Η Ουκρανία είναι ο λόγος που η Ρωσία επιτρέπει στην Τουρκία να κυριαρχεί στη βόρεια Συρία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ουκρανική ανθεκτικότητα στο πρόσωπο του επιτιθέμενου έχουν δημιουργήσει καταστάσεις που πριν ήταν εντελώς αδιανόητες.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του (Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, η Τουρκία διεξάγει «μια ειδική επιχείρηση κατά των κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων» στη βόρεια Συρία.

The New Voice of Ukraine -  Ihor Semyvolos
/ Παρουσίαση Freepen.gr

Αν κοιτάξετε τα σχέδια των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Συριακού Εθνικού Στρατού - NSA (που συνδέεται με τους Τούρκους), μιλάμε για τις ακόλουθες περιοχές: αφενός, οι τουρκικές δυνάμεις δημιούργησαν μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των βόρειων συνόρων. Το 2019, η Τουρκία σχεδίαζε ήδη να το κάνει. Όμως λόγω των συνθηκών εκείνης της εποχής, δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την υπόθεση και κατέλαβαν μόνο ένα μέρος της επικράτειας που διεκδίκησαν στο βορρά.

Τώρα μιλάμε για ζώνη 30 χιλιομέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος του καταλήφθηκε από ασαντιστές και Ρώσους. Αυτή είναι μια από τις κατευθύνσεις. Και τώρα οι τουρκικές δυνάμεις σχεδιάζουν να καταλάβουν το Tell Rifaat και το Manbij - πόλεις στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευφράτη. Ελέγχονται από τους Κούρδους, αλλά όχι μόνο αυτούς, γιατί υπάρχουν και μονάδες του συριακού στρατού.

Η Τουρκία κατάφερε να ξεκινήσει την ειδική της επιχείρηση μόνο αφού οι Ρώσοι απέσυραν τα στρατεύματά τους από αυτή την περιοχή καθώς χρειάζονταν τους πόρους στην Ουκρανία.

Προηγουμένως, οι Ρώσοι και οι Τούρκοι είχαν καταλήξει σε συμφωνία για κοινό έλεγχο στα εδάφη του βόρειου τμήματος της Συρίας. Προφανώς, η συμφωνία δεν είναι πλέον λειτουργική, οπότε οι Τούρκοι αισθάνονται ότι έχουν απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της.

Οι περισσότεροι ειδικοί και στρατιωτικοί παρατηρητές πιστεύουν πως οι Ρώσοι δεν θα έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν τους Σύριους συμμάχους τους σε αυτή την κατάσταση, ενώ οι Σύριοι τουλάχιστον προσπαθούν να στείλουν επιπλέον στρατεύματά τους σε αυτές τις περιοχές. Το αν οι Σύριοι είναι έτοιμοι να αντισταθούν στους Τούρκους είναι επίσης ένα μυστήριο.

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν αντιτάχθηκε στις φιλοδοξίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Κάποτε, το 2019, η Φινλανδία και η Σουηδία επέβαλαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας μετά την εισβολή της στη Συρία.

Η σημερινή θέση του Ερντογάν είναι μια προσπάθεια να παίξει αυτήν την κατάσταση στο πλαίσιο της νέας του επίθεσης στο συριακό έδαφος.

Η ισχυρή αντίσταση της Ουκρανίας στη ρωσική επιθετικότητα έχει κάνει μια απίθανη κατάσταση.

Πριν από ένα χρόνο, ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς μια νέα τουρκική επίθεση στη Συρία. Τότε φαινόταν να έχει μπει σε αδιέξοδο, αν και καταλαβαίνω τα κίνητρα των τουρκικών δυνάμεων. Ήθελαν να αλλάξουν ριζικά την εθνοτική σύνθεση της βόρειας Συρίας.

Βασικός στόχος τους είναι να εποικίσουν τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων που ελέγχουν τώρα με Σύριους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία και έτσι να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας. Αυτό θα τους επιτρέψει να σπάσουν τη συνέχεια των κουρδικών εποικισμών μεταξύ Κούρδων από τη Συρία και Κούρδων από την Τουρκία.

Πριν από ένα χρόνο, αυτά τα σχέδια ήταν σχεδόν αδύνατα. Αλλά τώρα, όταν οι Ρώσοι χρειάζονται όλους τους πόρους τους στην Ουκρανία (υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι Σύριοι πολεμούν τώρα στο Σεβεροντόνετσκ), είναι σαφές πως οι Τούρκοι έχουν μια ευκαιρία.

Επιπλέον, φαίνεται ότι υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία μεταξύ των Τούρκων και των Ρώσων για αυτήν τη συριακή επιχείρηση - οι Ρώσοι δεν παρεμβαίνουν. Για αυτό, οι Τούρκοι ανταλλάσσουν την υπό όρους ουδετερότητά τους.

Τώρα οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να ενισχύσουν τη θέση τους.

Παρακολουθούμε τις ενεργές μεσολαβητικές προσπάθειές τους για τα ουκρανικά σιτηρά. Προσπαθούν επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση λύσης και να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως τόπο διαπραγματεύσεων. Έτσι, οι Τούρκοι χρησιμοποιούν ενεργά τα πλεονεκτήματά τους και το γεγονός ότι η Ρωσία, τουλάχιστον σε αυτή την κατάσταση, χρειάζεται την Τουρκία.

Η Ρωσία θα αναζητήσει τώρα κάθε τρόπο για να αποτρέψει την αύξηση του αντιρωσικού μετώπου . Και σε αυτή την περίπτωση, τέτοιοι ελιγμοί της Τουρκίας θεωρούνται από τη Μόσχα ως ένα είδος ελπίδας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Οι Τούρκοι θα διαπραγματεύονται μέχρι την τελευταία στιγμή, ό,τι και να γίνει. Αυτό είναι ένα έθνος που του αρέσει να διαπραγματεύεται και να διαπραγματεύεται για καλύτερες θέσεις. Δεν βγαίνει πάντα, το «διάλειμμα» είναι εφικτό. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, οι Τούρκοι είναι τυχεροί - η κατάσταση είναι υπέρ τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail