Η Ιαπωνία μόλις περιέγραψε τα ανεπίσημα σχέδια επαναστρατιωτικοποίησης της

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida έδωσε μια ομιλία στο διάλογο Shangri-La της Σιγκαπούρης την περασμένη Παρασκευή, όπου περιέγραψε τα ανεπίσημα σχέδια επαναστρατιωτικοποίησης της συνταγματικά ειρηνιστικής χώρας του. Αυτό το νησιωτικό έθνος δεν επιτρέπεται να προετοιμαστεί για πόλεμο μετά την πυροδότηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ασία, ωστόσο ο Αμερικανός αρχηγός του δεν κλείνει το μάτι στην στρατιωτική του συσσώρευση, αλλά το υποστηρίζει ενεργά για να προωθήσει τα αντικινεζικά του σχέδια «περιορισμού» με πληρεξούσιο.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Kishida ξεκίνησε λέγοντας ψέματα για τις καταστάσεις στην Ανατολική και Νότια Θάλασσα της Κίνας, υπονοώντας έντονα ότι η Κίνα άλλαξε μονομερώς το status quo τους, όταν ήταν στην πραγματικότητα η δική του χώρα και οι γειτονικές αντίστοιχα που ευθύνονται για την παρούσα αβεβαιότητα. Αποσταθεροποίησαν αυτές τις θαλάσσιες περιοχές με τα ψευδή προσχήματα της διατήρησης της υποκειμενικά καθορισμένης λεγόμενης «τάξης βασισμένης σε κανόνες» για την οποία ο σύμμαχός τους των ΗΠΑ δεν κουράζεται να μιλάει, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από δύο μέτρα και σταθμά.

Σε απάντηση στη στρεβλή ερμηνεία των γεγονότων, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός αποκάλυψε αυτό που περιέγραψε αλαζονικά ως το λεγόμενο «Όραμα Kishida για την Ειρήνη». Ένας από τους πυλώνες της είναι η τήρηση της «τάξης βασισμένης σε κανόνες» που μόλις περιέγραψε, για την οποία απείλησε με αόριστες συνέπειες για εκείνες τις χώρες που αντιτίθενται. Δεδομένου του πλαισίου της ομιλίας του και των όσων είχε υπονοήσει νωρίτερα για τις Θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως αναφερόταν στην Κίνα.

Ο Kishida υπαινίχθηκε επίσης ανησυχητικά ότι υποστηρίζει τις περιφερειακές εκστρατείες αλλαγής καθεστώτος όταν δήλωνε πως «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι επίσης κρίσιμος, όπως είναι ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα που αντανακλά την ελεύθερη βούληση και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων», αν και παραμένει ασαφές πώς η Ιαπωνία μπορεί πραγματικά να συμμετάσχει σε αυτές. Συνεχίζοντας, αυτό το σκηνικό θέτει τη βάση για την άρθρωση της διάστασης ασφάλειας του παραπλανητικά περιγραφόμενου «Οράματος για την Ειρήνη», το οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στο Quad και σε άλλες πολυμερείς συνεργασίες.

Ανήγγειλε ότι η Ιαπωνία θα ενισχύσει τις δυνατότητες επιβολής του ναυτικού νόμου τουλάχιστον 20 χωρών τα επόμενα τρία χρόνια, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκπαίδευση πάνω από 800 ατόμων προσωπικού θαλάσσιας ασφάλειας και «περισσότερο από 1.500 άτομα προσωπικό στους τομείς του κράτους δικαίου και της διακυβέρνησης». Αφού επανέλαβε τη φοβερή φράση του ότι «η Ουκρανία σήμερα μπορεί να είναι αύριο Ανατολική Ασία», ο Κισίντα δήλωσε στη συνέχεια πως «θα χαράξουμε μια νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας μέχρι το τέλος αυτού του έτους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό «θα ενισχύσει θεμελιωδώς τις αμυντικές ικανότητες της Ιαπωνίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και θα εξασφαλίσει σημαντική αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Ιαπωνίας που απαιτείται για να το υλοποιήσει». Πρόσθεσε πως «δε θα αποκλείσουμε καμία επιλογή, συμπεριλαμβανομένων των αποκαλούμενων «δυνατοτήτων αντεπίθεσης»», που αναμφισβήτητα έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα της επίσημα ειρηνιστικής χώρας του. Επιπλέον, ο Kishida σχεδιάζει να «συνεργαστεί στενά με ομοϊδεάτες εταίρους στην Ευρώπη και την Ασία για τη σύναψη [Συμφωνιών Αμοιβαίας Πρόσβασης]».

Αυτά αναφέρονται στις συμφωνίες που σύναψε πρόσφατα με την Αυστραλία και συμφώνησε κατ' αρχήν να συνάψει με το ΗΒ, και τα δύο από τα οποία αποτελούν δύο από τα τρία μέλη της νέας αντικινεζικής συμμαχίας AUKUS, για να συντονίσουν πιο στενά τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες. Στην πράξη, πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα τα ναυτικά τους να ελλιμενίζονται τακτικά σε ιαπωνικά λιμάνια. Με την προγραμματισμένη επέκτασή του σε «ομοειδή εταίρους στην Ευρώπη και την Ασία», αυτό σημαίνει πως περισσότερα ξένα ναυτικά θα διέλθουν πιθανότατα μέσω της Θάλασσας της Ανατολικής και Νότιας Κίνας καθ' οδόν προς την Ιαπωνία.

Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι υπονοεί πως θα απειλήσουν επίσης να παραβιάσουν μονομερώς την κυρίαρχη θαλάσσια επικράτεια της Κίνας μέσω περισσότερων αποκαλούμενων «ελευθέρων περιπολιών πλοήγησης» (FONOPs), οι οποίες θα κλιμακώσουν τις περιφερειακές εντάσεις αλλά θα κατηγορηθεί η Κίνα σε ψευδή βάση ότι «παραβιάζει την τάξη που βασίζεται σε κανόνες». Συνολικά, είναι σαφές πως η Ιαπωνία τοποθετείται για να γίνει κορυφαίος ανταγωνιστής στο ασιατικό θέατρο αυτού που πολλοί ήδη αναφέρουν ως Νέος Ψυχρός Πόλεμος.

Τα ειλικρινά φιλειρηνικά έθνη του κόσμου, τα οποία αποκλείουν την Ιαπωνία παρά το γεγονός ότι ο Kishida περιέγραψε ανέντιμα τη χώρα του ως τέτοια στη μέση της ομιλίας του, θα πρέπει να ενωθούν για να αντιταχθούν στην εκ νέου στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας. Όλοι θυμούνται τι συνέβη την τελευταία φορά που η αυτοαποκαλούμενη «γη του ανατέλλοντος ηλίου» προσπάθησε να γίνει η πιο ισχυρή χώρα στην ήπειρο, παρόλο που ο Πρωθυπουργός της, όπως όλοι οι προκάτοχοί του, αρέσκεται να προσποιείται πως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δε συνέβη ποτέ.

Ακολουθώντας την αναλογία του ήλιου, δύει γρήγορα στον παρακμάζοντα αμερικανικό μονοπολικό ηγεμόνα, έτσι μόνο οι ανόητοι θα συνέδεαν την ευημερία και την ασφάλειά τους με αυτήν την πρώην υπερδύναμη. Οι ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να προκαλέσουν χάος σε όλο τον κόσμο σε ένα επικίνδυνο στοίχημα για να εκμεταλλευτούν την προκύπτουσα αναταραχή με σκοπό να επαναβεβαιώσουν τη χαμένη περιφερειακή τους επιρροή. Ο Kishida οραματίζεται την Ιαπωνία να παίζει βασικό ρόλο σε αυτό, η οποία θα μετατρέψει το νησιωτικό έθνος του σε πιόνι των Υβριδικών Πολέμων των ΗΠΑ, καθιστώντας την παράγοντα της ασιατικής αστάθειας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail