Η νέα στάση των ΗΠΑ στην Ταϊβάν φέρνει τον κόσμο πιο κοντά σε έναν ακόμη πόλεμο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να απορρίψουν τους ισχυρισμούς του Πεκίνου για τα στενά της Ταϊβάν, και έχουν επίσης προχωρήσει τις συνομιλίες με την Ταϊβάν για τις πωλήσεις όπλων. Αυτό ήταν ένα άμεσο μήνυμα προς την Κίνα. Ως απάντηση, στις 21 Ιουνίου, το Πεκίνο έστειλε 29 πολεμικά αεροσκάφη στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ), συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου, μαχητικά αεροσκάφη, ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη και αεροσκάφη ηλεκτρονικών πληροφοριών. Αυτό ήταν ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αρχές της Ταϊβάν στην Ταϊπέι. Η Κίνα είχε ήδη στείλει πολεμικά αεροσκάφη στις 30 Μαΐου και αυτό έγινε αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε, λίγες μέρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιαπωνία, πως η Ουάσιγκτον θα παρέμβει στρατιωτικά για να προστατεύσει την Ταϊβάν εάν το Πεκίνο της επιτεθεί.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ρητορική έχει κλιμακωθεί. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη, στις 10 Ιουνίου, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Wei Fenghe είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Lyold Austin ότι το Being θα ήταν έτοιμο να κάνει πόλεμο για την εδαφική του ακεραιότητα. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν με τη σειρά του προειδοποίησε το Πεκίνο να μην εμπλακεί σε άλλες «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» στην περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες, οι κινεζικές αρχές επανέλαβαν τη θέση τους πως τα στενά της Ταϊβάν δεν είναι διεθνή ύδατα. Η Ουάσιγκτον έχει πλέον ισχυριστεί ρητά ότι είναι - και έχει στείλει πολεμικά σκάφη μέσα από αυτά τα ύδατα, ως μέρος ασκήσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώριζαν πάντα ρεαλιστικά τη νομιμότητα της κυβέρνησης του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένης της «Πολιτικής της Μίας Κίνας». Φαίνεται ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον αλλάζει την εξωτερική της πολιτική, και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν Joanne Ou είπε πως τα στενά της Ταϊβάν είναι «μια διεθνής πλωτή οδός, η οποία βρίσκεται έξω από τα χωρικά μας ύδατα και είναι κατάλληλη για την αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην ανοιχτή θάλασσα», και επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της Ταϊπέι στην Ουάσιγκτον: «Εμείς κατανοούμε τέλεια και υποστηρίζουμε τις αποστολές ελευθερίας ναυσιπλοΐας από τις Ηνωμένες Πολιτείες που συμβάλλουν στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας δεν είναι ακριβώς αυτό που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Για παράδειγμα, κατασκευάζει ένα μεγάλο δίκτυο πυραύλων ακριβείας κατά μήκος της πρώτης αλυσίδας νησιών, που βρίσκονται κοντά στην κινεζική ακτή. Αυτό αποτελεί μέρος μιας επιχείρησης 27,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ουάσιγκτον προωθεί επίσης το QUAD ως «νέο ΝΑΤΟ» για να περιορίσει το Πεκίνο. Η πρόσφατη δέσμευση των Αμερικανών με το Νεπάλ πρέπει να εξεταστεί υπό το ίδιο πρίσμα. Η Νέα Ζηλανδία δέχθηκε επίσης πιέσεις να ευθυγραμμιστεί με την AUKUS. Οι αμερικανικές αντικινεζικές πρωτοβουλίες αφθονούν: υπάρχει ακόμη και ένα «νέο QUAD», το λεγόμενο «Αφγανιστάν – Ουζμπεκιστάν – Πακιστάν, Τετραπλή Περιφερειακή Υποστήριξη για το Αφγανιστάν – Ειρηνευτική Διαδικασία και Διακανονισμός».


Υπήρξε ένας εμπορικός πόλεμος (ο «νέος Ψυχρός Πόλεμος») σε εξέλιξη μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου - και αυτός εντάθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Έτσι, υπάρχει ένα ευρύτερο πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας. Η πρόσφατη συμφωνία Κίνας-Νησιών Σολομώντα ανησύχησε, για παράδειγμα, τους Αμερικανούς. Ενώ υπάρχει μια γεωπολιτική και γεωοικονομική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων, η Ταϊβάν ωστόσο θα μπορούσε να είναι μια κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. Δε θα ήταν συνετό να τη διασχίσουμε, ειδικά σήμερα.

Ο κορυφαίος εμπορικός διαπραγματευτής της Ταϊβάν, Τζον Ντενγκ, έχει προειδοποιήσει ότι μια κινεζική στρατιωτική επίθεση στο νησί θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομία πολύ περισσότερο από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Τα αποτελέσματα σε κάθε κλάδο που βασίζεται σε τσιπ υπολογιστών, για παράδειγμα, θα ήταν τεράστιες.

Σε αυτό το σημείο, η παγκόσμια οικονομία δεν τα πάει και τόσο καλά. Αυτήν την Τετάρτη, στις 03:45 π.μ. ET (0745 GMT), ο DAX στη Γερμανία διαπραγματεύτηκε πράγματι 2,1% χαμηλότερα, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 1,2% και ο CAC 40 στη Γαλλία σημείωσε πτώση 1,8%. Παρόλο που οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες παρουσίασαν μικρή άνοδο την Τρίτη, η παγκόσμια αίσθηση έχει γίνει αρνητική. Ο βρετανικός πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 40 ετών τον Μάιο και παρέμεινε πολύ υψηλός, παρόλο που η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για πέμπτη φορά. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Carrefour, Alexandre Bompard, ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι «εδώ για να μείνει». Στην Ευρώπη, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται λόγω της εξάρτησής τους από τη Ρωσία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο και λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι ίδιες οι δυτικές χώρες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail