολικά της Συρίας (Rojava) στις Σκανδιναβικές χώρες, Shiyar Ali, δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμφωνία έκδοσης που υπέγραψαν η Σουηδία και η Φινλανδία με την Τουρκία ως μέρος ενός μνημονίου ασφαλείας είναι απάνθρωπη και αντίθετα με τις αρχές της δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κουρδική διασπορά στη Σουηδία και τη Φινλανδία θα περιμένει διευκρινίσεις από τις αρχές σχετικά με τον μηχανισμό εφαρμογής αυτού του εγγράφου. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail