Η Ρωσία δε θα αφήσει την Τουρκία να διεξάγει νέα επιχείρηση στη Συρία

Η Ρωσία δε θα αφήσει την Τουρκία να πραγματοποιήσει νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Η Μόσχα θα αυξήσει την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων σε προπύργια.

Lyuba Lulko - pravda.ru/ / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Τουρκία την παραμονή της νέας επιχείρησης της Άγκυρας στη Συρία, καθώς και εν μέσω αναφορών για την πρόθεση της Ρωσίας να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη χώρα.

Μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσαγλου, ο Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η Ρωσική Ομοσπονδία συνεργάζεται στενά με την Τουρκία για τη Συρία. Η Μόσχα θα μπορούσε να κατανοήσει τις ανησυχίες της Άγκυρας, πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσαγλου σημείωσε ότι η Τουρκία θεωρεί απαραίτητο να «απελευθερώσει τον κουρδικό πληθυσμό στη βόρεια Συρία από τρομοκράτες» που λαμβάνουν υποστήριξη από δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Άγκυρα σκοπεύει να το κάνει επεκτείνοντας τις «ασφαλείς ζώνες» σε βάθος 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων, στοχεύοντας το Ταλ Ριφάτ, τη Μάνμπιτζ και ανατολικότερα.

Η Άγκυρα σκόπευε να βάλει στο στόχαστρο μονάδες του κουρδικού YPG και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας. Η Ουάσιγκτον βλέπει αυτές τις δυνάμεις ως συμμάχους στον αγώνα κατά του ISIS. Ωστόσο, η Τουρκία βλέπει αυτούς τους σχηματισμούς ως τρομοκρατικές ομάδες - προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Πάρα ταύτα, σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, η Άγκυρα ανέστειλε τις προετοιμασίες για την επιχείρηση στη Συρία μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Η Ρωσία δεν ενέκρινε την τουρκική επιχείρηση και έστειλε ενισχύσεις στην περιοχή», έγραψε η τουρκική εφημερίδα.

Η Μόσχα δεν χρειάζεται τους φιλοτουρκικούς σχηματισμούς για να πάρει τον αυτοκινητόδρομο Μ-4, που εκτείνεται στα σύνορα με το Ιράκ από τα δυτικά (Λατάκια) προς τα ανατολικά στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Αυτός ο δρόμος είναι γνωστός για τις βίαιες εχθροπραξίες που έγιναν εκεί το 2020.
Όσο λιγότερη είναι η Ρωσία στη Συρία, τόσο περισσότερο υπάρχει το Ιράν.

Το Middle East Eye ανέφερε πως η Τουρκία αποφάσισε να ανακοινώσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία αφού η Ρωσία απέσυρε σημαντικό αριθμό στρατευμάτων από τη χώρα λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Kirill Semyonov, τέτοιες αναφορές βασίζονται σε μη επαληθευμένα δεδομένα και οι προθέσεις της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις στη Συρία «δεν συνδέονται σχεδόν καθόλου με τις διακυμάνσεις της ισχύος της ρωσικής ομάδας στη Συρία».

Ο ειδικός δεν πιστεύει ότι οι προθέσεις της Άγκυρας προέκυψαν αφού Τούρκοι αξιωματούχοι υπέθεσαν πως οι στρατιωτικές δυνατότητες των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία έγιναν πιο αδύναμες. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι ωφέλιμο για την Τουρκία εάν η Ρωσία μειώσει την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία. Εάν συμβεί αυτό, το Ιράν θα έρθει να αντικαταστήσει τη Ρωσία εκεί και η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο περίπλοκη.

Η Ρωσία αυξάνει την στρατιωτική παρουσία στη βόρεια Συρία

Ένας εκπρόσωπος του υποστηριζόμενου από την Τουρκία, Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία ενισχύει τις θέσεις της κοντά σε όλες τις συριακές πόλεις σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Κινητοποιήθηκαν επίσης κυβερνητικές δυνάμεις και ιρανικές πολιτοφυλακές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του SNA, οι πληροφορίες τους ανέφεραν την προσγείωση ρωσικών ελικοπτέρων σε αεροπορική βάση κοντά στο Ταλ Ριφάτ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας επιβεβαίωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν συστήματα αεράμυνας Pantsir-S1 στη συνοριακή πόλη του Qamishli.

Η συριακή εφημερίδα Al-Watan ανέφερε τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, ότι συριακά στρατεύματα, άρματα μάχης και βαρύς οπλισμός αναπτύχθηκαν στην περιοχή το Σαββατοκύριακο ως απάντηση στις τουρκικές ενέργειες.

Ο πολιτικός αναλυτής Tofik Abbasov είπε στην Pravda.Ru ότι η Μόσχα και η Άγκυρα προσπαθούσαν να αναδιαμορφώσουν την κατάσταση για να αποκλείσουν τις ενεργές εχθροπραξίες και την επιλεκτικότητα στις επιχειρήσεις για την εξάλειψη ορισμένων ομάδων μαχητών:

"Δεν μπορείτε να πάτε εκεί -- αυτό είναι το συμφέρον μας εκεί, αλλά μπορείτε να πάτε εκεί -- αυτό είναι το συμφέρον σας εκεί. Μια αποσπασματική λύση στο πρόβλημα στη Συρία δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Πρέπει να βρεθούν βασικές προσεγγίσεις για να οριστικοποιηθεί η μετάβαση από την στρατιωτική αντιπαράθεση σε μια ειρηνική επίλυση», δήλωσε ο Tofik Abbasov στην Pravda.Ru.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν θα πρέπει να συμφωνήσουν για το πώς θα μοιράσουν τις σφαίρες επιρροής μεταξύ τους με καθαρά οικονομικούς όρους, γιατί όλες ενδιαφέρονται για τις διαδικασίες σταθεροποίησης.

«Πρέπει να υπάρξει μια συστηματική προσέγγιση και ένα σαφές σχέδιο δράσης, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον, προκειμένου να αποκλειστούν απροσδόκητα περιστατικά και να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση στη Συρία παραμένει υπό έλεγχο», δήλωσε ο Tofik Abbasov στην Pravda.Ru.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail